Eriävä mielipide ja kärkeviä lausuntoja – kirkkoneuvoksen valinta herättää kovaa kritiikkiä

Kirkkohallitus muutti Katajanokalta Etelärantaan.

Teologian maisteri, pastori Petri Määtän valinta Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtajaksi herättää ankaraa kritiikkiä.

Kirkkohallituksen täysistunto valitsi Määtän keskiviikkona tehtävään äänin 7–5. Uutisen valinnasta voi lukea täältä. Äänestyksessä Määtän vastaehdokkaana oli teologian tohtori, virkaa toimittava kirkkoneuvos Aulikki Mäkinen.

Kolme kirkkohallituksen täysistunnon jäsentä jätti päätökseen eriävän mielipiteen. Kalervo Salon, Åsa Westerlundin ja Tarja Kantolan mielestä virkaan olisi pitänyt valita Aulikki Mäkinen.

Mäkinen on työskennellyt toiminnallisen osaston johtajana vuoden alusta lähtien. Tuolloin osastoa aiemmin johtanut Pekka Huokuna aloitti Kirkkohallituksen kansliapäällikkönä. Mäkinen hävisi kansliapäällikön vaalin Huokunalle kirkolliskokouksen äänestyksessä äänin 58–47.

Eriävän mielipiteen allekirjoittajien mukaan kirkolliskokousedustajana ja kirkkohallituksen täysistunnon jäsenenä toiminut Mäkinen on paikkaa hakeneista pätevin.

Kirjoittajat listaavat, että Mäkinen on työskennellyt kirkkoherrana, osallistunut kirkon kansainväliseen työhön ja hiippakunnan työskentelyyn ja toiminut kirkollisissa järjestöissä. Eriävän mielipiteen mukaan Mäkisen opinnot ja persoona tukevat hänen soveltuvuuttaan työhön. Kirkkoneuvoksen tehtävää hoitaessaan Mäkinen on saavuttanut alaistensa luottamuksen, kirjoittajat toteavat.

Salon, Westerlundin ja Kantolan mukaan Aulikki Mäkinen on hakijoista kaikkien nimitysperusteiden osalta selkeästi paras.

"Siten hänen valitsematta jääminen johtunee pappiin kohdistuvasta syrjinnästä sukupuolen perusteella", eriävässä mielipiteessä kirjoitetaan.

Vastalauseita myös sosiaalisessa mediassa

Petri Määtän valinta Aulikki Mäkisen sijaan herätti tuoreeltaan kärkeviä puheenvuoroja myös sosiaalisessa mediassa.

Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Riikka Reina kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että hän tulee "antamaan kaiken tuen päätöksestä valittamisen tiellä".

"Tänään kirkkohallituksen täysistunto [on] mielestäni täysin yksiselitteisesti rikkonut lakia ja valinnut toiminnallisen osaston johtajaksi miehen. Valinta tehtiin ohitse pätevämmän, osaavamman ja kokeneemman, koulutetumman naisen", Reina toteaa päivityksessään.

Reinan sanojen mukaan "valinta tulee kaatumaan oikeudessa".

Helsingin Haagan seurakunnan kirkkoherran Heikki Nenosen mukaan virkanimitys on "ilmeisen tunkkainen tuulahdus menneestä maailmasta".

"Valmiissa maailmassa myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ihmiset valitaan pätevyyden ja sopivuuden, ei kaverisuhteiden perusteella. Hävetkää", Nenonen kirjoittaa Twitterissä.

Kuva: Matti Karppinen. Kirkon talo Helsingin Etelärannassa.

Lue myös:

Täpärä äänestys ratkaisi – Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtoon Petri Määttä

Pastori Petri Määttää esitetään toiminnallista osastoa uudistavan kirkkoneuvoksen virkaan

Kirkkohallitus avasi kirkkoneuvoksen viran – tehtävänä toiminnallisen osaston uudistaminen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.