Dekaani: Teologinen tiedekunta ei ole riidoissa Kari Peitsamon kanssa

Muusikko ja teologian ylioppilas Kari Peitsamo sanoi Helsingin Sanomien 60-vuotishaastattelussa, ettei valmistu yliopistosta, koska hänen mielestään ”Jeesusta ei ole koskaan ollut olemassakaan". Lehti kirjoittaa, että näkemystensä vuoksi Peitsamo on ajautunut tiedekuntansa johdon kanssa riitoihin.

– Tieto ei pidä paikkaansa. Mitään riitaa ei ole olemassa ainakaan meidän puoleltamme. Peitsamo on kyllä käynyt esittelemässä näkemyksiään minulle ja muillekin opettajille. Lähinnä se on herättänyt ihmettelyä, että mihin hän näkemyksensä perustaa, sanoo Ismo Dunderberg, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dekaani.

– Olen sanonut Peitsamolle, että hän voisi halutessaan tehdä aiheesta gradun. Se tosin edellyttää paneutumista kirjallisuuteen ja aiheesta käytyyn keskusteluun. Gradu joutuu luonnollisesti myös tieteellisen arvioinnin kohteeksi.

Dunderberg pitää Peitsamoa tervetulleena väriläiskänä opiskelijajoukossa. Hänen lisäkseen monilla muillakin opiskelijoilla on valtavirrasta poikkeavia teologisia ja uskonnollisia ajatuksia, mutta he eivät ole julkisuuden henkilöitä, eivätkä uskalla tuoda näkemyksiään samalla tavalla esiin.

– Monet valitsevat gradun aiheen omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Voi olla että osa pitäytyy turvallisissa aiheenvalinnoissa esimerkiksi omaan herätysliikkeeseensä liittyen.

Dunderberg korostaa, että yliopistossa teologian opetus ja tutkimus eivät ole tunnustuksellista. Historiallisista syistä johtuu, että painopiste on edelleen luterilaisessa kirkossa ja kristinuskossa. Tämä tilanne on kuitenkin muuttumassa. Estettä muiden aiheiden tutkimiselle ei ole, kunhan tieteellisyyden kriteerit täyttyvät.

Dunderberg näkee Peitsamon esille nostamassa näkemyksessä myös ajan merkin.

– Nykyaikana pitkäkestoinen asiantuntemus ei enää ole kovassa huudossa. Jokaisella on oma totuutensa, ja se tuntuu riittävän.

Kuva: Jani Laukkanen

Lue myös:

Piispa Peitsamolle: Puhut paskaa