Espoon hiippakunta alkaa jakaa uutta palkintoa – kannustaa rikkomaan raja-aitoja

Espoon hiippakunta ryhtyy jakamaan vuosittain uutta Yhdessä-palkintoa, jolla nostetaan esiin hyvää yhdessä tekemistä hiippakunnan alueella. Tunnustuksen myöntää ja jakaa piispa Tapio Luoma.

– Idea palkintoon syntyi alun perin henkilökunnan kahvikeskustelussa, kertovat piispan sihteeri Päivi Härkönen ja hiippakuntadekaani Kai Peltonen.

– Mietimme hiippakunnassa järjestettyä Yhteisvastuu-tempausta ja sitä, miten hyvin seurakunnat olivat siinä mukana ja millaista positiivista energiaa se toi kaikille osallistujille. Ajattelimme, että juuri tällaista toimintaa tulisi tukea näkyvästi seurakunnissa pitkällä tähtäimellä jatkossakin.

Tunnustuspalkinnon saaja voi olla paikallisen seurakunnan, seurakuntayhtymän tai rovastikunnan toiminto. Saajana voi olla ryhmä, tiimi, projekti tai muu vastaava.

Palkinnon saajia kartoitetaan kuukausittaisten työntekijäkokousten yhteydessä, jolloin koko henkilöstö pysyy ajan tasalla siitä, mitä kaikkea hiippakunnan seurakunnissa on tapahtumassa. Varsinaisen palkintopäätöksen tekee kuitenkin piispa.

”Ihmisillä tarve toimia yhdessä”

Tunnustuksen ideoinnin taustalla ovat olleet myös Kirkon työelämä 2020 -tutkimuksessa ilmenneet seikat. Niiden mukaan ihmisillä on tarve toimia ja tehdä asioita yhdessä. Yhdessä tekeminen, jaettu asiantuntijuus ja innostus vaikuttavat työn iloon ja työhyvinvointiin.

– Palkinnolla halutaan kannustaa seurakuntia tekemään yhdessä asioita myös yli työalarajojen ja yli seurakuntarajojen. Näin edistetään yhdessä luotujen hyvien käytäntöjen ja ideoiden leviämistä perinteisten raja-aitojen yli, Härkönen ja Peltonen sanovat.

Ensimmäinen Yhdessä-palkinto jaetaan Espoon tuomiokapitulin istunnon kevätkauden avajaisten yhteydessä 19.1. Tilaisuus alkaa aamumessulla Espoon tuomiokirkossa. Sen jälkeen siirrytään seurakuntatalolle palkinnon luovutukseen ja juhlakahveille.

Palkintotyöryhmä aloitti työskentelynsä vajaa vuosi sitten ja kävi läpi muissa hiippakunnissa jaettavia vastaavia palkintoja. Lopulta Espoon hiippakunnan tunnustuspalkinto muotoutui kuitenkin omanlaisekseen.

Entä nimi Yhdessä? Onko se tarkoituksella sama kuin Suomen 100-vuotisjuhlien teema? Härkösen ja Peltosen vastaus on: Ei.

– Pääasiallinen palkinnon myöntämiskriteeri ei ole se, kuinka onnistuneesti palkittu tempaus tai asia toteutui, vaan se, mitä kaikkea positiivista yhdessä tekeminen on tuonut mukanaan. Nimi Yhdessä tulee tästä eikä Suomi 100 -juhlavuoden teemasta. Mutta ajoitus taisi osua hyvin kohdalleen, Päivi Härkönen ja Kai Peltonen hymyilevät.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliNorjassa valtionkirkko on nyt virallisesti historiaa
Seuraava artikkeliValomerkki: Muutama sata kikkailee kirkollisveron kanssa – ero loppuvuodesta, paluu tammikuussa

Ei näytettäviä viestejä