Erikoinen seurakuntaraja kulkee rivitaloyhtiön läpi Kuopiossa – muutosehdotus on jo vireillä

Seurakuntarajan muutos Kuopiossa

Kuopiossa on seurakuntaraja, joka erottaa naapurit toisistaan. Raja kulkee Saaristokaupungin alueella rakenteilla olevan rivitaloyhtiön siten, että osa siitä kuuluu Alavan ja osa Kallaveden seurakuntaan. Yhteinen kirkkoneuvosto esittää rajan tarkistamista Kallaveden seurakunnan ehdottamalla tavalla kiinteistörajaa pitkin. Muutos koskisi kaikkiaan yhtätoista asemakaavaan merkittyä tonttia, joista seitsemän läpi nykyinen seurakuntaraja kulkee.

Muutoksen kohteena oleva alue on tarkoitus liittää Alavan seurakuntaan.

Erikoinen seurakuntaraja syntyi, kun Saaristokaupungin alueelle määriteltiin vuonna 2007 seurakuntaraja ilman, että siellä vielä oli voimassaolevaa asemakaavaa, joka täsmentyi vasta myöhemmin. Raja kulkee nyt aikaisempaa suunnittelurajaa pitkin. Kallaveden ja Alavan seurakunnan rajoja on tarkistettu aiemminkin.

– Nämä ovat tarkoituksenmukaisuuskysymyksiä, kertoo Kuopion seurakuntien hallintojohtaja Timo Korhonen.

Korhonen muistelee, että kymmenkunta vuotta sitten tarkistettiin rajaa Tuomikirkkoseurakunnan ja Männistön seurakunnan välillä, kun raja kulki kerrostalon läpi.

Kirkkolain mukaan aloitteen seurakuntarajan tarkistamisesta voi Kuopion tapauksessa tehdä paikallinen seurakuntaneuvosto. Se pyytää ensin lausunnon toiselta rajasiirron osapuolelta ja toimittaa aloitteen sen jälkeen yhteiselle kirkkoneuvostolle, joka puolestaan lähettää aloitteen yhteiselle kirkkovaltuustolle. Sieltä aloite etenee vielä tuomikapituliin ennen kuin lopullisen päätöksen tekee kirkkohallitus.

Kuva: Kuopion yhteisen seurakuntaneuvoston esityslista liitteessä, joka kuvaa rajamuutosta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.