Etiopialaisen Mekane Yesus -kirkon presidentti: Emme tingi kannastamme homoseksuaalisuuteen

Etiopian luterilainen Mekane Yesus -kirkko seisoo lujasti kannassaan, jonka mukaan homoseksuaalisuus ei kirkossa ole hyväksyttävää.

– Me emme keskustele tästä asiasta. Kirkkomme linjaus pysyy.

Näin kertoo Luterilaisen maailmanliiton (LML) tiistaina Namibian Windhoekissa päättyneeseen yleiskokoukseen osallistunut Mekane Yesus -kirkon presidentti, johtava piispa Yonas Yigezu Dibisa.

Kirkko ohensi voimakkaasti suhteitaan vuonna 2012 pitkäaikaisten yhteistyökumppaniensa Ruotsin kirkon ja Yhdysvaltojen ELCA:n kanssa, koska näiden kirkkojen koettiin suhtautuvan homoseksuaalisuuteen liian vapaamielisesti.

Mekane Yesus -kirkko on maailman suurin luterilainen kirkko. Sillä on yli kahdeksan miljoonaa jäsentä, ja se kasvaa nopeasti.

Etiopiassa on edelleen ruotsalaisia ja amerikkalaisia kehitysyhteistyöprojekteissa

Presidentti Dibisa ei halua kommentoida sitä, onko hänen kirkollaan ylipäätään ollut tai onko Windhoekin kokouksen aikana ollut keskusteluja Ruotsin kirkon tai Yhdysvaltojen ELCA:n edustajien kanssa.

– Meillä ei ole keskenämme mitään vihantunteita. Tervehdimme toisiamme yleiskokouksen käytävillä.

Suhteiden tasosta kertoo jotakin se, että Dibisan mukaan Mekane Yesus ei hyväksy Ruotsin kirkon tai ELCA:n edustajia hengelliseen tai opetustyöhön kirkossaan. Sen sijaan jonkin verran ruotsalaisia ja amerikkalaisia lähetystyöntekijöitä työskentelee kehitysyhteistyöprojekteissa ja sosiaalisissa tehtävissä.

– ELCA ja Ruotsin kirkko osallistuvat edellä mainittuihin projekteihin kirkkomme [kehitys- ja sosiaalipalveluista vastaavan]DASC-komission kautta. Olemme sopineet, että sisarkirkkomme Ruotsissa ja Yhdysvalloissa voivat jatkaa jo aloitetuissa projekteissa, kunnes ne saadaan päätökseen. Näin olemme sopineet.

Presidentti Dibisa toteaa, että monet kirkot painiskelevat homoseksuaalisuuteen liittyvien kysymyksien kanssa, mutta hänen kirkkonsa on kuitenkin asiassa sisäisesti yhtenäinen.

– Kuitenkin keskustelemme kirkossamme siitä, miten tarjoamme pastoraalista tukea seurakunnissamme mahdollisesti oleville homoseksuaalisesti orientoituneille ihmisille. Teologisesti emme kuitenkaan keskustele asiasta. Se ei ole nyt agendassamme.

Dibisan mukaan kaikilla kirkoilla on homoseksuaalisuudesta omat näkemyksensä.

– Me haluamme pitää oman kantamme, emmekä tyrkytä sitä toisille.

Presidentti toteaa, että Mekane Yesus -kirkko on saanut olla rauhassa päätöksensä kanssa. Sitä ei ole painostettu ulkoapäin muuttamaan mieltään. Dibisan mukaan LML:n neuvosto on valtuuttanut pääsihteerin toimiston pitämään huolta kolmen jäsenkirkon erimielisyyksissä.

– Pyrkimys on, että erimielisyyksistään huolimatta nämä kolme jäsenkirkkoa voisivat jatkaa kommuuniossa. Tarkoitus on, että asianomaisten kirkkojen välillä ei tulisi enää lisää kiistanaiheita.

LML:n kirkkojen kesken käydään tarvittaessa keskusteluja niin sanotun Emmaus-prosessin mukaan. Keskustelut on tarkoitettu koko kirkkoyhteisölle.

– Emmaus-prosessin luonnehdinta riippuu hieman siitä, minkälaiseksi se ymmärretään. Mutta sen tarkoitus on auttaa kirkkoja pysymään yhdessä, vaikka ne olisivatkin erilaisia.

Minkälainen oikeastaan on Mekane Yesus -kirkon ja toisaalta ELCA:n ja Ruotsin kirkon välinen suhde? Voidaanko puhua skismasta?

– Ei. Skisma on liian vahva sana kuvaamaan tilannetta, Dibisa sanoo.

Mekane Yesus -kirkko haluaa pitää omat näkökantansa. Sen on kunnioitettava myös toisten näkökulmia. Kirkko myös osallistuu LML:n työskentelyyn.

– Emme halua tyrkyttää toisille omia näkökantojamme. Niin kauan kuin mikään ei mene Jumalan sanan vastaisesti, me olemme täällä.

”Olisin halunnut kuulla teologista pohdintaa kirkon missiosta”

Windhoekin-yleiskokous oli presidentti Dibisalle miellyttävä kokonaisuus.

– Olemme LML:n suurin jäsenkirkko ja monessa suhteessa erilaisia kuin eräät muut kirkot. Yritämme keskittyä niihin aiheisiin, jotka ovat meidän kirkollemme kaikkein merkityksellisimpiä.

Dibisa pitää Windhoekin keskusteluja hyvinä, mutta jotakin toisaalta myös puuttui kokouksen agendalta.

– Olisin toivonut, että lähetystyötä koskevat asiat olisivat olleet täällä enemmän esillä. Olisin halunnut kuulla teologista pohdintaa kirkon missiosta. Aihetta on tosin käsitelty jonkin verran täällä nuorten ja naisten esikokoontumisista saaduissa viesteissä. Niissä on peräänkuulutettu kirkon hengellistä uudistumista, mikä on hyvä asia.

Presidentti Dibisa muistuttaa myös yleiskokouksen aineistoon kuuluneista Raamatun tutkiskeluista, jotka nekin käsittelivät lähetysaihetta.

– Mutta olisin halunnut, että yleiskokouksen keskusteluissa diakonia, oikeudenmukaisuus, vaikutustoiminta, evankeliumin julistaminen ja lähetystyö olisivat olleet hyvässä tasapainossa. Ne ovat kaikki tärkeitä asioita.

Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen raportoi LML:n yleiskokouksesta Namibian Windhoekista.

Kuva: Jussi Rytkönen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Luterilaispiispa Malesiasta: Maan kääntymistä koskevat lait kristittyjen kannalta ongelmallisia

Kamerunin piispa Windhoekista: ”Täällä ei puhuta tarpeeksi Jeesuksesta”

Pastori Heikki Repo: ”Yleiskokouksen nuoret löysivät oman äänensä Windhoekissa”

Luterilaisen maailmanliiton uudeksi puheenjohtajaksi Musa Panti Filibus Nigeriasta

Latvian kirkko ei saapunut Luterilaisen maailmanliiton kokoukseen Windhoekiin – syynä naispappeus?

Arkkipiispa Mäkinen Younanin puheesta: ”Myös kristittyjen keskuudessa on ekstremismin vaara”

Munib Younan Windhoekissa: Brexit on viesti itsekeskeisyyden kierteen vahvistumisesta maailmassa

Venäläinen naispappi LML:n kokouksen saarnassa: ”Elämä ilman Jumalaa on pahempaa kuin karkotus tai vaino”

Arkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: ”Meillä on sieltä paljon opittavaa”

Edellinen artikkeliKirkkopäivien konkari Simo Huhta kertoo: Kolmet Kirkkopäivät muistan yli muiden
Seuraava artikkeliKuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä