Häpeää käsitellään naistenlehdissä ja sielunhoitokeskusteluissa

Paavo Kettunen on kirjoittanut kirjan Häpeästä hyväksyntään. Kuva on pressikuva, joka on rajattu neliöksi K24:n tarpeita varten. 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; 040 553 4757 tai Paavo Kettunen, paavo.kettunen@uef.fi; 050 3805627

Häpeätutkijana tunnettu professori Paavo Kettunen pohtii uudessa teoksessaan häpeästä selviytymisen keinoja.

– Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat keskeisiä ihmisen häpeäkokemuksissa sen tähden, että juuri niillä alueilla odotamme hyväksytyksi tulemista, Paavo Kettunen sanoo.

Hän ottaa esiin myös homoseksuaalisuuteen ja transsukupuolisuuteen liittyvät häpeäkokemukset. Kettusen mukaan sen, että homoseksuaalit ovat toivoneet parisuhteidensa hyväksyntää myös kirkon piirissä, taustalla on häpeään liittyviä kysymyksiä. Saanko olla se, mikä olen, hyväksytäänkö minut, kelpaanko minä tällaisena?

Häpeä on erityisesti meidän aikamme ihmisten kysymys, joka voi näkyä noloutena, riittämättömyytenä ja vierauden kokemuksena, uupumisena. Häpeän ja syyllisyyden tunteet vaikuttavat sekä sosiaaliseen elämäämme ja ihmissuhteisiimme että jumalasuhteeseemme. Niitä käsitellään naistenlehdissä, psykologien vastaanotoilla ja sielunhoitokeskusteluissa.

Kuva: Jürgen Schopp