Ekologisesti jääksi ja jauheeksi – uusi hautausmenetelmä kehitteillä

Hauta-aita Kuopion Isolla hautausmaalla

Sevenoaksin kunnassa Isossa-Britanniassa harkitaan uutta hautausmenetelmää. Kunnanvaltuusto on saanut käsiteltäväkseen aloitteen vainajan syväjäädytyksestä. Rakenteilla olisi maailman ensimmäinen ”vihreä kryomatorio", johon tulee kahvila ja kappeli. Se sijaitsisi Edenbridgen golfkentän laidalla.

Itse vainajan syväjäädytys tapahtuisi käyttämällä nestemäistä typpeä, jolla ruumis jäädytetään -200 asteeseen. Sitten se murskataan jauheeksi, josta poistetaan kaikki haitalliset metallijäänteet. Tuloksena on keko kahvijauhon värisiä hiutaleita, jotka voidaan haudata kapeassa maatuvassa putkilossa.

Menetelmää kehutaan ekologiseksi ja paljon ympäristöystävällisemmäksi kuin arkkuhautausta tai tuhkausta. Mikäli se leviäisi laajemmin maailmalle, sen väitetään vähentävän hautausmaille tarvittavaa tilaa. Siksi se kiinnostaa myös Ison-Britannian lakivaliokuntaa, joka on tutkimassa miten vainajan syväjäädytys voitaisiin laillistaa.

Alan pioneereista Suffolkissa sijaitseva yritys Incinerator Replacement Technology on saanut satojatuhansia puntia valtion rahoitusta laitteen prototyypin rakentamiseen.

Menetelmä on kerännyt myös vastustusta.

– Vaikuttaa hyvin groteskilta tavalta käsitellä vainajia. Toivottavasti tästä näistä ehdotuksista ei tule vakituista käytäntöä, Englannin kirkon anglikaanisen yhdistyksen presidentti Anthony Kilmister kommentoi brittilehti Daily Mailille.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.