Emeritusarkkipiispa John Vikström: Kirkon suurin haaste on yksilön vapautuminen

Emeritusarkkipiispa John Vikström asuu Turussa aivan Aurajoen rannalla. Hänen kotinsa ikkunoista näkyvät joen toisella puolella niin tuomiokirkko kuin arkkipiispantalo. Paitsi kesällä, jolloin puiden lehdet peittävät näkymän.

Kotimaa-lehden haastattelussa (5.12.) Vikström nimeää kirkon suurimmaksi haasteeksi megatrendin, joka laittaa yksilön suhteen instituutioihin ja organisaatioihin kokonaan uusiksi.

– Elämää eivät enää määritä ulkoiset odotukset ja auktoriteetit, vaan tavoitteena on olla itse oman elämänsä suurin auktoriteetti. Yksilöllisyyden tavoittelu on noussut ihan uudelle tasolle. Samalla henkisyys voittaa alaa hengellisyyden kustannuksella.

Vikström viittaa saksalaisen papin Dietrich Bonhoefferin ajatukseen länsimaisen ihmisen täysi-ikäiseksi tulemisesta.

– On kyse laajan ja pitkäaikaisen megatrendin nykyaikaisesta jatkeesta. Tarkoitan viime vuosisatojen emansipaatioliikkeitä: siirtomaiden, orjien, entisten renkien ja piikojen, siis teollisen yhteiskunnan työväestön, naisten ja viime vuosikymmenten seksuaalisten vähemmistöjen asteittaista vapautumista patriarkaalisen ja autoritäärisen yhteiskunnan rajoittavista, usein suorastaan sortavista valtarakenteista.

Vikström arvioi, että emansipaatio- eli vapautusliikkeet ovat olleet kirkolle ongelmallisia. Kirkko ei ole osannut antaa tunnustusta ja kunnioitusta varsinkaan työväenliikkeelle, naisasialiikkeelle ja viimeksi seksuaalisten vähemmistöjen vapautusliikkeellä.

Mitä Vikströmin yksityiselämään kuuluu? Mitä hän ajattelee kirkon tulevaisuudesta ja seurakuntien roolista? Miten päättyi Vikströmin viimeinen jalkapallo-ottelu? Lue koko haastattelu 5.12. ilmestyneestä Kotimaasta.

John Vikströmin haastattelu on osa Kotimaassa julkaistua sarjaa, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja. Aiemmin on haastateltu Erik Vikströmiä, Matti Sihvosta, Juha Pihkalaa, Voitto Huotaria, Jukka Paarmaa, Jorma Laulajaa, Wille Riekkistä ja Gustav Björkstrandia.

Kuva: Olli Seppälä. John Vikström kotonaan Turussa marraskuussa 2019.

Lue myös:

Emerituspiispa Gustav Björkstrand: "Herätysliikkeiden kritiikitön ihannointi ei ole tervettä"

Emerituspiispa Wille Riekkinen hämmästelee konservatiivien hellimää käsitettä "klassinen kristinusko"

Emerituspiispa kommentoi kirkon uutta mantraa: "Mistä se messu putkahti keskiöön?"

Piispa emeritus Erik Vikström: "Kun jäin eläkkeelle 2006, elintila kirkossa oli avarampaa kuin nyt"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.