Espoon piispa Tapio Luoma mukaan arkkipiispan vaaliin – "Sisimmältäni olen seurakuntapappi"

Tapio Luoma kuvattuna Espoon tuomiokirkon liepeillä 19.8.2015.

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma kertoo olevansa käytettävissä arkkipiispan vaalissa. Hän ilmoitti asiasta tiedotteella tiistaiaamuna.

– Uskon, että jokainen piispa on joutunut miettimään tätä asiaa, kun kesällä tuli varsin yllättävä tieto nykyisen arkkipiispan eläkkeelle jäämisestä. Annoin oman suostumukseni harkinnan jälkeen, hän kertoo Kotimaa24:lle.

Luoma on kolmas, joka on ilmoittanut suostuvansa ehdokkaaksi. Elokuussa omat ilmoituksensa antoivat kansanedustaja ja Turun entinen piispa Ilkka Kantola sekä turkulainen tutkija ja pitkäaikainen hiippakuntasihteeri Heli Inkinen.

Piispa Luoma kertoo, että suostumiseen ei ole yhtä isoa syytä.

– "Innostus" olisi tässä vaiheessa liian voimakas sana. "Arkuus" kuvaa tämänhetkisiä tuntojani paremmin. Mutta olen kirkon vihitty pappi, ja intohimoni on ollut aina työskennellä kirkon hyväksi ja kirkossa. Tämä tie on kuljettanut minua tähän asti. Nyt minulta sitten on kysytty, voisinko olla käytettävissä myös arkkipiispanvaalissa, Luoma toteaa.

Ratkaisu ei ollut helppo.

– Arkkipiispan virka on nykyisin erittäin vaativa ja raskas virka. Siinä viranhaltijaan kohdistuva julkisuuden paine on melkoinen. Olen tätä taustaa vasten joutunut miettimään, minkälaisen taakan kantamiseen olen henkilökohtaisesti valmis.

Millainen arkkipiispa olisit ja missä olisit parhaimmillasi?

– Luulisin olevani hyvin samanlainen arkkipiispana kuin olen tällä hetkellä piispana. Arvioin tulevani toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa ja haluan ymmärtää erilaisia ihmisiä. Kirkollisen yhteyden vuoksi haluan tehdä työtä, kuten tähänkin asti. Sisimmältäni olen seurakuntapappi. Se värittää kaikkea sitä, mitä minä sanon tai teen, Tapio Luoma sanoo.

Tapio Luoma, 55, on toiminut Espoon hiippakunnan piispana vuodesta 2012 lähtien. Sitä ennen hän työskenteli kolmessa eteläpohjalaisessa seurakunnassa, viimeksi Seinäjoen seurakunnan kirkkoherrana. Luoma on oppiarvoltaan teologian tohtori. Hän väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1999 aiheenaan teologian ja luonnontieteiden suhde.

Kuva: Jukka Granström

32 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Jos Luomasta tulisi arkkipiispa, niin Espoon hiippakunta menettäisi todella hyvän piispan. Mahtaisiko toista hänen vertaistaan tilalle löytyä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leena Kotila sanoo:

  Lääkäri täältä huutelee halunneensa runsaat kolme vuosikymmentä nimen omaan hoitaa potilaitaan. Diagnosoinnin jälkeen oli tosi ikävä kuulla (eritoten 80-luvulla) ettet sinä sitä saa mennä katsomasan, ei se sulle kuulu, se on hoitotieteellinen asia. Minä täällä edustan hoitotiedettä ja määrään sinusta vaikka-luulet-olevasi-mikä-senkin-pröystäilijä jnejnejne.

  Niin ne palkat! Muuan sairaanhoitaja vaati saada käsiinsä tilinauhani — ne lähetettiin silloin vielä osastolle. “Sie oot väärentänny tän! Et sie voi saaha näin pikkast liksaa”.

  Ihmettelen niitä “lääkärien keskipalkkoja”. Miksi en koskaan saanut niin suurta palkkaa? Siis 12 vuoden koulutuksella, väitelleenä, kahdella täydennyskoulutuksella.

  Mainittakoon etten todella tiedä, miksi kinun piti kynnet verillä tapella saadakseni edes mennä kysymään, kuinka potilaani voi.

  Mainittakoon niinikään, että hoidin niitä potilaita kokonaan ilmaiseksi, joilla ei ollut varaa psykoterapiaan ja joiden hoitoa ei mikään taho suostunut korvaamaan. Että ollaanko nyt pikkuisen niukilla? No joo… Mutta jos kykenin auttamaan, elämälläni oli suurempi merkitys kuin taloudellisesti huolettomalla elämällä.

  Enkä muuten ole ainoa.

  Ilmoita asiaton kommentti