Diakin kirkolliseen koulutukseen viimevuotista vähemmän hakijoita

Diakonia-ammattikorkeakouluun oli tänä keväänä hieman vähemmän hakijoita kuin viime keväänä. Hakijoita oli noin 5 300, joista ensisijaiseksi Diakin laittoi 1 550. Kaikkiaan oppilaitokseen haki noin 700 ihmistä vähemmän kuin viime vuonna.

Myös Diakin kirkollinen koulutus kiinnosti hieman aiempaa harvempaa. Hakijoita menetti erityisesti pääkaupunkiseudulla toteutettava sosionomin tehtäviin ja kirkon diakoniatyöhön valmistava koulutus. Diakonissan koulutukseen on jo aiempina vuosina ollut niukasti hakijoita. Myös kirkon nuorisotyönohjaajan kelpoisuuteen oikeuttavan sosionomikoulutuksen hakijamäärät ovat olleet viime vuosina laskussa.

– Korkeakoulujen hakijamäärät laskivat kautta linjan tänä vuonna, sanoo Diakin opintoasiainpäällikkö Sirpa Leimio.

Leimion mukaan syitä ovat muun muassa tänä vuonna pakollisiksi tulleet hakijakiintiöt hakijoille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa. Viime keväänä hakijat ovat ehkä ennakoineet kiintiöt ja päättäneet hakea koulutuksiin ennen kiintiöiden käyttöönottoa.

– Diakonia-ammattikorkeakoulussa kiintiöt kirkollisiin koulutuksiin jaettiin kevään 2016 yhteishaussa tasan, eli paikkoja on ensikertalaisille saman verran kuin jo aiemmin korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisäksi EU:n ulkopuolelta tuleville oli käytössä sadan euron hakemuksen käsittelymaksu, jota kaikki hakijat eivät maksaneet. Nämä hakijat eivät ole mukana hakijatilastoissa.

Hakemusten määrällä mitattuna Diak oli vuosi sitten kuudenneksi suosituin ammattikorkeakoulu. Tänä vuonna sijoitus putoaa hieman.

Kuva: Olli Seppälä