Eläkkeelle jäänyt raamatunopettaja syyttää pappisnaisten kirjettä demokratian halveksunnasta

Naispappeutta vastustavien pitää saada opettaa vanhaa virkakäsitystä, eläkkeelle jäänyt raamatunopettaja ja kirjailija Mailis Janatuinen väittää blogissaan
Seurakuntalainen.fi-sivustolla.

Hän viittaa kirjoituksessaan 41 naispuolisen papin piispoille kirjoittamaan kirjeeseen, jossa vaaditaan piispoilta tukea pappisvirassa toimiville naisille. Kirjeen allekirjoittajat kritisoivat sitä, että he joutuvat kohtaamaan syrjintää vielä 30 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi.

Janatuinen toteaa kirjoituksessaan, että on toinenkin naisteologien ryhmä, joka haluaisi osakseen ”reilua kohtelua”. Hän viittaa naispuolisiin teologeihin, jotka eivät halua pappisvihkimystä.

Janatuinen huomauttaa, että julkisessa keskustelussa vaikuttaa usein siltä kuin naisten pappeutta vastustavat olisivat aina miehiä. Hän sanoo, että joukossa on myös naisia.

”Moni meistä on joutunut hankkimaan itselleen uuden ammatin, koska lehtoreille ja muille papiksi vihkimättömille naisteologille ei vain löydy töitä. Kuka meidän asiaamme ajaa? Eivät piispat ainakaan”, Janatuinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa naispappeuden vastustajien vakaumus ei saa näkyä ”käytännössä millään tavalla”. Tilanne on hänestä kohtuuton.

”Kuvitelkaapa, että pasifistille sanottaisiin samat sanat kuin naispappeuden vastustajille nyt sanotaan: ’Saat olla kaikessa rauhassa pasifisti sydämessäsi, mutta kyllä sinun on sodan sattuessa otettava ase käteesi ja ammuttava vihollisia’”, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa naispuolisten pappien kirjeestä huokuu ”demokratian halveksunta”. Janatuinen kysyy, ”eikö tässä maassa ja tässä kirkossa saa enää olla virkakysymyksestä kuin yhtä ainoaa mieltä”.

Janatuinen huomauttaa, että naisten pappeutta vastustavat ovat samalla virkakannalla kuin ortodoksinen ja katolinen kirkko.

Lue Mailis Janatuisen blogi täältä.

Kuva: Kuvakaappaus Seurakuntalainen.fi-sivustolta.

Lue myös:

”Olen kuullut, että kastamani lapset menevät helvettiin” – 41 pappisnaista vaatii piispoilta tukea

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliJukka Relander kolumnissaan Ylellä: Kirkko puhuu uskonnosta kuin hiljaa kuiskaten
Seuraava artikkeliLähetystyön omistajuus on yhä enemmän seurakunnilla – lähetysjärjestöjen toivotaan erikoistuvan

Ei näytettäviä viestejä