Ei anteeksipyyntöjä vaan vastauksia – Johanna Korhonen odottaa Laajasalolta perinpohjaista selvitystä

Kirkolliskokousedustaja kaudella 2012-2016; Helsingin hiippakunta; Toimittaja; Perustevaliokunta

Helsingin hiippakunnan hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja, toimittaja Johanna Korhonen perää piispa Teemu Laajasalolta vastuunottoa.

Korhonen teki tiistaina Laajasalon rahankäytöstä ja yritystoiminnasta selvityspyynnön, jonka hän lähetti Helsingin tuomiokapitulille, piispa Laajasalolle ja joukolle eri tasojen luottamushenkilöitä.

Selvityspyynnössään hän on esittänyt Laajasalolle 40 kysymystä, joissa hän vaatii selitystä Laajasalon liiketoiminnasta, viranhoidon eettisistä periaatteista Kallion kirkkoherrana ja seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä.

Jutun aiheesta voi lukea täältä.

– Selityksiä piisaa. Vastuunotto on se, missä toivoisin hänen ihmisenä kehittyvän, Korhonen kertoo Kotimaa24:lle. Hän ihmettelee, miten Laajasalo tuntuu aina kääntävän syyn johonkin toiseen.

– Se on huonoa esimiestoimintaa. Mitä korkeammassa asemassa on, sitä isompi on oma vastuu.

Korhonen korostaa, että ennen kuin Laajasalo voi vilpittömästi pyytää anteeksi, asiat täytyy selvittää perinpohjaisesti.

– En kelpuuta yleisen tason vastauksia. Haluan, että hän vastaa kirjallisesti ja rehellisesti esittämiini kysymyksiin. Sitten kirkon jäsenet ja toimijat Helsingin hiippakunnassa voisivat asiaa tarkastella ja katsoa, ollaanko tyytyväisiä vastauksiin.

Hän kertoo selvittävänsä asiaa, koska on hiippakunnan luottamushenkilö. Helsingin piispanvaalin lopputulokseen hän sanoo suhtautuneensa ammattimaisesti. Korhonen toimi toisen ehdokkaan, professori Jaana Hallamaan, tukijoukoissa.

Korhonen kertoo havahtuneensa Laajasalon yritystä koskeviin epäselvyyksiin tarkistaessaan, kuuluuko piispa minkään koulutuksia tarjoavan yrityksen hallitukseen. Näin siksi, että hiippakunta järjestää koulutuksia.

– Luottamushenkilöt kaikissa julkisoikeudellisissa yhteisöissä on valittu siksi, että demokraattisessa järjestelmässä kaikki menisi oikein. Jos saa vihiä muusta, on velvollisuus puuttua asiaan. Se ei ole mitään merkityksetöntä oleskelua.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana Korhonen katsoo tehtäväkseen tukea piispaa.

– Tukeminen ei ole sitä, että hyssytellään. Se olisi väärin. Olen Teemulle sanonut, että tämä on raskasta ja hankalaa mutta se on parempi vaihtoehto kahdesta. Toinen on se, ettei selvitetä mitään.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Rikosoikeuden professori Demokraatissa: Poliisin olisi hyvä tutkia Laajasalon talousepäselvyydet

Arkkipiispa kommentoi Laajasalon luottokorttikohua: "Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.