Hännisen eron taustalla työuupumus - Onko muita syitä?

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen erosi tehtävästään työuupumuksen vuoksi. SRK:n julkisuuteen kertomat henkilökohtaiset syyt täsmentyivät työuupumukseksi Hännisen itsensä Jyväskylän puhujakokoukselle toimittamassa tiedoksiannossa.

SRK:n toisen varapuheenjohtajan Viljo Juntusen mukaan Hännisen ero herätti liikkeen puhujakokouksessa keskustelua. SRK:n johtokunta ei Juntusen mukaan voi työnantaja-asemansa vuoksi kommentoida eron syitä tarkemmin julkisuudessa.

Uutta pääsihteeriä ei Juntusen mukaan valita erityisen nopealla aikataululla.

– Ensin tarvitaan vs. pääsihteeri, joka löytyy todennäköisesti Tuomas Hännisen lähipiiristä, niiden joukosta, jotka tuntevat asioita. Varsinaista pääsihteeriä ei voida löytää hirveän nopealla aikataululla. Pääsihteeri on hyvin tärkeä henkilö, sitä etsitään vähän laajemmalla haravalla. Meillä on viime aikoina ollut sellainen käytäntö, että halukkuutta on tiedusteltu useammilta, ja heitä on haastateltu. Sitten asia on ratkaistu. Tämä on tapahtunut kutsumenettelynä, että on löydetty henkilö, joka tuntee meidän kristillisyytemme toimintaa, Juntunen sanoo.

Hännisen eroilmoitus käynnisti pohdinnat mahdollisista eron syistä. Keskustelupalstoilla on mietitty myös vaihtoehtoa, jossa ero liittyisi Hännisen kesällä Kotimaa24:lle antamaan lausuntoon Oulun piispan Samuel Salmen synninpäästön pätevyydestä. Juntusta ajatus naurattaa.

– Kaukaa haettuja juttuja, hän toteaa.

Myös Hännisen taannoinen esiintyminen vanhoillislestadiolaisen liikkeen hyväksikäyttötapauksia käsitelleessä Ylen A-Talk -ohjelmassa on ilmeisesti herättänyt liikkeen sisällä arveluja mahdollisesta luottamuspulasta. Tässä taas pohdintaa olisi ollut siitä, kertoiko Hänninen kaiken tietämänsä liikkeen piirissä olleista tapauksista ja niiden ajankohdista. Kotimaa24 kysyi SRK:n johtokuntaan kuuluvalta Hannu Kallungilta onko tämä asia ollut esillä johtokunnassa. Hän kieltäytyi kommentoimasta.

– Minulla ei oikeastaan ole muuta sanottavaa kuin se mitä siinä tiedotteessa oli, Kallunki sanoo.