Ekumeeninen patriarkka varoitti harhaopeista synodin homiliassa

Ortodoksisten kirkkojen Pyhä ja Suuri Synodi avattiin Kreetalla eilen. Synodin aluksi vietetyssä helluntain liturgiassa saarnannut Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I kehotti maailman ortodokseja ykseyteen ja katumukseen.

Jokaisella ortodoksisella kirkolla on Bartolomeoksen mukaan lahjansa, jonka se tuo Kristukselle. Silmä ei voi sanoa kädelle "En tarvitse sinua", eikä pää voi puhua niin jaloille. Kirkossa ei Bartolomeoksen mukaan ole yksittäisiä paikalliskirkkoja, jolla olisi omia oikeuksiaan.

Bartolomeos varoitteli ortodokseja myös harhaopeista.

– Vastustajamme haluaa kuitenkin eksyttää meidät laittamalla sydämiimme ajatuksia, jotka vievät meitä pois uskomme totuudesta. Meitä eksyttävät miehet ja naiset, jotka ovat harhautuneet totuudesta ja tuovat korviimme uusia asioita ja saavat toistamalla niitä usein myös koko joukon uskoviamme uskomaan ajatuksiaan.

Piispojen kokoontuminen on Bartolomeoksen mukaan tärkeää siksi, että voidaan yhdessä keskustella ortodoksisia kirkkoja haastaneista asioista. Näin voidaan hänen mukaansa löytää yhdessä keinot suojella uskovia lankeamasta harhaopetuksiin.

– Tänä päivänä ne (harhaopit) leviävät ja niitä viedään eteenpäin yhä kehittyneemmin välinein. Ortodoksisten kirkon paimenten on siksi koottava voimat kertoaksemme uskovillemme tästä kaikesta. Ortodoksikristittyjä johtavat harhaan sadat erilaiset uskonnolliset liikkeet. Ne keskustelut ja mielipiteiden vaihtamiset, joita voimme käydä tässä Synodissa voivat merkitä paljon ortodoksisen kirkon taistelussa harhaoppeja levittäviä liikkeitä vastaan, Bartolomeos sanoi homiliassaan.

Pyhä ja Suuri synodi vietetään Kreetalla 18.–27. kesäkuuta. Alun perin synodiin piti osallistua kaikkien 14 itsenäisen ortodoksisen paikalliskirkon, mutta kokoontumista edeltäneiden viikkojen aikana Antiokian, Bulgarian, Georgian ja Moskovan patriarkaatit ilmoittivat, että ne eivät voi osallistua.

Serbian patriarkaatti ilmoitti niin ikään, että se ei osallistu synodiin, mutta muutti kuitenkin mieltään viime viikon lopulla ja lähetti delegaationsa Kreetalle.

Serbian kirkko on kuitenkin asettanut synodille tiettyjä ehtoja ja varaa oikeuden lähteä kokoontumisesta kesken kaiken, jos sen asettamat edellytykset eivät näytä täyttyvän.

Kuva: Nikolaos Manginas

Lue myös:

Ambrosius: Ortodoksien kokoontuminen Kreetalla on tynkäsynodi

Venäjän kirkko on jäämässä pois yleisortodoksisesta synodista