Ensimmäistä kertaa jaettu Minna Canth -palkinto piispa Irja Askolalle

Helsingin piispa Irja Askola on saanut ensimmäistä kertaa jaetun kirjailija Minna Canthin nimeä kantavan palkinnon. Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron palkinto annettiin Helsingin kirjamessuilla torstaina.

”Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäisenä naispuolisena piispana Irja Askola on rikkonut lasikaton, jonka sirpaleet ovat haavoittaneet syvästi häntä itseäänkin. Kärjistyneessä mielipideilmastossa Askola on ottanut vahvasti kantaa inhimillisyyden, suvaitsevaisuuden, monikulttuurisuuden ja tasa-arvon puolesta”, palkintoraati sanoo perusteluissaan.

”Irja Askola avasi teoksellaan ’Matkaan naiset’ voimakkaan uuden virran suomalaisten naisten itsetutkiskeluun ja rohkaisuun. Hänen rohkeutensa ja sanojensa lämpö on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttava voima siitä saakka, kun hän aloitti työnsä vuonna 1988 yhtenä ensimmäisistä naispapeistamme ja loi uraansa Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja kansainvälisen kirkollisen yhteistyön eri tehtävissä. Hän on Minna Canthin hengessä toimiva suomalainen nainen, jonka sanoja ja uusia runoja edelleen tarvitaan paremman Suomen ja maailman rakentamisessa.”

Minna Canth -palkinnon palkintoraati koostuu järjestöistä. Raadissa on edustaja Ensi- ja turvakotien liitosta, HelsinkiMissiosta, Suomen Journalistiliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO), Suomen Kirjailijaliitosta ja Suomen Yrittäjänaisista.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliTammisaaren kirkko auki Raaseporin onnettomuuden takia – piispat esittäneet surunvalittelunsa
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Maailma liikahti parempaan suuntaan #metoo-kampanjan myötä

Ei näytettäviä viestejä