Esikoislestadiolaiset valmistelevat sakramenttiseparatismia

Esikoislestadiolaiset ry. on asettanut työryhmän pohtimaan sakramenttien ottamista liikkeen maallikkojen omiin käsiin. Maallikkovetoisessa liikkeessä omien kasteiden ja ehtoollisten järjestäminen tarkoittaisi maallikkojen systemaattisesti järjestämiä toimituksia.

Kotimaan haastatteleman Tampereen hiippakunnan piispan Matti Revon mukaan suunnitelma toteutuessaan voisi ajaa liikkeen Luther-Säätiön ja Lähetyshiippakunnan tapaiseen tilanteeseen. Silloin liike itse ajattelisi olevansa kirkon sisällä, mutta olisi tosiasiassa erottautunut sen järjestyksestä.

Lue Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhun ja Matti Revon haastattelu uusimmasta Kotimaasta ja Kotimaa Pro :sta professori Jouko Talosen arvio valmistelun taustoista.

Korjattu 6.8.2014 klo 12:18: Yhdistyksen nimi Esikoislestadiolaiset ry:ksi.

75 kommenttia

 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Kristuksen kirkko näyttää jatkavan jakaantumistaan yhä kiihtyvässä tahdissa. Se ei kyllä ollut Herramme tahto. Ainakin hän sanoo Johanneksen evankeliumin mukaan: “Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.” (Joh. 17:21). Loppujen lopuksi kaikkein vähiten hajalla ovat “vanhat” kirkot, roomalaiskatolinen ja ortodoksinen. Uskonpuhdistus lisäsi reformaatioon liittyneiden hajaannuksen kai jopa lähes tuhatkertaiseksi. Ehkäpä pienistä oppierimielisyyksistä kiistelevien liikkeiden ja lahkojen olisi hiukan paneuduttava edellä mainitsemaani Jeesuksen rukoukseen. Minkä arvoisia ovat pelastuksen asiassa jotkut sukupuoliasiat tai kirkon järjestykseen (esimerkiksi naispuolisten pappisvihkimys) liittyvät kysymykset? Kristus on sovittanut syntimme. Syntien anteeksiantamus ja Jumalan armo Kristuksessa on vankka perustus. Katsokaa pojat ja tytöt (kai minä jo ikämiehenä ja eläkeläisenä voin noita nimityksiä teistä käyttää?) yksin ristiin ja polvistukaa Kristuksen veristen haavojen äärelle. Älkää tuijotelko toistenne vikoja, vaan pohtikaa oman sydämenne tilaa. Ehtoollisen sakramentin nauttiminen uskossa on suuri lahja. Lutherinkin mukaan jakajan henkilöstä ei riipu sakramentin merkitys uskovalle. Pappisvirka on järjestyksen vuoksi. Siksi se kuuluu vain siihen oikeutetuille. Sakramentti oikein toimitettuna ei ole kytketty jakajan persoonaan. Siksi hätätapauksissa maallikon suorittama (esimerkiksi kuolevalle, jos pappia ei ehditä saada paikalle) se voidaan hyväksyä. Ei kuitenkaan sääntönä. Se lisää vain hajaannusta, joka ei ole Kristuksen tahto.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Marketta Ihalainen sanoo:

   Raamattu sanoo, kuten Osmo Kauppinen taitavasti siteerasikin: “Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niinkuin sinä, Isä, olet Minussa ja minä Sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.” Joh.17:21 Siinä olisi kristitylle tehtävää olla Jumalan lähettiläänä, missä ikinä kuljemmekin, turvaten kaikessa Jeesuksen sovitustyöhön. Sakramenttikiista kuitenkin varmasti kuluttaa energiaa pois tältä saralta. Sakramentit ovat päin vastoin annettu uskon wahvistukseksi meille, ei kiistelymme aiheeksi. Surullista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Osmo Kauppinen sanoo:

   Marketta. Joo. Sattui olemaan viimeisen saarnani saarnateksti ennen eläkkeelle jäämistä Joh. 17:11-17, eli tuon aiheen ympärilla ajatukset vieläkin liikuskelevat.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Tuominen sanoo:

  Osmo, jollakin Ojalalla on etunimikin. Toiseksi rohkenen tiedustella eläkeläiskollegalta, että mistä lähtien ennen pappisvihkimystä on täytynyt olla kirkon hommissa “päivääkään ennen”?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Risto. Jos minua eppäilet.Olen ollut evankelisen kansanopiston rehtotorin kymmenkunta vuot Karstulass 1973-1982 ja sitten seurakuntayhtymä hallintojohtajan Poriss 1983-2001. Ett on tullu kaikenlaissi virkoi hoirettuhh.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Tuominen sanoo:

   Kyllähän juorukalenterista tuon olen nähnyt, senkin, että Jorma Ojalaa ei ole vihitty erivapaudella. Osmo, en epäile sinun kirkollista palvelustasi ennen pappisvihkimystäsi. Tahdoinpa vaan tietää, että ovatko säännökset muuttuneet, kun minullakaan ei ennen pappisvihkimystäni ollut kirkollista uraa. Lämmintä kesän jatkoa. Päätän dialogin tähän.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • jorma ojala sanoo:

   M. Luther: Mannaa Jumalan lapsille. “Se siis, joka haluaa kerskata oikealla, Jumalalle mieluisalla tavalla ja tahtoo hyvän, iloisen, Jumalan tuomion edessä kestävän omantunnon, kerskatkoot siitä, että hän tuntee Jumalan sen hänen sanansa kautta, jonka ainoa Poika on julistanut. Tämän tunteminen on iankaikkinen elämä”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Jorma Ojalan tietoihin tekisin sen verran päivitystä, että kuluvana kesänä pääinkvisiittori julisti sakramenteista saarnatessaan, etteivät he seuraa traditiota. Näin ollen nämä nykyiset vanhimmat eivät ole enää perinteen vankeja. Tämä julistus tarvittiin käsitykseni mukaan siksi, että muutamat rohkeat olivat uskaltautuneet ajattelemaan, että ei edes itse Laestadius keksinyt aikanaan erota virastaan ja perustaa salamyhkäisesti omaa lahkoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  >>>Sirkka Halonen

  31.07.2014 23:52

  120-130 v sitten pappeja ja piispoja haittasi se, että lestadiolaiset maallikot saarnasivat syntejä anteeksi. Kirkon monopoli luisui maallikoiden haltuun. Sama kuvio?>>>

  Ei mikään ole luisunut. Kaikkialla, missä kaikuu ilosanoma Kristuksesta, synninpäästö on käytössä. Kautta maailman.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Esikoislestadiolaisuutta kirkkoherran virasta käsin Lahdessa seuranneena olen pahoillani kuvatusta kehityksestä. Tosin tietoa Ruotsin Lapin vanhimpien kehotuksesta ottaa sakramentin liikkeen omiin käsiin on kuulunut jo pitkään. Samalla Ruotsin näkökulmasta ei ole varmaankaan tunnistettu asian vakavia seurauksia, käytännössä joutumista Luther-säätiön kaltaiseen tilanteeseen eroon piispallisesta kaitsennasta ja kirkon yhteydestä, kuten piispa Repo toteaa. Monelle esikoislestadiolaiselle toiminta kotiseurakunnassa ja yhteys muiden herätysliikkeiden kristittyihin on rakasta ja tärkeää. Sakramenttipäätös koettelee esikoislestadiolaisten keskinäistä yhteyttä samoin kuin yhteyttä muihin kristittyihin. Nykyisenä maallistumisen aikana olisi eron tekemisen sijaan rakennettava keskinäistä yhteyttä kaikkien niiden kristittyjen kesken, joille usko Kolmiyhteiseen Jumalaan ja Raamatun ilmoitukseen on arvokasta. Paikallistasolla näin usein onkin. Lahdessa esimerkiksi kesän Evankeliumijuhlilla eri herätysliikkeisiin kuuluvat olivat yhdessä talkoissa – mukaan lukien monet esikoislestadiolaiset.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Risto. En tiennyt, että papiksi voidaan nykyisin vihkiä joku ilman virkamääräystä seurakuntaan. Tosin minunkin virkamääräykseni oli aikoinaan varsin erikoinen: Porin Teljän seurakunnan kirkkoherran henkilökohtainen apulainen, koska varsinainen virkani oli silloin Porin seurakuntayhtymän hallintojohtaja. Mutta nykysäännösten mukaan ei henkilökohtaisia apulaisia ole. Eikä tarvi ollakaan. Erivapaussäännöt olivat aikoinaan eräs tapa saada pappeja lisääntyvään pappispulaan. Nykyään on tilanne toinen. Pappeja on jo työttöminäkin ja yhä lisää tulee talouden kurjistuessa kirkosta eroamisen myötä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Jorma Ojala. En minä ole mikään hallintojohtaja. Se virka lakkautettiin vuonna 2002. Olen eläkkeellä oleva apupappi. Ja olen kuullut, ettei eläkeläisten tarvitsekaan enää mitään ymmärtää, kun ei ole työssäkään. Nimetkin häviää muistista. Ja ei kai olisi suotavaa tännekään enää kirjoitella, kun ei ole työelämässäkään. Ajankuluksihan mie vain sitä olen tehnyt, kun ei ole muutakaan hommelia enää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Laine sanoo:

  Onko tämä suuntaus herätysliikkeiden vai itse kirkon vika? Itse veikkaan kirkon, koska kirkossa vaikuttaa paljon ulkoa kannettu dokma. Suvaitsevaisuususkonto. Nyky liberaalien mukaan ihminen ei pelastu uskosta, vaan uskosta ihmisen suvaitsevaisuuteen, mitä ihmeellisiin asioihin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Pieski sanoo:

  Evankeliumi leviää avautumalla, ei sulkeutumalla.

  Ilmoita asiaton kommentti