Entinen vanhimmiston jäsen: Jehovan todistajat säilyttävät yhä tietoja erotetuista

Jehovan todistajien oikeuskomiteat ovat viime aikoihin saakka raportoineet liikkeestä eronneiden lähdön syistä kirjallisesti seurakuntien työtä koordinoivalle haaratoimistolle. Kotimaa24:n tavoittama entinen yhden seurakunnan vanhin vahvistaa, että Jehovan todistajien salaisessa ohjekirjassa kuvatut menettelytavat pitävät paikkansa.

Jehovan todistajien Suomen tiedottaja Veikko Leinonen kiisti Kotimaan verkkolehden haastattelussa jo vuonna 2008, että eroamisen syistä kerättäisiin tietoa.

Oikeuskomiteoiden toimintaa käsittelevän ohjekirjan mukaan maakohtaista haaratoimistoa pidetään ajan tasalla esimerkiksi henkilöistä, jotka oikeuskomitea päättää erottaa Jehovan todistajista. Arkistoituja tietoja voidaan käyttää myöhemmin, jos henkilö haluaa palata takaisin uskonyhteisön jäseneksi.

Veikko Leinonen kertoi Kotimaan verkkolehdelle vuonna 2008, että uskonyhteisö olisi luopunut henkilötietojen keräämisestä. Taustalla oli tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion päätös, jonka mukaan entisillä Jehovan todistajilla on oltava oikeus tarkistaa tietonsa jäsenrekisteristä.

– Sellaista tietoa, mikä ei kuulu tarkastusoikeuden alaisuuteen, me emme tarvitse. Jäsenrekisteriin riittää tiedoiksi tapahtunut ero ja sen päivämäärä. Aiemmin olemme kirjanneet ylös myös eroamiseen johtaneet syyt. Nämä tiedot on hävitetty eikä niitä kerätä enää, Leinonen sanoi Kotimaan verkkolehdelle.

Myös sisäministeri Päivi Räsänen kertoi viime torstaina Yle Uutisille, että Jehovan todistajat ovat muuttaneet tiedonkeruukäytäntöjään. Kotimaa24:n tavoittama vielä viime vuosina Jehovan todistajien seurakunnan vanhimpana toiminut henkilö sanoo, että tietoja on kerätty vuosia tietosuojavaltuutetun päätöksen jälkeenkin.

– Olen itse ollut mukana oikeuskomiteassa ja tehnyt sellaisen raportin liikkeestä erotetusta. A4:lle kirjatun raportin toinen kappale lähetettiin haaratoimistoon ja toinen arkistoitiin kirjekuoreen. Raportti sisälsi myös selvityksen erottamisen syistä, nimettömänä pysyttelevä entinen seurakunnan vanhin sanoo.

Veikko Leinonen kiistää väitteet siitä, että tietoja eroamisen syistä yhä kerättäisiin.

– Nykyään voi erota vain tekemällä ilmoituksen, että haluaa erota. Silloin minkäänlaisia tietoja ei keräydy, eikä siitä tehdä rekisteriä. Meillä on monta asiaa, joissa käytäntö on muuttunut. Pyrimme aina ottamaan huomioon lainsäädännön, Leinonen sanoo Kotimaa24:lle.

Kun henkilö eroaa itse Jehovan todistajista, hänen ei tarvitse mennä oikeuskomitean kuultavaksi.

Lue myös: Jehovan todistajien ohjekirja suhtautuu ristiriitaisesti maalliseen oikeusjärjestelmään