Gallup: Ketä äänestät arkkipiispaksi – vastaajina kuusi kirkolliskokousedustajaa

Kirkolliskokous Turussa 6.11.2017.

Kotimaa kysyi kuudelta kirkolliskokousedustajalta, ketä he aikovat äänestää arkkipiispan vaalissa helmikuussa. Näin he vastasivat:

Marianna Parpala, Oulun hiippakunta: Ville Auvinen

Auvinen elää uskossa Jeesukseen, ja Raamattu on hänelle kaiken keskus ja ydin. Auvisen saarnoissa yhdistyvät laki ja evankeliumi. Hänellä on laaja kokemus järjestöistä ja lähetystyöstä, ja hän on lämmin ja välittää ihmisistä. Voin luottaa hänen persoonaansa ja teologiaansa.

Leif Nummela, Tampereen hiippakunta: Ville Auvinen

Auvinen on sitoutunut klassiseen kristinuskoon esimerkiksi avioliittokysymyksessä. Hänellä on ilmaisukykyä ja kommunikaatiokykyä.

Pertti Rajala, Turun arkkihiippakunta: Ilkka Kantola

Kantola on jo näyttänyt kyntensä piispana. Hän loi silloin luottamusta, seurakunnat saivat työhönsä tukea. Kantolalla on selkeät kannat yhteiskunnallisesti ja teologisesti. Tarvitsemme arkkipiispaa, joka pystyy ilmaisemaan kantansa hänen laillaan. Olisi rikkaus, jos arkkipiispana olisi entinen kansanedustaja, jolla on mittava suhdeverkosto ja laaja työkokemus myös yhteiskunnan puolella.

Jouni Turtiainen, Espoon hiippakunta: Tapio Luoma

Espoossa emme tahdo eroon Luomasta, vaan arkkipiispaksi huippupersoonan. Hän on loistava puhuja, hallinnollinen osaaja ja omaa näkemyksiä siitä, miten asiat pitää ratkaista. Luoma on sillanrakentaja. Hän pitää tärkeänä kirkon opetuksen pysymistä muuttumattomana mutta etsii samalla teitä niihin asioihin, joissa ollaan erimielisiä. Hän pystyy rautaiseen opetukseen, joka on samalla retorisesti harkittua. Luoma on Espoon lahja Suomen kirkolle.

Markku Jalava, Espoon hiippakunta: Björn Vikström

Vikström on yhtä aikaa rohkea ja nöyrä sen suhteen, mihin suuntaan kirkkoa pitäisi linjata. Hän pystyy soveltamaan arkeen kristinuskon olemusta ja tuomaan armoa ja toivoa. Vikström puhuu suomea, ei kirkkoa. Porvoon piispana Vikström on onnistunut pitämään yhtenäisenä heterogeenista hiippakuntaa, arkkipiispana hän pystyisi yhdistämään koko kirkkoa. Hän ottaa rohkeasti kantaa, mutta pystyy tarvittaessa muuttamaan kantansa.

Marjaana Toiviainen, Helsingin hiippakunta: Heli Inkinen

Inkisellä on hyvä tapa viestiä teologiaa, se on syvällistä ja juurevaa. Hänellä on vankka kokemus kirkon työstä kasvatuksessa ja työnohjaajana. Hänellä on myös yhteiskunnan tuntemusta. Hän painottaa dialogista johtajuutta autoritaarisen johtajuuden sijaan. Tästä on etua pastoraalisessa johtamisessa. Inkinen ymmärtää kirkon olevan osa globaalia yhteisöä.

Kuvat: Jukka Granström

16 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Tehtiinkö jonkinlaista gallupia kaikkien kirkolliskokousedustajien mielipiteistä? Jos tehtiin, niin minkälaisen tuloksen se antoi?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Minäkin kaipaan laajempaa otosta ja sen tulosta, jos sellainen on tehty.

   Toiviainen pelkää, että ehdokkaat (paitsi Inkinen) eivät kykene dialogiseen johtajuuteen. Hänen pelkonsa on turha, sillä olipa valittu piispa kuka tahansa, hän toimii niiden säännösten puitteissa, jotka kirkon hallinto mahdollistaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Gallup? Viisi ehdokasta ja kuudelta äänioikeutetulta kysytään mielipidettä. Otanta ei ole satunnainen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Sopii toivoa, että arkkipiispaksi valittaisiin henkilö, jota mikään kirkollinen ryhmäkunta ei kokisi suoranaiseksi vihollisekseen, siis mieluummin sovittelija kuin minkään äärilaidan edustaja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Tämän voisi otsikoida myös.; Tuore gallup: Auvinen ylivoimainen suosikki uudeksi arkkipiispaksi!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Huonolta näyttää. Miehet jyräävät. Toivo aidosta muutoksesta kirkossa näyttää mahdottomalta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Tapio, en nyt saoisi noinkaan. Jos naisille ei ole muodostunut kannattajajoukkoa, joka ehdottaisi naista piispaksi, niin kukaan nainen (tai mies) ei voi itse ehdolle asettua. Näin olen ymmärtänyt.

   Uskon, että kirkossa voi tulla muutoksia olipa arkkipiispa mies tai nainen.

   Nyt kun yhteiskunnassa pyritään sukupuolineutraaliuteen, ettei erotella miehiä ja naisia, niin ei kai piispan sukupuolella niin väliä enää ole.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  .Käydään läpi, mitä ehdokkaista sanotaan.

  “Auvisen saarnoissa yhdistyvät laki ja evankeliumi.”

  Laki ja armo eivät mahdu samaan taloon. Jompi kumpi poistuu. Yleensä armo. Miksi kirkko ei jätä lain saarnaa yhteiskunnalle? Ehkä siksi, että se menettäisi automaation, jossa syntiseksi kirkossa ruoskittu tarvitsee pappia ja kirkkoa. Kirkko ei uskalla elää armon saarnan varassa, siksi se tarvitsee lakia.

  “Auvinen on sitoutunut klassiseen kristinuskoon esimerkiksi avioliittokysymyksessä.”

  Klassinen kristinusko Nummelan suussa tarkoittaa kirkko-oppia ja isien perinnäissääntöjä. Nummela voisi joskus pohtia, mitä tekemistä klassisella kristinuskolla on Ut:n opin kanssa?

  “Olisi rikkaus, jos arkkipiispana olisi entinen kansanedustaja (Kantola), jolla on mittava suhdeverkosto ja laaja työkokemus myös yhteiskunnan puolella.”

  Tämä on liian tuttua kirkon kauraa. Kumarretaan silmäntekeviä ja odotetaan heiltä pelastusta. Siis maailmalta. Jumalalle ei tässä kuviossa ole tilaa. Toisaalta näkemys paljastaa, miten kirkko on ajautunut ikään kuin poliittiseksi toimijaksi.

  “Luoma on sillanrakentaja.”

  Piispat polttivat monta siltaa antaessaan ohjeistuksen, jossa kiellettiin tasa-arvoiseen avioliittoon vihkiminen kirkoissa. Siksi kannattaa kysyä, miksi kukaan piispoista pitäisi valita arkkipiispaksi? Jos jostain nykyisestä piispasta tulee arkkipiispa, niin mikään ei tule kirkossa muuttumaan.

  “Vikström on yhtä aikaa rohkea ja nöyrä sen suhteen, mihin suuntaan kirkkoa pitäisi linjata.”

  Tähän sopii sama kuin Luomaan. Vikström on ollut linjaamassa kirkkoa umpikujaan. Pelisilmän puuttuminen ei anna hyvää kuvaa piispoista. Ei rohkeudesta eikä nöyryydestä. Nöyristely ei ole rohkeutta. Jos jotain odotin piispoilta, niin rohkeutta, edes yhdeltä. Mutta ei, samaa mustapukuista massaa vailla persoonallista sanottavaa

  “Inkisellä on hyvä tapa viestiä teologiaa, se on syvällistä ja juurevaa.”

  Tätä kirkko tarvitsee. Syvällistä teologiaa, sillä ilman syvällistä teologiaa kirkko ajautuu, ja on ajautunut, poliittisten puolueiden konservatiiviseksi jatkeeksi, pysähtyneisyyden linnakkeeksi, jossa miehet pitävät rautaista vallan valtikkaa. Eikö kirkon historia todista, mitä mieshegemoniasta on seurannut?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Jalava sanoo:

   Tapio: 1) Nöyryys ei ole sama asia kuin nöyristely. 2) Piispa Vikström oii ainoa piispa, joka tämänkertaisella istuntoviikolla otti kantaa avioliitton soveltamiseen kirkossa asettuen nk. Helanderin mallin kannalle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   “Piispa Vikström oii ainoa piispa, joka tämänkertaisella istuntoviikolla otti kantaa avioliitton soveltamiseen kirkossa asettuen nk. Helanderin mallin kannalle.”

   Kiitos tiedosta. Vikström on piispoista rohkein, kun ei pelkää konservatiivien vihaa ja kostoa. Tästä avautuu mielenkiintoinen vertailukohde Luomaan. Kannattaako Luoma ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa loukkaavaa konservatiivien linjaa vai pelaako hän vaalipeliä? Kalasteleeko Luoma niiden konservatiivien ääniä, jotka Vikström menettää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   ” Vikström on piispoista rohkein, kun ei pelkää konservatiivien vihaa ja kostoa. ”

   Mitä tämä virke suomennettuna tarkoittaa? Mitä konservatiivien vihaa ja kostoa?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouko Halttunen sanoo:

  Toivottavasti Heli INkinen osaa pitää paremmin puolensa kuin Helsingin piispanvaalissa kävi. Miehet esiintyy aina naama peruslukemilla ja nainen hymyilee. Helin tulee yhteiskuvisa pitää naamansa samassa asennossa kuin miehet, yksin kuvassavoi esiintyä vapaammin. Helin ei pidä sortua miesten mielipiteiden komemntointiin vaan esitettävä omansa ja siten pakotettava miehet kommentoimaan hänen mielipiteitään. Gallup pitäisi tehdä koko Suomen kansalle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Miksi naisista vauhkotaan, kun kuitenkin äänestetään miehiä. Eivät piispat pelkillä miesten äänillä tule valituiksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Paavo Eero sanoo:

  Jos joku niin Vikström kykynee dialogiin myös arkkipiispan paikalla. Hän tuskin tulee olemaan kaikkein tuulisimpien seutujen suosikki, mutta ei ole niiden kasvattamakaan. Näinpä hänellä parhaat edellytykset olla koko kirkon äänenä ja kuuntelijana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Teuvo Leutonen sanoo:

  Teemu Laajasalon piispaksi vihkiminen. Tilaisuus osoitti, mikä oli Espoon piispan ulosanti, äänen käyttö sekä tekstin artikulaatio. Hän on myöskin hyvä laulajana. Tietääkseni mikään kuppikunta ei ole hänen taustallaan. Espoon hiippakunnan eläkeläiskanttorina kannatan Tapio Luomaa.

  Ilmoita asiaton kommentti