HBL nosti esiin Timo Rädyn körttijuuret

raty_timo nostaa AKT:n johtajaa Timo Rätyä koskevassa jutussaan esiin Rädyn pietistiset sukujuuret. Jutussa pohditaan onko herätysliikekytkös osaltaan vaikuttanut irtisanomiskiistan keskellä olevan Rädyn kurinalaisuuteen ja askeettisuuteen.

Hbl:n mukaan Rädyn isoisän veli oli legendaarinen körttisaarnaaja Aku Räty, joka "matkusti ympäri maata ja valtakuntaa körttipukuun pukeutuneena, nahkasaappaat jalassaan ja tuohesta tehty salkku kädessään".

Kirkko ja kaupunki -lehden teologinen toimittaja Juhani Huttunen on taustaltaan körtti. Hänen arvionsa mukaan herätysliiketausta ei selitä kenenkään yksittäisen ihmisen luonnetta.

– Taannoin Herättäjä-Yhdistyksen satavuotisjuhlissa muuan seurapuhuja oli kertonut tarinan 12-vuotiaasta pojasta, joka oli humalassa sammunut hankeen. Juuri Aku Räty oli pelastanut pojan ja kantanut kotiinsa. Kun pojalle oli mietitty rangaistusta, Aku Räty oli päättänyt, että pojalle ei saa sanoa mitään, koska lapsi tarvitsee ainoastaan rakkautta. Aku Räty henkilönä oli siis erittäin kuuluisa juuri lapsiin kohdistuvasta lempeydestään, Huttunen sanoo.

Hänen mukaansa 1800-luvun ankara kurinpito ei kumpua herätysliikkeistä.

– Suomalaiseen kasvatustyöhön virtasi 1800-luvulta alkaen paljon saksalaisvaikutteita, joihin kuului muun muassa korkeat voimisteluihanteet. Suomen opetusviranomaiset pitivät poikien liiallista viihtyvyyttä kirjojen parissa jopa terveydelle haitallisena. Ankara kuri on aikakauden paljon laajempi ilmiö, joka ei nouse mistään herätysliikkeestä.

– Tunnen joitakin vuonna 1964 syntyneitä ihmisiä, ja osa heistä luonteenpiirteidensä perusteella sopisi erittäin hyvin esimerkiksi Puolustusvoimien palvelukseen, vaikka heillä ei ole mitään tekemistä herännäisyyden kanssa, Huttunen sanoo.

(Kuva: Wikipedia/Soppakanuuna)