Englannin kirkon osallistujamäärät jatkavat laskemistaan – somenäkyvyys kasvoi

Big Ben Lontoossa

Englannin kirkko on julkaissut vuosittaisen tilastonsa kirkon toimintaan osallistumisesta, kertoo brittilehti The Guardian.

Sunnuntain jumalanpalveluksessa käyvien määrä pieneni viime vuonna 722 000:een, joka oli 18 000 vähemmän kuin vuonna 2016. Trendi on ollut viime vuosikymmenten aikana laskeva.

Joulumessuissa käyvien osuus oli kuitenkin edellisvuonna vuosikymmenen korkein (2,68 miljoonaa), vuonna 2016 vastaavasti 2,6 miljoonaa. Tämä viittaa siihen, että joulumessuja pidetään enemmän osana juhlallisuuksia kuin tavallisena uskonnollisena jumalanpalveluksena. Englannin kirkko käynnisti aiemmin tällä viikolla #FollowTheStar-nimisen kampanjan, joka kannustaa ihmisiä käymään joulukautena kirkossa.

Englannin kirkon keskiviikkona julkaisemat tilastot osoittavat myös, että yhä harvempi kääntyy kirkon puoleen merkittävissä elämäntilanteissa. Kastetoimituksia oli viime vuonna 106 000, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 120 000. Kirkollisten avioliittojen määrä väheni vuodessa 45 000:sta 41 000:een ja myös hautajaisten määrä väheni 139 000:sta 133 000:een.

Lontoon piispa: "Elämme nopeassa yhteiskunnallisessa muutosvaiheessa"

Kehityksen taustalla vaikuttaa se, että yhä harvempi ihminen kokee samaistuvansa kirkkoon tai sen toimintaan. Syyskuussa julkaistun British Social Attitudes -kyselyn luvut osoittivat, että Englannin kirkon jäseninä pitää itseään 14 prosenttia väestöstä, nuorista aikuisista kaksi prosenttia. Yli puolet väestöstä pitivät itseään uskonnottomina.

Säännöllisesti kirkon toimintaan osallistuvien ihmisten määrä nousi hieman viime vuonna. Heitä on 1,14 miljoonaa, joista 20 prosenttia alle 18-vuotiaita.

Viime vuosina Englannin kirkko on kannustanut seurakuntia järjestämään messuja eri ajankohtina helpottaakseen niiden ihmisten osallistumista, joiden elämä ei sovi totuttuihin aikatauluihin.

– Elämme nopeassa yhteiskunnallisessa muutosvaiheessa, joka vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, kuten työmalleihin ja viikonlopun viettoon. On todella silmiinpistävää nähdä, kuinka kirkot vastaavat tähän, Lontoon piispa Sarah Mullally sanoi The Guardianin mukaan.

– Vaikka sunnuntaimessujen osallistujamäärä vähenee, vakaat jäsenluvut näyttävät sen, että monille ihmisille kirkkoon kuuluminen on enemmän kuin se seikka, mitä he tekevät sunnuntaiaamuisin.

Englannin kirkko on tänä vuonna myös kaksinkertaistanut kuukausittaisen tavoittavuutensa sosiaalisessa mediassa 2,44 miljoonaan, kun se vuonna 2017 oli vielä 1,2 miljoonaa.

– Tarjoamme kristillistä läsnäoloa niille, jotka eivät muuten kävelisi kirkon ovesta sisään. Lisäksi miljoonat kohtaavat kirkon jokapäiväisessä elämässään sitoutumalla ruokapankki-, yömajoitus- ja yhteisökahvilatoimintaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Britanniassa vain kaksi prosenttia nuorista aikuisista pitää itseään Englannin kirkon jäseninä

Uusia tiloja, uudenlaista toimintaa – Englannin kirkko tavoittelee ihmisiä yli sadalla uudella kirkkoprojektilla

Englannin kirkko kutistuu, mutta valoakin on näkyvissä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.