Egyptissä tuomittiin 17 ihmistä kuolemaan koptikirkkoihin tehtyjen pommi-iskujen vuoksi

Pyhän Markuksen katedraali Aleksandriassa. Se oli toinen kahdesta koptikirkosta, joihin iskettiin palmusunnuntaina 2017.

Egyptin sotaoikeus on tuominnut seitsemäntoista ihmistä kuolemaan koptikirkkoihin tehtyjen pommi-iskujen takia. Asiasta uutisoi brittiläinen yleisradioyhtiö BBC. Lisäksi 19 muuta tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Iskut tapahtuivat vuosina 2016 ja 2017. Kotimaan uutiset niistä voi lukea täältä (2016) ja täältä (2017).

Kymmeniä ihmisiä tappaneiden iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kuvailee kuolemantuomioita "erittäin epäoikeudenmukaisiksi".

– Ilman muuta näiden kammottavien hyökkäysten tekijöiden pitäisi kantaa vastuu rikoksistaan. Mutta joukkomittaisten kuolemanrangaistuksien langettaminen epäoikeudenmukaisessa oikeuskäsittelyssä ei ole oikeutta eikä estä ääriliikkeiden iskuja, Amnesty sanoi lausunnossaan torstaina.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynnit pitäisi järjestää uudestaan siviilioikeudessa, joka noudattaa kansainvälisiä lakeja ihmisoikeuksista.

Vuodesta 2014 egyptiläiset viranomaiset ovat käsitelleet 15 000 siviilin asioita sotaoikeudessa, BBC kertoo.

Kuva: Wikimedia Commons. Pyhän Markuksen katedraali Aleksandriassa, joka oli toinen kahdesta koptikirkosta, joihin iskettiin palmusunnuntaina 2017.

Lue myös:

Kaksi veristä iskua koptikirkkoihin Egyptissä palmusunnuntaina

Egyptissä sadat osoittivat mieltä koptikristittyihin kohdistuneen terrori-iskun takia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.