Emerituspaavi Benedictus XVI veti pois nimensä kohutusta kirjasta

Eläkkeellä oleva paavi Benedictus XVI on aiheuttanut kohua mielipiteillään, joissa hän varoittaa kirkkoa ja seuraajaansa keventämästä roomalaiskatolista papistoa koskevaa selibaatti- eli naimattomuuslupausta.

Asiasta kertovat eri mediat, Suomessa muun muassa Yle.

Emerituspaavin mielipiteet tulivat julki tuoreessa kirjassa, jossa hän esiintyy yhdessä kardinaali Robert Sarahin kanssa. Kirkon kriisiä ja pappeutta käsittelevä kirja julkistettiin ranskaksi tällä viikolla.

Tiistaina nähtiin kuitenkin kohun uusin käänne, kun emerituspaavi yllättäen veti nimensä pois kirjan tekijöiden joukosta. Käytännössä kyse lienee siitä, että kirjan tulevissa painoksissa ei enää mainittaisi Benedictusta tekijöiden joukossa.

Mahdollisuus naimisissa olevien miesten papiksi vihkimiseen nousi esille viime vuonna Roomassa pidetyssä Amazonin alueen piispojen kokouksessa. Tällä tavoin pyrittäisiin helpottamaan pahaa pappispulaa, joka vallitsee Amazonin alueella ja muilla syrjäseuduilla.

Nykyisen paavin Franciscuksen lopullista kantaa Amazonin alueen piispainkokouksen ehdotukseen ei vielä tiedetä.

Monien katolisen kirkon tarkkailijoiden mukaan on harvinaista, että kirkon asioihin puuttuu julkisuudessa paavi, joka jäi eläkkeelle vuonna 2013 heikentyneen terveytensä vuoksi ja on omien sanojensa mukaan vetäytynyt hiljaisuuteen.

Katolisen papiston naimattomuus on emerituspaavin mukaan vuosisatoja vanha merkittävä perinne, jonka ansiosta papisto voi keskittyä täysin virkatehtäviinsä. Tämä ei olisi Benedictuksen mukaan mahdollista, jos papeilla olisi velvollisuuksia sekä pappeudessa että avioliitossa.

Kirkon sisäinen taistelu konservatiivien ja uudistajien välillä

Helsingin yliopiston kirkkohistorian yliopistonlehtori Mikko Ketola on pitkään seurannut katolisen kirkon tapahtumia. Hänen mukaansa eläkkeelle jääneen paavin ulostulot ja peruuttamiset sekä niiden aiheuttama kohu paljastavat ainakin sen, että katolisella kirkolla ei ole normistoa siitä, miten ex-paavin pitäisi toimia suhteessa seuraajaansa.

– Kaikki, mitä näiden kahden paavin suhteesta tiedetään, on ollut tiettyä improvisointia. Lähtökohta kaiketi on kuitenkin se, että emeritus on lojaali virassa olevalle, Ketola arvioi.

Ulospäin kahden kirkonmiehen suhde on Ketolan mukaan näyttänyt hyvältä, vaikka koko todellisuutta ei julkisuudessa välttämättä tiedetäkään. Ketola pitää emerituksen ulostuloa joka tapauksessa erikoisena, samoin sitä, että tämä veti viime hetkellä nimensä kirjan tekijöiden joukosta.

– Minun nähdäkseni nyt ei ole ihan pienestä asiasta kyse.

Kuvion pääosassa ei Ketolan mukaan ole kuitenkaan Benedictus, vaan tuoreen kirjan pääkirjoittaja, katolisen kirkon konservatiivisiin voimiin lukeutuva kardinaali Sarah. Taustalla olisi siis katolisen kirkon sisällä käytävä konservatiivisten ja uudistushaluisempien voimien mittelöä.

– Sarah pyysi Benedictukselta kirjoitusta tulossa olevaan kirjaan. Samalla Sarah on päättänyt hieman koristella asiaa ja käyttää sitä Franciscusta vastaan. En usko, että Benedictus on ollut tässä aloitteellinen. Iäkäs, jo yli 90-vuotias emerituspaavi on manipuloitavissa, Ketola arvioi.

– Sarahin tekstiin perehtyneet huipputeologit ovat pitäneet sitä teologisesti heikkona ja jopa harhaanjohtavana, Ketola lisää.

Asiantuntijat ovat Ketolan mukaan pitäneet Benedictuksen nykyisessä asemassa ongelmallisena muun muassa sitä, että hän asuu edelleen Vatikaanissa, käyttää paavillista valkoista kasukkaa ja että häntä kutsutaan emerituspaaviksi.

– Olisikin parempi puhua Rooman emerituspiispasta ja käyttää Ratzinger-nimeä, Ketola sanoo.

Hän arvioi myös, että kirkon konservatiiviset tahot ylipäätään pyrkivät käyttämään iäkästä Benedictusta päämääriensä ajamiseen.

– Jotkut heistä ovat sanoneet, että heidän paavinsa on edelleen Benedictus eikä Franciscus. Sellainen kyllä haiskahtaa jo hieman vanhan ihmisen hyväksikäytöltä.

Selibaattipakon purkamisvaatimukset saavat polttoainetta hyväksikäyttötapauksista

Selibaatti eli naimattomuuslupaus on roomalaiskatolista papistoa koskeva vuosisatainen sääntö. Käytännössä se on useimmissa länsimaissa ollut yksi pappiskutsumuksia vähentävä tekijä jo vuosikymmeniä.

– Kirkossa on painetta selibaatista luopumiseen. Siihen on monenlaisia syitä. Parinkymmenen viime vuoden aikana asiaa ovat kärjistäneet varsinkin eri puolilla maailmaa paljastuneet lasten hyväksikäyttötapaukset, joissa syylliset ovat olleet katolisia pappeja.

Näiden tapausten yhteydessä on Ketolan mukaan keskusteltu siitä, että pappien avioliitot voisivat osaltaan vähentää lasten hyväksikäyttöä.

– Silloin katolisilla papeilla olisi normaalit tavat purkaa seksuaalisuuttaan.

Selibaatista juontuvia ongelmia on käsitelty myös katolisen maailman kirjallisuudessa ja elokuvissa. Kyseessä on kirkolliseen kulttuuriin kauan kuulunut asia, jossa on eri puolia. Ketola viittaa esimerkkinä tuoreeseen puolalaiseen elokuvaan Papisto.

– Kirjoitin siitä Vartija-lehteen. Yksi teema elokuvassa oli pappi, joka eli seksisuhteessa taloudenhoitajansa kanssa. Mieleeni jäi elokuvasta kyseisen papin repliikki "yksinäisyys on asia, joka on papeille kuoleman lähisukulainen".

– Yksinäisyys ja muut paineet aiheuttavat monille katolisille papeille myös alkoholiongelmia, Mikko Ketola sanoo.

Kirkon traditionalistit pelkäävät selibaattipakon poiston avaavan portit naispappeudelle

Paavi Franciscus tehnee lähiaikoina päätöksen Amazonin synodin esille nostamasta mahdollisuudesta vihkiä papiksi naimisissa olevia miehiä. Vaikka ehdotus toteutuessaankin koskisi vain Amazonin alueen hiippakuntia eikä muodostaisi uutta normaalia katolisessa kirkossa, kirkon traditionalisteille kysymys on siitä, mihin suuntaan Franciscus kirkkoa vie.

Konservatiiviset voimat kirkossa voivat pelätä, että pappien avioliiton salliminen jossakin osassa kirkkoa merkitsisi selibaattivaatimuksesta luopumista kaikkialla kirkossa. Taustalla on katolista kirkkoa seuraavien tarkkailijoiden mukaan myös traditionalistien pelkoa siitä, että avioliiton salliminen papeille voisi viitoittaa tietä naisten papiksi vihkimiselle myöhemmin.

Selibaatti on kuitenkin juurtunut syvälle katolisessa kirkossa. Tosin maailmanlaajuisessa katolisessa kirkossa on jo nyt avioituneita pappeja. Kirkkoon kuuluvien itäisten riituksien papisto voi olla naimisissa. Samoin anglikaanisesta kirkosta katoliseen kirkkoon papeiksi siirtyneiden miesten joukossa on joitakin naimisissa olevia pappeja.

Kuva: Wikimedia Commons / Tadeusz Górny. Paavi Benedictus XVI vuonna 2007.

Lue myös:

Amazonin alueen piispojen synodi ratkoo pappispulaa – voisiko naimisissa olevia miehiä vihkiä papeiksi?

Kardinaali Peter Turkson: Naimisissa olevien miesten pappeus tarkempaan tutkintaan

Arvio: Elokuva kahdesta paavista näyttää herkullisen kohtaamisen kesäpalatsissa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.