Piispanvaalin toiselle kierrokselle päässyt Juhani Holma: "Etumatkan kurominen on haasteellista"

Juhani Holma

Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle 172 äänellä päässyt jumalanpalveluselämän kouluttaja, teologian tohtori Juhani Holma sanoo olevansa huojentunut.

– Minulla on hyvä mieli käydystä vaalikierroksesta. Se oli tyylikäs, ja kanssaehdokkaat olivat hyviä. Minusta tunnelma meidän välillämme vain parani loppua kohden.

Holma sanoo toivovansa, että sama henki jatkuu toisellakin kierroksella. Hän arvelee onnistuneensa tuomaan ainakin osan itselleen tärkeinä pitämiään teemoja esiin jo ensimmäisen kierroksen aikana

– Toivon myös, että pääsemme puhumaan enemmän asioista, jotka liittyvät kirkon tulevaisuuteen. Nyt olimme ehkä kiinni juuri tämän hetken kysymyksissä.

Etukäteen kysymys sukupuolesta, eli pitäisikö piispana olla myös nainen, nousi esiin. Holma sanoo, että Helsingin viimevuotisen piispanvaalin jälkeen tämä oli ymmärrettävää.

– Ja toki kysymys sukupuolesta nousi esiin myös tämän Espoon vaalikampanjan aikana, mutta ei mielestäni mitenkään korostuneesti.

Piispanvaalin toiselle kierrokselle jatkoi Holman lisäksi Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka, joka sai alustavan tuloksen mukaan 338 ääntä. Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntunen sai alustavan tuloksen mukaan 167 ääntä ja hävisi Holmalle vain viidellä äänellä. Neljäs ehdokas, johtava oppilaitospappi ja kisapappi Leena Huovinen sai 142 ääntä.

– Etumatkan kurominen kiinni on haasteellista. Näillä lukemilla mennään, mutta ollaan realistisia. Kävi toisella kierroksella miten kävi, niin kannatti lähteä. Tämä on ollut tähän mennessä avartava ja kasvattava matka, joka on poikinut paljon hyvää, Juhani Holma sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma jatkavat Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle – Sammeli Juntunen putosi niukasti

Espoon piispanvaalin ensimmäisen kierroksen ääniharava Kaisamari Hintikka: Sukupuoli ei ratkaissut

Täpärästi piispanvaalin jatkosta pudonnut Sammeli Juntunen ei testamentannut ääniään tuoreeltaan

Vähiten ääniä saanut piispaehdokas Leena Huovinen jatkoon päässeille: "Toivon, ettei pelattaisi varman päälle"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

2 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Lainaus,”Toivon myös, että pääsemme puhumaan enemmän asioista, jotka liittyvät kirkon tulevaisuuteen. Nyt olimme ehkä kiinni juuri tämän hetken kysymyksissä.”

  Yksi tämän hetken kysymyksistä on haluttomuus muuttaa aviolakia ja jatkossa se säilyttää samanarvottomana samansukupuolisen konsensuksen tahtomisen vahvistamista pyytäville Ihmisille, ja tämä kaikki sukupuolen perusteeella. Voiko tämän hulvattomanpaa olla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   “Yksi tämän hetken kysymyksistä on haluttomuus muuttaa aviolakia”

   Avioliittolaki on jo muutettu. Se tapahtui joulukuussa 2014.

   Kirkko voi muuttaa kirkkojärjestystä ja asettaa siinä vihkimisen edellytykseksi sen, että vihittävä pari on keskenään eri sukupuolta. Vaihtoehtoisesti kirkko voi lisätä kirkkokäsikirjaan samaa sukupuolta olevan parin vihkimiseen tarkoitetun kaavan (olettaen että pappi ilman sitä ei osaa puhua kahdesta sulhasesta tai kahdesta morsiammesta).

   Kirkolliskokous on nyt pähkäillyt asiaa 4 vuotta, mutta päätöstä ei ole syntynyt. Olisi ehkä tarve ammattijohtajille kun tuo päätöksenteko näyttää noin vaikeata.

   Ilmoita asiaton kommentti