Esikoislestadiolaiset valmistelevat sakramenttiseparatismia

Esikoislestadiolaiset ry. on asettanut työryhmän pohtimaan sakramenttien ottamista liikkeen maallikkojen omiin käsiin. Maallikkovetoisessa liikkeessä omien kasteiden ja ehtoollisten järjestäminen tarkoittaisi maallikkojen systemaattisesti järjestämiä toimituksia.

Kotimaan haastatteleman Tampereen hiippakunnan piispan Matti Revon mukaan suunnitelma toteutuessaan voisi ajaa liikkeen Luther-Säätiön ja Lähetyshiippakunnan tapaiseen tilanteeseen. Silloin liike itse ajattelisi olevansa kirkon sisällä, mutta olisi tosiasiassa erottautunut sen järjestyksestä.

Lue Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhun ja Matti Revon haastattelu uusimmasta Kotimaasta ja Kotimaa Pro :sta professori Jouko Talosen arvio valmistelun taustoista.

Korjattu 6.8.2014 klo 12:18: Yhdistyksen nimi Esikoislestadiolaiset ry:ksi.

75 kommenttia

 • jorma ojala sanoo:

  Miksi ihmeessä en saisi kirjoittaa kasteesta, kun sekin on esikoislestadiolaisten agendalla? Onko sinun vaikea, Sahinmaa, puhua samanaikaisesti kahdesta eri sakramentista?

  Kun puhutaan esikoislestadiolaisista ja sakramenttiyhteydestä, on kerrassaan mautonta ruveta puhumaan kirkon homopapeista tai humanismia tyrkyttävistä naispapeista. Sitäkö he kaikki sinulle ovat? Olisi syytä lähemmin tutustua kirkon uskoviin ja paimeniin. Pääosa kirkon herätyskristityistä ei tunnista mitään sakramenttiongelmaa esikoislestadiolaisten tyyliin.

  Esikoislestadiolaiset, kuten muutkin kirkon herätyskristityt ovat tyydyttävällä tavalla päässeet nauttimaan kirkon sakramenttia. Esikoislestadiolaiset ovat aina saaneet miespapin, ja heidän toivomuksensa käytettävän kaavan suhteen on otettu huomioon. Kaste ei ole tuottanut ongelmaa koko liikkeen historian aikana ennen kuin nyt.

  Nyt kun sakramenttien asia on valinkauhassa ja katkolla, on vastuutonta ruveta rienaavasti puhumaan siitä, että papit muka olisivat kelvottomia. Tämä on luterilaisen kirkon sisäinen asia, vapailla suunnilla ei ole tähän mitään ratkaisuna tarjottavaa. Me nautimme Herran todellisen ruumiin ja veren syntien anteeksiantamiseksi. Se perustuu Herramme pettämättömään sanaan.

  Kiitos Kari-Matti, että tuet toimintaani tämän asian puolesta

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  >>>>>>Eiköhän luterilainen kirkko iole nimenomaan livennyt sanan pohjalta? Mieluummin otan ehtoollisen uskovan käsistä kuin homopapin käsistä tai punavihreän suvaitsevaisuutta ja humanismia koroittavan naispapin hyppysistä. Eihän pappeus ehtoollisen jakamisessa ratkaise? Eikä tila. Eikä muoto. Vaan sisältö,>>>>

  Kyllä tämä on tällä palstalla aivan tarpeeton kommentti kirkon ehtoollisyhteyden kannalta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Per-Olof Moberg sanoo:

  Jos kirkon jäsen alkaa ilman pappisviran mukanaan tuomaa valtuutusta toimittaa sakramentteja, hän syyllistyy virkavallan anastamiseen. Sakramenttien ottaminen ns omiin käsiin merkitsee siis Kirkkolain ja Kirkkojärjestyksen näkökulmasta ilman muuta samaa kuin perustaisi uuden oman kirkon. Tähän on tultu! Vuonna 1986 tehtiin päätös, jonka kaikkia seurauksia ei osattu tai tahdottu nähdä. Ja niitä jotka näkivät, ei tahdottu kuunnella. Nyt sitten näytetään ovea vuoroin yhdelle jos toiselle porukalle. Sopisi joskus kysyä myös sitä, mitä näin toimittaessa jää kirkkoon jäljelle! Julkisoikeudellinen kiinteistöhallintoyhdistyskö vain? Olisi korkea aika nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja kysyä jo välillä vanhauskoisiltakin mitä nämä kirkossa haluavat!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Jos kirkon jäsen alkaa ilman pappisviran mukanaan tuomaa valtuutusta toimittaa sakramentteja, hän syyllistyy virkavallan anastamiseen.

   Kyselin tuossa aiemmin Osmoltakin näkemystä tähän, mutta otetaanpa tässäkin kohtaa esille: Muutama päivä sitten lueskelin Sairaanhoitajaliiton sivuja, ja siellä pappi opastaa mm. näin:

   Sairaanhoitaja voi antaa synninpäästön ja jakaa ehtoollisen … … jokaisen sairaanhoitajan olisi hyvä tietää, missä ehtoollisvälineitä, siunattua leipää ja viiniä osastolla säilytetään.

   Tämä toki on tarkoitettu tehtäväksi hätätilassa eli silloin kun pappia ei ole käsillä. Mutta jos kyse on noin vakavasta asiasta eli virkavallan anastamisesta, ei taida montakaan halukasta hoitsua hommaan löytyä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • jorma ojala sanoo:

   Tämä ei ole yksinomaan sakramenttien hallintaan liittyvä kysymys. vaan myös sisältöön. Kannattaa muistaa.

   Epävarmoja kristittyjä ei millään tavalla auta sellainen kirjoittelu, jossa asian merkitystä väheksytään. Muistoateria on eri asia kuin armoateria.

   Oma juttunsa on asian läpi vieminen. Invocavit-viikon saarnat vuodelta 1522 (Lutherin Valittujen Teosten III osa, sivulta 373 eteenpäin) tarjoaa mielenkiintoisen vertauskohdan siihen, miten muutoksia hengellisessä yhteisössä viedään eteenpäin kristillinen rakkaus kaiken pohjana. Olisi kirkkommekin ollut syytä muistaa kun virkakysymystä on koetettu viime vuosina järjestyksen voimin suoristaa..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   “Jos kirkon jäsen alkaa ilman pappisviran mukanaan tuomaa valtuutusta toimittaa sakramentteja, hän syyllistyy virkavallan anastamiseen.”

   Kammottavaa, että sakramenttien yhteydessä puhutaan virkavallasta. Huh!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sirkka Halonen sanoo:

   Virkavallan anastaminen perinteisessä mielessä on esim se, että huijari soittaa vanhalle mummolle esiintyen poliisina ja kysyy pankkitunnuksia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   Onko ehtoollista jakava pappi siis alttaripoliisi?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  >>>Olen hämmästynyt Ojalan edustaman herätyskristillisen ääriluterilaisuuden puritaanisuudesta. Keiden kanssa hän tai he tulevat yliopäänsäkään toimeen?>>>> Sahinmaa 1 En ole edustamassa herätyskristillisyyttä vaan Evlut. kirkkoa 2 Sinuun verrattuna minä en ole puritaani vaan liberaali. Siksi en pidä oikeana demonisoida ja diskvalifioida kirkon pappeja, semminkin kun mainitun herätysliikkeen ongelma ei ole heissä..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Hassinen sanoo:

  Ehtoollisen paikka on seurakunnan viettämässä messussa. Se on papin toimittama, joka on siihen tehtävään varta vasten Jumalan kutsuma ja asettama.

  Sairaan ehtoollinen tms. hätätilanne on asia, josta on velvoite tehdä poikkeama edellä olevasta.

  Halutessaan esikoislestadiolaiset voivat viettää agape-aterioita, mutta ehtoollisen ottaminen maallikkojen käsiin menee liian pitkälle.

  Toivon mukaan Kotimaa voisi julkaista pidemmän artikkelin tällä sivustolla, sillä näin suppea artikkeli voi johtaa väärinkäsityksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sirkka Halonen sanoo:

   Luther suositti vähemmän julkisia “kirkonmenoja” taloissa. Papistoa ei ole mainittu, joten ei kai heitä ajateltu tarvittavan? Luther, Deutsche Messe 1526, ( Deudsche Messe und ordnung Gottis diensts) käännös-luonnostelma: “…mutta kolmas tapa järjestää (jumalanpalvelus)menot evankeelisesti, ei pitäisi tapahtua niin julkisesti, kaikenlaisten ihmisten kesken. Vaan he, jotka tahtovat olla tosi kristittyjä ja tunnustaa evankeliumia suullaan ja käsillään, heidän pitäisi kokoontua keskenään johonkin taloon/kotiin rukoilemaan, lukemaan, kastamaan, saamaan sakramenttia ja harjoittamaan kaikkea kristillistä toimintaa. Tällaisen järjestyksen mukaisesti voitaisiin heitä, jotka eivät käyttäydy niin kristillisesti, tuntea, nuhdella, parantaa, ulossysiä tai laittaa pannaan Kristuksen säännön mukaisesti Matteus 18.15-17 Siinä voitaisiin myös jakaa almuja kristityille yhteisesti, almuja annettaisiin köyhille halukkaasti, Pyhän Paavalin Korinttolaiskirjeen mukaisesti 2 Kor 9:1. Siinä ei pitäisi olla paljoa eikä suurta laulamista. Siinä voitaisiin myös lyhyellä ja hienolla (?) tavalla toimittaa kaste ja sakramentti ja kaiken ohjeena olisi sana, rukous ja rakkaus. Siihen pitäisi olla hyvä, lyhyt katekismus sisältäen: usko, 10 käskyä ja isämeidän. Lyhyesti: jos löytyisi porukkaa, ihmisiä jotka haluaisivat tosissaan olla kristittyjä, nämä systeemit saataisiin äkkiä aikaan. Mutta minä en pysty tällaista seurakuntaa järjestämään. Minulla ei ole siihen porukkaa…”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Surullista luettavaa. Vaan onhan täällä jo blogi: Vain kaksi jää: katolinen kirkko ja helluntailaisuus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Teemu Kakkuri sanoo:

  Otatko, Jorma, yhteyttä sähköpostitse. Minun osoitteeni on etunimi.sukunimi at evl.fi

  Ilmoita asiaton kommentti
  • jorma ojala sanoo:

   Otan yhteyttä. Juuri mietin, että Jumala on sinulle antanut terveen järjen ja raittihin mielen.

   Ikävää, että täälläkin toteutuu profeetallinen sana: Itse teistänne nousevat ne miehet……. Olisi ollut suotavaa, että opissa harhaan johdetut esikoiset olisivat saaneet tervettä neuvoa ja sanaa. Se ei kuitenkaan kaikille sovi………..

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sirkka Halonen sanoo:

  120-130 v sitten pappeja ja piispoja haittasi se, että lestadiolaiset maallikot saarnasivat syntejä anteeksi. Kirkon monopoli luisui maallikoiden haltuun. Sama kuvio?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Janne Silvola sanoo:

   Kyllä nyt oli otsikko naulan kantaan. Ja ajankohtainen sana tuo SEPARATISTIT. Ihan tulee mieleen UKRAINA. Uutinen hyvin mielenkiintoinen ja merkittävä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Minä esikoislestadiolaisena tiedän jotain tästä asiasta. Todellinen syy meidän saarnaajiemme päätökseen on eksyneet vanhimpamme Ruotsissa ja erittäin taitaa olla Lapinmaalle kasvanut ainakin kaksi niin korkeaa puuta, ettei maan matosten ääni kanna latvaan. Suomen saarnaajista ne, jotka eivät olisi myöntyneet, ovat näiltä herroilta haukuttu saarnaspöntöistä menneen kesän aikana useammin kuin kerran. Tilanne on sellainen saarnaajien ja meidän riviristittyjen kanssa, että joka ei napisematta taivu äitiseurakunnan päätöksiin, jäävät vaille Jumalaa. Pyhä Henki ja Me olemme päättäneet, kuului useasti kesän lapinlähetyksessä.

  Minä olen jo aiemmin kirjoittanut itseni ulos kristillisyyden isien taivaasta, joten nyt uskallan tehdä sen uudestaan.

  Sakramentit omiin käsiin otetaan, koska kaikki muut ihmiset maailmassa joutuvat helvettiin, paitsi pienet lapset, jotka eivät tarvitse niitä muutenkaan. Kun 6.7.-14 Helsingissä luettiin tiedote seurakunnalle työryhmän perustamisesta, seuraavan illan saarnassa ei jäänyt epäselväksi, mihin kohtaan vedettiin taivaanvaltakunnan raja.

  Kun loppiaisena 2015 päätös sinetöidään, ei Suomessa ole enää muita oikeita sakramentteja kuin Lapin vanhinten luottamusta nauttivien saarnaajien jakamat. Vaikka kukaan ei edes tiedä mitä ne tulevat olemaan.

  Tämän etsikkoajan viimeiset ja huonoimmat työntekijät suorittavat kaikkien aikojen kirkollisen puhalluksen.

  Jorma Ojala on oikein toppuutellut asiasta mitään tietämättömiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Lutherhan hyväksyi maallikon antaman synninpäästön ripissä. Hengellisesti ja teologisesti on kysymys aineettoman hengellisen substanssin käyttämisestä. Kun vielä huomioidaan se, että ripin tulisi kirkossamme sisältyä sakramentteihin, ei ole enempää kuin luontevaa ajatella maallikkojen jakavan ja käyttävän sakramentteja. Ainoa velvoittava ja ymmärrettävä asia sakramentin toimittamiselle on jakajan vilpitön ja rehellinen uskova mielenlaatu. Asiassa voi hyvinkin olla tulevaisuutta.

  Ilmoita asiaton kommentti