Filosofi: ”Saunaa alastomammaksi ihmisen riisuu vain kuolema”

Kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen, olet helsinkiläisen puulämmitteisen Kotiharjun yleisen saunan kanta-asiakas ja Akateemisen saunaseuran kunniapuheenjohtaja. Millaisia ovat lapsuutesi mieleen painuneimmat saunamuistot?

– Asuin Kallion köyhissä puutalokortteleissa, joissa pystyi peseytymään vain kylmällä vedellä vadissa. Viikoittainen sauna oli hygienian vuoksi välttämätön. Silloin yleisissä saunoissa lääkittiin sodan haavoja ja tehtiin jatkosodan viimeiset sankariteot. Lauteet olivat täynnä nuoria, sodan silpomia miehiä, ja heidän tarinoidensa kuuntelu oli varsinainen kirjailijakoulu. Keneltä puuttui käsi ja keneltä jalka. Pullo kirkasta oli siveästi piilossa pukuhuoneen oven takana. Miehet tarvitsivat sen lauantaipullon ja rentoutumisen.

– Pikkupoikana minuun tekivät vaikutuksen myös Rautatieläisten saunan valtavat sinkkiämpäripinot. Toinen lapsena mieleen jäänyt väkevä näky oli se, kun kupparin huoneesta valui pesuhuoneen puolelle verinen vesi. Muistan, kuinka saunalta palaavilla naisilla oli aina ämpärissä henkilökohtaiset saunatarvikkeensa ja säärissä kupparisarven pyöreät jäljet. Kuppaamisen uskottiin poistavan pahan veren ja sitä naisissa kyllä toisinaan riitti. Kun akat ottivat joskus matsia pihalla ja pyllistelivät toisilleen, se oli aika hurjaa katsottavaa. Ei siinä kaivannut televisiota.

– Isäpuoleni oli nuorempana vetreä, tatuoitu mies, joka punnersi saunan pukuhuoneessa käsinseisonnassa paremmin kuin kukaan muu. Se tuntui hienolta. Vaikka olisihan se ollut vielä hienompaa, jos siinä olisi ollut ihan oma isä.

– Opiskelijana olin kesätöissä renkinä heinäpellolla. Kun heinää oli heitelty seipäille kymmenen tuntia, olivat kaikki aivan poikki. Jokaisen päivän päätteeksi saunottiin ja ne saunakerrat olivat hiljaisia. Jengi istui kuin kanat orrella ylälauteella ja ainoa ääni oli toteamus ”joo-o”. Se lausuttiin, kun vaihdettiin toinen jalka toisen päälle.

Miksi Jumala loi saunan?

– Kysymys ei ole ollenkaan niin hassu, miltä se kuulostaa. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä viehättyneempi olen jatkuvan luomisen teologiasta. Jumalan kuvana ja Jumalan työtoverina ihminen jatkaa Jumalan luomistyötä myös rakentaessaan saunoja joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Maailma on keskeneräinen, jotta ihmisellä olisi täällä mielekästä tekemistä. Erityisen mielekästä on saunan rakentaminen.

Mielestäsi jotkut saunat ovat eläviä ja täynnä henkeä, kun taas toiset saunat ovat hengettömiä. Mikä antaa saunalle hengen?

– Ainakin pitkä historia kerryttää saunan henkeä. Kirkossa, jossa on rukoiltu vuosisatoja, voi tuntea rukouksen tarttuneen rakennuksen seiniin. Samoin sauna, jossa on koettu paljon ja johon on tultu puhdistautumaan ja kohtaamaan alastomina sukupolvesta toiseen, kerää seiniinsä nuo kokemukset. Saunassa on synnytty ja pesty ruumis hautauskuntoon. Siellä on löylytetty avioon astuva morsian. Sauna liittyy vahvasti elämän pyhimpiin siirtymiin.

– Puhutaan myös löylyn hengestä. Suomalaisten puheissa kiuas hönkii ja puhisee kuin elävä olento. Alkukantaisessa uskonnollisuudessa luonnonilmiöt usein personifioidaan. Kulttuurisissa ilmiöissä näin käy hyvin harvoin. Sauna on tehnyt poikkeuksen.

– Viime kädessä henkeä ei kuitenkaan voi selittää. Kyse on samasta asiasta kuin rakkaudessa. Rakkaus selittää kaiken, mutta rakkautta ei kukaan voi selittää.

Onko alastomuus kauheaa vai vapauttavaa?

– Saunaa alastomammaksi ihmisen riisuu vain kuolema. Sauna on äärimmäisen tasa-arvoinen puhdistautumisen, seurustelun ja joskus hiljentymisenkin paikka.

– Alastomuus on kuitenkin joillekin arka ja ahdistava asia. Se on eräänlainen ihmiskunnan kipukohta, jota on pyritty eri kulttuureissa ratkaisemaan eri tavoin. Jo Raamatun alkukertomuksista löytyy tarina siitä, miten juopuneen, alastoman isä-Nooan näkeminen johtaa kiroukseen vielä pojanpojankin.

Olet asunut ja matkustellut eri puolilla maailmaa. Kerro joku saunamuisto ulkomailta!

– Kööpenhaminassa osallistuin sukupuolirajat ylittävään yhteisölliseen kokeiluun. Siellä istuttiin nuoret naiset ja miehet sekaisin saunassa puremassa porkkanaa ja juomassa punaviiniä ja teeskenneltiin, ettei kukaan huomaa, onko joku nainen vai mies. Kyllä minä vaan huomasin! Se oli mielestäni melko tekopyhä kokeilu.

Miksi suomalaiset YK-joukot rakentavat saunan vaikka Saharaan?

– Sauna on kappale kotimaata siellä jossakin. Saunassa ovat läsnä kaikki neljä elämän peruselementtiä: tuli kiukaan alla, vesi ämpärissä, ilma lämmön kuljettajana. Maa on läsnä saunovassa ihmisessä, joka on maasta tullut ja maaksi jälleen tuleva.

Edellinen artikkeliSome-lähetysjärjestö ei saa lähetyspomojen kannatusta
Seuraava artikkeliIhminen pukee Jumalankin riepuihin?

Ei näytettäviä viestejä