Egyptissä tuomittiin 17 ihmistä kuolemaan koptikirkkoihin tehtyjen pommi-iskujen vuoksi

Pyhän Markuksen katedraali Aleksandriassa. Se oli toinen kahdesta koptikirkosta, joihin iskettiin palmusunnuntaina 2017.

Egyptin sotaoikeus on tuominnut seitsemäntoista ihmistä kuolemaan koptikirkkoihin tehtyjen pommi-iskujen takia. Asiasta uutisoi brittiläinen yleisradioyhtiö BBC. Lisäksi 19 muuta tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Iskut tapahtuivat vuosina 2016 ja 2017. Kotimaan uutiset niistä voi lukea täältä (2016) ja täältä (2017).

Kymmeniä ihmisiä tappaneiden iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kuvailee kuolemantuomioita "erittäin epäoikeudenmukaisiksi".

– Ilman muuta näiden kammottavien hyökkäysten tekijöiden pitäisi kantaa vastuu rikoksistaan. Mutta joukkomittaisten kuolemanrangaistuksien langettaminen epäoikeudenmukaisessa oikeuskäsittelyssä ei ole oikeutta eikä estä ääriliikkeiden iskuja, Amnesty sanoi lausunnossaan torstaina.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynnit pitäisi järjestää uudestaan siviilioikeudessa, joka noudattaa kansainvälisiä lakeja ihmisoikeuksista.

Vuodesta 2014 egyptiläiset viranomaiset ovat käsitelleet 15 000 siviilin asioita sotaoikeudessa, BBC kertoo.

Kuva: Wikimedia Commons. Pyhän Markuksen katedraali Aleksandriassa, joka oli toinen kahdesta koptikirkosta, joihin iskettiin palmusunnuntaina 2017.

Lue myös:

Kaksi veristä iskua koptikirkkoihin Egyptissä palmusunnuntaina

Egyptissä sadat osoittivat mieltä koptikristittyihin kohdistuneen terrori-iskun takia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Amnesty: ” joukkomittaisten kuolemanrangaistuksien langettaminen epäoikeudenmukaisessa oikeuskäsittelyssä ei ole oikeutta eikä estä ääriliikkeiden iskuja”.

  Olen samaa mieltä Amnestyn kanssa. Tässä jaetaan oikeutta “silmä silmästä” -periaatteella. Se ei lopeta ääriryhmien tekoja, vaan yllyttää uusiin iskuihin, koska marttyrinkruunu on varmimmin tarjolla tällaisissa oikeudenkäynneissä, jotka muistuttavat eniten ääriryhmien omaa toimintaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  Kumpi on ankarampi rangaistus, kuolemantuomio vai elinkautinen viruminen egyptiläisessä vankilassa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Vankeus on aina kuolemanrangaistusta parempi, koska siihen sisältyy ihmisoikeus elämään.

  Tätähän et voi tietää, jos et itse ole istunut ko vaniloissa esim 20 vuotta…Ja entä jos kituva ihminen ei. haluaisi tätä oikeuttaan elämään käyttää?

  Ilmoita asiaton kommentti