Enemmän tv-jumalanpalveluksia, piispat ehkä ääneen radiossa – näin poikkeusaika näkyy Ylen hartausohjelmissa

Vanha radio

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa myös Ylen lähettämiin radio- ja tv-jumalanpalveluksiin sekä hartauksiin.

Ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä sanoo, että tulevia toimintatapoja selvitetään parhaillaan, ja moni asia on vielä auki. Valtaosa radiojumalanpalveluksista on ollut suoria lähetyksiä.

– Ensimmäinen vaihtoehto on lähettää radiojumalanpalvelukset suunnitelman mukaan paikallisseurakunnista, mutta niin, että jumalanpalveluksen toteutusta kevennetään. Toinen vaihtoehto on niin sanottu kappelijumalanpalvelus, joka räätälöidään radiota varten. Nämä voitaisiin toteuttaa Tampereelta ja Helsingistä, Saares kertoo.

Kolmas vaihtoehto olisivat studiojumalanpalvelukset, jotka toteutettaisiin Helsingistä. Neljäs vaihtoehto on lähettää uusintoja.

– Todennäköisesti joudumme turvautumaan useammanlaisiin ratkaisuihin kriisin mahdollisesti pitkittyessä.

Tv-jumalanpalvelukset poikkeavat radiojumalanpalveluksista jo siinä, että niistä moni on tälläkin hetkellä nauhoituksia.

– Esimerkiksi ensi sunnuntaina nähdään nauhoituksena Riemulaulut-gospelkirkko Lahden Ristinkirkosta. Lähetykseen alkuun tulee ajankohtaisesta tilanteesta kertova osuus.

Tv-jumalanpalvelusten määrä kasvaa, radioon voi tulla piispojen hartauksia

Kimmo Saares pitää merkittävänä, että nyt poikkeustilanteessa Yleisradio lisää tv-jumalanpalvelusten määrää. Niitä tulee joka sunnuntai.

Radion aamu- ja iltahartaudet jatkuvat kuten tähänkin asti. Lähipäiviin saattaa tulla piispojen pitämiä erityishartauksia.

– Hartauksia on tehty normaalistikin vaihtelevasti useampi viikko ennakkoon, mutta nyt tilanne muuttuu. Yle haluaa taata uutistoimintansa, eivätkä ulkopuoliset voi tehdä poikkeustilanteen aikana äänityksiä aluetoimituksissa. Etsimme siis pääkaupunkiseudulta puhujia, jotka pystyvät helposti tulemaan äänityksiin Helsingin Pasilaan, missä osa Ylen rakennuksesta on ulkopuolisten käytössä.

Saareksen mukaan hartausohjelma Pisarasta ei vähään aikaan kuvata uusia jaksoja. Kun nyt valmiina olevat jaksot on esitetty, siirrytään lähettämään uusintoja.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kommentti: Piispat tekivät luovan päätöksen, ja poikkeusajan striimattavat jumalanpalvelukset voivat olla uuden alku

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.