Draamamessun ohjaaja: Yleensä jumalanpalvelus on kuin amatöörien harjoitus

Mäntsälän kirkossa toteutetaan pääsiäisyönä Draamamessu, jossa unohdetaan luutuneet tavat toimittaa jumalanpalvelus ja otetaan keskiöön draaman lait.

Draamamessun ohjannut kirkkoteatteriohjaaja Jouni Laine kuvailee tavallisia jumalanpalveluksia virkamiestyöksi ja kaipaa niihin emotionaalisempaa kokemusta. Draamamessun tekijöiden mielestä monia tavallisen jumalanpalveluksen osia voisi miettiä uusiksi esittävän taiteen kautta.

Jouni Laine ottaa esimerkiksi synnintunnustuksen ja -päästön.

– Synnintunnustuksen pitäisi olla vaikuttava. Tavallisessa messussa se ei tee vaikutusta, vaan on säälittävä. Se on väärässä paikassakin, mielestäni sen pitäisi olla saarnan jälkeen.

Draamamessussa rippi on pidetty perinteisellä paikallaan, mutta toteutus on dramaattinen.

– Meillä se on nyt niin vaikuttava, että pissat tulee housuun, Laine lupaa.

Jouni Laine korostaa, että messu on alun perin ollut draamaa: teatteri on saanut alkunsa kulttimenoista.

– Tämä on teatteri. Täällä on katsomo, esiintymiskoroke, lavastus, papeilla on esiintymisasut ja dialogi yleisön kanssa, Laine sanoo ja viittoo kirkkosaliin.

Hän kuitenkin kritisoi sitä, että vaikka kirkonmenoissa on kaikki teatterin elementit, sen lakeja ei noudateta. Ensimmäinen teatterin laki olisi osata repliikit ulkoa.

– Oletko nähnyt, että papit osaisivat repliikkinsä? Laine kysyy.

– Jumalanpalvelus vaikuttaa siltä, että amatöörit ovat ensimmäisessä harjoituksessaan. Kyllä se niin on, että ehtoollisen asetussanat pitäisi osata ulkoa. Hävetköön, joka niitä menee sinne lukemaan paperista.

Kuva: Cristian Medel. Draamamessussa esimerkiksi rukoukset esitetään vuoropuheluna.

Lue myös Kotimaa Pron juttu:

Pääsiäisyön Draamamessussa otetaan löysät pois

Katso video Draamamessun harjoituksista.