Filosofi Tuomas Nevanlinna: ”Vain ateistit tietävät, mitä Jumala tarkoittaa”

Filosofi, freelance-kirjoittaja Tuomas Nevanlinna kirjoitti vuonna 2007 esipuheen erillispainoksena ilmestyneeseen Ensimmäiseen Mooseksen kirjaan. Hän oli silloin eronnut kirkosta, mutta on nyt liittynyt takaisin.

Erosit aikoinaan evankelis-luterilaisesta kirkosta. Miksi?

– Siihen aikaan piti antaa perusteet. Sanoin, että eettiset syyt: kirkon viesti koskee tuonpuoleista pelastusta ja ohjaa siis pois tämänpuoleisesta kärsimyksestä. Max Horkheimerin pohjalta olin tämän ”eettisen materialismin” opinpoikasen kehitellyt.

Muutama viikko sitten liityit kirkkoon. Mikä sai sinut palaamaan?

– Tunnen paljon kirkon väkeä, ja joskus minut kutsutaan kirkon tilaisuuksiin. En näe syytä esittää ”ulkopuolista”. Olen työlääntynyt asenteeseen, jossa jättäydytään ulkopuolelle oman puhtauden varjelemiseksi. Päätöstä vauhdittivat ujo teologian harrastus ja se, ettei länsimaista kulttuuria voi ymmärtää ilman kristinuskoa.

– Kirkon rituaalit olen aina kokenut kiusallisina. Tarkkailen, muuttuuko suhteeni niihin.

Mitä on olla kristitty ja kirkon jäsen tämän päivän Suomessa?

– Julkisuudessa kukkii ateistien ja fundamentalistien yhteinen käsitys uskon ja uskonnon luonteesta. Ateisti katsoo kirkon levittävän tieteen vanhentamia oppeja, fundamentalisti julistaa samoja oppeja tieteenä. Molemmille usko on tietoa. “Jumala ei ole olemassa” on muka radikaali väite, vaikka se on itsestään selvin ja turvallisin. Vain ateistit tietävät, mitä Jumala ja hänen olemassaolonsa tarkoittaa. Sikäli en ole ateisti.

– Arkijärjen ja filosofian kannalta skandaalimaiset kristinuskon piirteet ovat juuri kiinnostavia: Jumala, joka hylkäsi itsensä (eeli lama sabaktani), Jumalan inkarnoituminen ihmisessä, perisynti tai kolminaisuus, joka on yksi.

Sinulla on myös kokemus siitä, että kirkkoon liittyminen ei onnistunut. Minkälainen tapaus se oli?

– Lähetin seurakuntaan sähköpostin 2014. Siihen ei vastattu. Tervetuloa kaikki, paitsi minä!

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKysely: Asiakkaat erittäin tyytyväisiä hautaustoimistoihin
Seuraava artikkeliMikko Heikka yllättyi itsekin löydöstään – uskontojen vuorovaikutus tuo toivoa

Ei näytettäviä viestejä