Hämeenlinnassa yövytään viikonloppuna joukolla seurakunnan leirikeskuksen pihapiirissä

Suomalaista metsää.

Hämeenlinnan seurakuntien Syöksynsuun leirikeskuksessa pääsee viikonloppuna kokemaan monelle nykysuomalaiselle eksoottisen elämyksen. Yön voi viettää ulkona.

Nuku yö ulkona on Suomen Ladun järjestämä valtakunnallinen tapahtuma. Sillä juhlistetaan maamme luontoa sekä lauantaina 31.8. vietettävää Suomen luonnon päivää.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta osallistuu tapahtumaan ensimmäistä kertaa.

– Tarjoamme turvatun ympäristön yön viettämiseen ulkona. Yöpyä voi teltassa, riippumatossa tai laavulla, kertoo seurakunnan lähetys- ja kansainvälisyystyön ohjaaja Paula Harju.

Monenlaisia aktiviteettejakin on luvassa.

– Laitetaan yhdessä keittimellä ruokaa, sytytetään iltanuotio, ja alueella voi harrastaa melontaa, jousiammuntaa sekä pihapelejä. Illalla järjestetään hartaus ja aamulla vielä kokoonnutaan luomakunnan messuun, Harju kertoo.

Tavoitteena on perheiden yhteinen toiminta.

– Yksi tapa siihen on liikkua luonnossa siitä eri tavoin nauttien. Ja ehkäpä perheet voisivat samalla myös kokea jollakin tavalla pyhyyttä, Harju miettii.

"Jos alkaa viluttaa, leirikeskuksemme on vieressä"

Nuku yö ulkona -tapahtuma kytkeytyy Paula Harjun mukaan laajemminkin aikamme tärkeisiin kysymyksiin.

– Puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta. Jos pystymme jollakin tavalla lujittamaan ihmisten luontosuhdetta, se voi vahvistaa vastuunottoa omasta ympäristöstä.

Lähetys- ja kansainvälisyystyön ohjaaja muistuttaa, että hienoja elämyksiä saadakseen ei tarvitse aina mennä kauas. Retkialueita löytyy läheltä, eikä kaikkia retkeilytarvikkeitakaan tarvitse välttämättä ostaa, vaan niitä voi vuokrata.

Harju rohkaisee vähemmän luonnossa liikkuneitakin osallistumaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tapahtumaan.

– On luvattu lämmintä säätä, mutta jos yöllä kuitenkin alkaa viluttaa, leirikeskuksemme on vieressä. Sinne voi ihan hyvällä omallatunnolla mennä jatkamaan unia.

Paula Harju antaa myös käytännön vinkin, jos yhtään viileämmällä ilmalla aikoo viettää yönsä ulkona.

– Makuupussiin ei kannata kömpiä aivan kylmiltään. Keho täytyy ensin lämmittää liikkumalla.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.