Ekumeeninen Neuvosto: Ymmärrys kasteesta on ohentunut

Kastepuu Turun tuomiokirkossa

Kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on huolissaan kasteen asemasta. Perjantaina 10.1. antamallaan julkilausumalla SEN haluaa avata keskustelua kasteesta.

– Ymmärrys kasteen merkityksestä on yksipuolistunut ja ohentunut samalla, kun yhteiskunnalliset ja uskonnolliset tavat ovat muuttuneet ja kasteet vähentyneet, pääsihteeri Mari-Anna Auvinen sanoo.

Auvinen kertoo, että SENin julkilausuma kasteesta on samalla kutsu kristityille voittaa kirkkojen välinen hajaannus ja tuoda niiden keskinäinen yhteys näkyvällä tavalla julki.

”Vaikka kirkkojen käsitykset kastamisen tavoista eroavat, kasteen sisältö ja merkitys yhdistävät”, julkilausuman saatesanoissa todetaan.

Julkilausuma kasteesta liittyy myös kirkkovuoteen ja Jeesuksen kasteen muistamiseen. Ortodoksisessa kirkossa teofaniaa vietettiin 6.1. ja luterilaisessa kirkossa Jeesuksen kastetta muistetaan sunnuntaina 12.1.

"Kirkoilla on yhteinen tavoite ja missio lisätä ymmärrystä kasteesta ja sen merkityksestä. Suomen Ekumeeninen Neuvosto haluaa tuoda julki kirkkojen näkemyksiä kasteesta pyrkien avaamaan keskustelua ajassa, jossa ymmärrys kasteen merkityksestä on yksipuolistunut ja ohentunut", julkilausumassa todetaan.

Lue SENin julkilausuma täältä.

Kuva: Olli Seppälä. Kastepuu Turun tuomiokirkossa.

Lue myös:

Mielipide: Uusi kastesivusto tehtiin, koska kirkon sanoma tavoittaa yhä harvemman suomalaisen

Uuden tien päätoimittaja Leif Nummela: Kirkon uusi sivusto käsittelee kastetta liian kevyesti

Uusi kastesivusto avattu – tarjolla myös vinkkejä vauvan ensimmäiseen juhlaan

Kysely: Perinteet ja kummit ovat Suomessa tärkeimmät syyt kastaa lapsi kirkon jäseneksi

Pappi ehdottaa: Seurakunta voisi yhdistää kasteen ja vauvauinnin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.