Englannin kirkkorakennukset rapistuvat

Englannin anglikaanisen kirkon kirkkorakennuksien tilaa koskevan tuoreen raportin mukaan kirkon pitäisi pyytää valtiolta lisää rahaa kirkkojen ja katedraalien tukemiseksi. Aikaisemmin tänä vuonna asetettu työryhmä (The Church Buildings Review Group) sai raporttinsa valmiiksi kuluneella viikolla. Asiasta kertoo
Church Times
.

Raportissa todetaan valtion tuen viime vuosina kasvaneen, mutta raha ei työryhmän mukaan silti riitä.

Valtio on aikaisemminkin tukenut Englannin kirkkoa muun muassa arvonlisäveropalautuksin sekä veikkausvaroilla yhteensä useiden kymmenien miljoonien puntien arvosta vuodessa.

Kirkolla on vastuullaan noin 16 000 erilaista kirkkorakennusta. Suurimpaan osaan niistä toivotaan saatavan valtion tukea. Kirkkojen koko vaihtelee kymmenistä valtavista keskiaikaisista katedraaleista pieniin kyläkirkkoihin.

Englannin kirkko perustelee rahantarvettaan sillä, että sillä on vastuullaan eurooppalaisittainkin arvioituna harvinaisen paljon Englannin kansalliseen perintöön kuuluvaa rakennuskantaa.

Vuonna 2013 jokaiseen kirkkoon käytettiin keskimäärin 10 000 puntaa vuodessa.

Englannin kirkon jäsenmäärä on viime vuosikymmeninä pienentynyt. Vuonna 1969 seurakunnan taloudellista vastuuta kantavien jäsenten määrä oli keskimäärin 96. Nykyisin se on 59. Englannin kirkolla ei ole verotusoikeutta, vaan se hankkii tulonsa seurakuntalaisten lahjoituksista ja sekä erilaisia yhteiskunnallisia tahoja edustavilta tukijoilta.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliPyhää vettä ja kondomeja – Miten kirkko näkyy festivaaleilla?
Seuraava artikkeliKveekarit ovat hiljaisia vaikuttajia

Ei näytettäviä viestejä