Ehtoollisyhteys Moskovan ja Konstantinopolin välillä katkesi – tilanne huolestuttaa myös Suomessa

Moskovan ortodoksinen patriarkaatti päätti maanantaina katkaista suhteensa Konstantinopolin patriarkaattiin. Jatkossa näiden patriarkaattien papit eivät voi enää toimittaa yhdessä jumalanpalveluksia eivätkä eri patriarkaattien alaisiin kirkkoihin kuuluvat maallikot voi osallistua toistensa ehtoolliselle.

Moskovan patriarkaatin synodin Valko-Venäjällä pidetyn kokouksen päätöksistä kertoi Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion. Asiasta ovat kirjoittaneet lukuisat tiedotusvälineet, Suomessa muun muassa Yle.

Välirikon syy on se, että Konstantinopolin patriarkaatti myönsi viime viikolla Ukrainan ortodokseille itsenäisen aseman eli autokefalian. Osa Ukrainan ortodokseista on kuulunut Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Moskovan patriarkaatti ei hyväksy Konstantinopolin päätöstä.

Tilanteella on poliittisia taustoja ja vaikutuksia. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että autokefalian antaminen Ukrainan ortodokseille oli Yhdysvaltojen tukema provokaatio.

Patriarkaattien välirikolla on vaikutuksia myös Suomeen, koska Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin patriarkaatin alaisuuteen. Jatkossa Venäjän kirkon papit eivät voi pitää jumalanpalveluksia Suomen ortodoksisen kirkon tilaisuuksissa.

SENin pääsihteeri toivoo kaikkien kristittyjen rukoilevan tilanteen puolesta

Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen luottaa siihen, että Suomen ortodoksinen kirkko osaa itsenäisenä toimijana hoitaa jatkossakin suhteitaan Venäjän ortodoksiseen kirkkoon.

– Suomen ortodoksinen kirkko on hoitanut taitavasti alueellista monimuotoisuutta ja sillä on hyvät suhteet Venäjälle. Toki näin iso skisma vanhassa kirkossa on hämmästyttävä, ja suomalaisetkin ortodoksit kantavat skismasta suurta huolta, hän sanoo Kotimaa24:lle.

Tilanne on Auvisen mukaan erityisen huolestuttava diaspora-kirkkojen näkökulmasta.

– Lähialueillamme tällaisia ilman autonomiaa toimivia ortodoksisia kirkkoja on esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa.

Auvinen toivoo, että koko kristikunta rukoilisi, että ortodoksisen kirkon tilanne ei kiristyisi enempää, vaan skisma saataisiin ratkaistua.

Kuva: Olli Seppälä. Uspenskin katedraali Helsingissä.

Lue myös:

Ukrainan ortodoksikirkko sai itsenäisyytensä – Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaattien välit koetuksella

Patriarkaattien diplomaattinen välirikko voi vaikuttaa Suomen ortodoksiseen kirkkoon

Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisee siteet Konstantinopoliin

Pitkä kiista saattaa päättyä Ukrainan hyväksi – Ukrainan ortodoksinen kirkko saamassa itsenäisyyden

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkoherra Kalajoen kuolonkolarista: ”Seurakunta kulkee oman laumansa rinnalla, sitä tämä kriisityö on”
Seuraava artikkeliEläkkeelle jäävä Samuel Salmi vierailee Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunti -ohjelmassa

Ei näytettäviä viestejä