Emerituspiispa kommentoi kirkon uutta mantraa: "Mistä se messu putkahti keskiöön?"

Eläkkeellä oleva Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari ottaa Kotimaa-lehden tuoreessa haastattelussa kantaa ajatukseen messusta seurakuntaelämän keskuksena. Helsingissä vietetään parhaillaan Jaetut eväät -jumalapalveluspäiviä. Myös siellä on toisteltu ajatusta "messu keskukseen!".

– Nykyisin toistetaan kaikkialla, että jumalanpalvelus on seurakunnan keskus, vaikka kaikki tietävät, että käytännössä niin ei ole. Ihmiset kokevat seurakunnan tärkeäksi sen tekemän kasvatustyön ja diakonian vuoksi, eivät messun.

Huotari kysyy, mihin kasvatus ja palvelu katosivat kirkkonäkemyksen ytimestä. Mistä se messu putkahti keskiöön?

– Arvatenkin ekumenian myötä ja katolisen kirkon vaikutuksesta. Kirkko on myös uudenlaisessa kilpailutilanteessa, jossa kasvatus tavoittaa yhä vähemmän lapsia ja nuoria. Heille on tarjolla yltä kyllin harrastuksia. Kirkko marginalisoituu, osin yhteiskunnassa tapahtuvan muutoksen vuoksi, osin omaa syytään.

Huotari huomauttaa, että jumalanpalveluselämä on vahvaa siellä, missä muu seurakuntaelämä on vahvaa. Hän sanoo ihmettelevänsä Kansanlähetystäkin, joka on kadottanut maallikkoaktiivisuuden ja ulospäin suuntautuneisuuden. Nyt sielläkin on innostuttu jumalanpalvelusyhteisöistä.

Haastattelussa Huotari sanoo, ettei ei halua olla pessimistinen, sillä menneeseen ei ole paluuta.

– Jumalanpalvelusuudistus on ollut tarpeellinen, sen toteutus ei vain ole ollut riittävästi ulkopuolisia kutsuva.

Lue lisää Voitto Huotarin ajatuksia 28.3. ilmestyneestä Kotimaasta. Huotarin haastattelu on osa sarjaa, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja. Tähän mennessä on julkaistu myös Erik Vikströmin, Matti Sihvosen ja Juha Pihkalan haastattelut.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Piispa emeritus Erik Vikström: "Kun jäin eläkkeelle 2006, elintila kirkossa oli avarampaa kuin nyt"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.