Englannin kirkolliskokouksessa poikkeuksellinen tunnelma: Eheytysterapioiden kielto sai vankan tuen

Tämän viikon maanantaina päättyneessä Englannin kirkon kirkolliskokouksessa jokin oli muuttunut. Ilmapiiri oli toisenlainen kuin edellisessä kokouksessa. Näin kertoo Englannin kirkon kirkolliskokousedustaja ja anglikaanipappi Tuomas Mäkipää, Hän työskentelee St. Nicholasin seurakunnassa Helsingissä.

– Useampi edustaja, jonka kanssa juttelin, huomasi saman. En tiedä kumpi olisi oikea sana, vapaampi vai rohkeampi.

Viime helmikuussa Englannin kirkon kirkolliskokouksessa oli määrä huomioida piispainkokouksen selonteko avioliitosta. Papit kuitenkin äänestivät selonteon käsittelyn kumoon niukin luvuin.

Tämänkertaisessa kokoontumisessa aihelistalla oli muun muassa eheytysterapioiden kielto ja transsukupuolisten toivottaminen tervetulleeksi seurakunnan toimintaan ja heidän identiteettinsä vahvistaminen. Niitä molempia puolsi huomattava joukko kirkolliskokousedustajista.

– Tällä kertaa äänestystulokset olivat huomattavasti selkeämmät. Se on merkille pantavaa.

Mäkipään mukaan tässä oli myös mukana Yorkin arkkipiispan John Sentamun vaikutus. Sentamu puolusti molempia aiheita omissa puheenvuoroissaan.

Lisäksi kirkolliskokous keskusteli uuden ihmisen seksuaalisuutta käsittelevän opetusasiakirjan laatimisesta. Asia herätti kiihkeän keskustelun, jossa oli sekä aloitteelle myötämielisiä että penseitä puheenvuoroja.

Brittilehti The Guardian
kertoi Canterburyn arkkipiispan Justin Welbyn esitelleen hanketta kertoen, että hanke ”tähtää järkevällä aikataululla syvälliseen mietintöön, jota pohtii laaja-alainen eri tavalla ajattelevien joukko”. Welbyn mukaan pyrkimyksenä on ”kartoittaa selvästi, mistä ollaan samaa ja mistä eri mieltä”.

Toiveena olisi, että asiakirja olisi käytettävissä keskustelujen pohjana kirkolliskokouksessa alkuvuodesta 2020.

– Tietysti tästä voisi sanoa, että työn olisi voinut aloittaa muutama vuosi sitten. Ehkä arkkipiispoille selvisi vasta viime kuussa, missä kirkolliskokouksen mieliala menee ja mitä mieltä kirkko laajemmin on, Mäkipää pohtii.

Mäkipää kertoo itse suhtautuvansa opetusasiakirjaan ristiriitaisin tuntein. Hän äänesti helmikuussa piispojen selonteon kaatamisen puolesta ja odottaa nyt toisaalta turhautuneena ja toisaalta innokkaana, mitä tuleman pitää.

Muita puheenaiheita olivat muun muassa uskontodialogi, hautaan siunaaminen ja poliittinen vakaus

Kirkolliskokouksesta on puhuttu julkisuudessa keskittyen seksuaalieettisiin kysymyksiin. Mäkipää huomauttaa, että niitä käsiteltiin runsaat kolme tuntia neljä päivää kestäneessä kokouksessa.

Valtaosan ajasta veivät muut kysymykset. Kirkolliskokous pohti muun muassa hanketta, jossa on tarkoitus opastaa paikallisseurakuntia uskontodialogiin. Hankkeessa selvitetään kysymyksiä siitä, mitä voi tehdä yhdessä ja voiko tiloja antaa työskentelyyn uskontodialogin parissa.

Lisäksi kirkkojärjestystä muutettiin siten, että itsemurhan tehneet henkilöt siunataan hautaan samalla tavoin kuin muutkin. Mäkipään mukaan näin on toimittu jo vuosikaudet, vaikka lain mukaan täydessä ymmärryksessä tehtyjen itsemurhien kohdalla pitäisi menetellä toisin.

Brexitistä alkaneen epävarmuuden takia kirkolliskokous harkitsi kannanottoa vasta valitulle hallitukselle. Siinä kehotetaan hallitusta harjoittamaan hyvää johtajuutta ja pitämään kansakunnasta huolta.

– Englannissa tällaiset kansalliset instituutiot ovat enemmän niitä, jotka kannattelevat maata. Hallitsijan pysyvyys ja jossain mielessä kirkko pitävät yhtenäisyyttä yllä.

Muita puheenaiheita olivat keskusrahaston vuosiraportti, kirkon keskushallinnon tuki paikallisseurakunnille, papiston jaksaminen ja asumisjärjestelyt.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Englannin kirkon kirkolliskokouksessa yllättävä käänne – piispojen selonteko avioliitosta hylättiin

Englannin kirkon piispat selonteossaan: Avioliitto on vain miehen ja naisen välinen

Edellinen artikkeliKatolisessa kirkossa on linjattu uusi peruste pyhimykseksi julistamiseen
Seuraava artikkeliKolumni: Hengelliset kesäjuhlat ovat lapselle viitta taivastielle

Ei näytettäviä viestejä