Dalitkristityt osoittivat mieltä Intiassa

Yli 5000 kristittyä marssi New Delhiin keskiviikkona ja asettui viiden tunnin istumalakkoon lähelle parlamenttitaloa. He vaativat loppua vuosikymmenet vanhalle kristittyjen dalitien syrjinnälle.

Hallitus päätti antaa oikeuden koulutukseen hindulaisille daliteille vuonna 1950 ja varasi 15 prosenttia koulupaikoista ja valtion työpaikoista näille. Oikeudet laajennettiin koskemaan sikhiuskoisia daliteja vuonna 1956 ja buddhalaisia daliteja 1990, mutta kristittyjen dalitit ovat jääneet oikeuksien ulkopuolelle.

Dalitit ovat Intian vielä toimivan kastijärjestelmän pohjimmainen ihmisryhmä ilman varsinaista kastia. Kastihindut eivät halua koskettaa daliteja. Siksi dalitien työllistyminen ja koulutus on vaikeaa.

- Hallitus on ristiinnaulitsemassa meidät. Perustuslaki ja oikeusistuimet eivät kykene ylläpitämään edes perusoikeuksiamme, sanoi roomalaiskatolinen arkkipiispa Malayappan Chinnappa mielenosoituksessa.

Mielenosoituksen oli organisoinut kristittyjen dalitien neuvosto ja sitä tuki katolinen kirkko ja Intian kirkkojen neuvosto, jossa on mukana protestanttisia ja ortodoksisia kirkkoja. Intian kristityistä noin 80 prosentilla on dalittausta.

Lue lisää aihepiiristä: Dalitverkosto