Espanjassa virisi huoli sananvapaudesta – näyttelijä pidätettiin jumalanpilkkasyytösten takia

Sananvapauden tila Espanjassa herättää entistä enemmän huolta. Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Asiasta kertoo The Guardian.

Espanjassa käsitellään tällä hetkellä tapausta, jossa elokuva- ja tv-näyttelijä Willy Toledo on pidätetty Jumalan ja Neitsyt Marian pilkasta.

Tapaus lähti liikkeelle Toledon kritisoitua kolmea naista kohtaan nostettuja jumalanpilkkasyytteitä. Toledo puolusti naisia, jotka kantoivat jättiläiskokoista naisen sukupuolielintä uskonnollista kulkuetta jäljittelevässä “Coño Insumiso” -kulkueessa. Vapaasti käännettynä kulkueen nimi viittaa naisen sukupuolielimiin.

Toledo kirjoittaa Facebook-postauksessaan seuraavasti: ”Minä olen ****** Jumalalle, ja minulla on tarpeeksi ****** jäljellä *********** Neitsyt Marian pyhyyden ja neitsyyden dogmaan. Tämä maa on sietämättömän häpeällinen. Olen tympääntynyt.”

Espanjan Kristillisen Lakimiesten liiton mielestä kommentti riitti tuomitsemaan Toledo Jumalan ja Neitsyt Marian pilkasta.

Oscar-palkittu näyttelijä Javier Bardem on puolustanut Toledoa varoittaen, että maa on vaarassa palata diktaattori Francisco Francon sortokaudelle.

Tapaus on yksi monista, joissa artisteja ja taitelijoita on tutkittu ja vangittu ilmaistuaan mielipiteitään Espanjassa. Useita Twitter-käyttäjiä ja rap-artisteja on tuomittu terrorismin kunnioittamisesta ja kuninkaan loukkaamisesta kommenteissaan tai laulujensa sanoituksissa.

Kuva: Olli Seppälä. Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi Las Palmasissa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliYllätys tai ei – kysymys sateenkaariparien vihkimisestä sähköisti Espoon ensimmäisen piispapaneelin
Seuraava artikkeliKotimaa Pro -verkkosivusto muuttuu painetuksi printtilehden liitteeksi

Ei näytettäviä viestejä