Heidi Jokinen Partiotyttöjen Maailmanliiton puheenjohtajaksi – ”Partioliikkeen kansainvälisyys kolahti minuun jo varhain”

Yli 150 maassa toimiva Partiotyttöjen Maailmanliitto (The World Association of Girl Guides and Girl Scoutsin, WAGGGS) on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen turkulaisen Heidi Jokisen. Hän on pitkän linjan partiovaikuttaja ja ollut liiton hallituksessa vuodesta 2016. Maailmanliitto ei pitänyt tänä vuonna koronaviruksen vuoksi lainkaan vuosikokoustaan ja Jokinen valittiin tehtävään etäkokouksessa.

Suomen Partiolaisten puheenjohtajana Jokinen toimi kauden 2011–12.

Åbo Akademissa tutkijana työskentelevä teologian tohtori on erittäin iloinen uudesta tehtävästään. Hän näkee siinä erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa asioihin.

– Vuonna 1928 perustettu järjestömme on maailman kuuden suurimman nuorisojärjestön joukossa. Tavoitamme noin kymmenen miljoonaa henkilöjäsentä 150 maassa.

WAGGGSin toiminta painottuu järjestön nimen mukaisesti tyttöihin ja nuoriin naisiin.

– Jos puhutaan yleisesti vain nuorisosta, niin nuorten naisten erityiskysymykset jäävät helposti vähemmälle huomiolle, Jokinen sanoo.

Jokinen kertoo vapaaehtoistyön olevan sellainen teema, jota hän haluaa nostaa puheenjohtajakaudellaan esille.

– Ponnistan suomalaisesta partiosta, ja meillähän toimintaan liittyy todella vahvasti vapaaehtoistyö. Partiossa annetaan nuorelle isoja vastuita esimerkiksi partioleireillä. Samalla hänen persoonansa kasvaa.

Jokinen huomauttaa, että vapaaehtoistyö merkitsee kuitenkin eri maissa hyvin eri asioita. Köyhissä maissa työnteko ilman palkkaa on ajatuksena melkoisen mahdoton.

– Toivonkin tuovani tähän asiaan lisää painoarvoa. Vapaaehtoistyö on arvokasta ja se tarjoaa myös nuorille naisille ja tytöille monenlaisia myönteisiä mahdollisuuksia. Se on mukavaa, opettaa uusia taitoja ja kontaktejakin kertyy.

Partion kautta pääsee kiinni toisiin kulttuureihin

Heidi Jokinen on itse mennyt partioon jo seitsemänvuotiaana sudenpentuna. Siitä ura on edennyt vartionjohtajaksi, lippukunnan johtotehtäviin ja edelleen vaihe kerrallaan kohti Partiotyttöjen Maailmanliiton puheenjohtajuutta.

– Partioliikkeessä kansainvälisyys kolahti minuun jo varhain. Huomasin senkin, että on erilainen kokemus olla ulkomailla partioleirillä kuin pelkkänä turistina. Partion kautta pääsee aivan toisella tavalla kiinni toisiin kulttuureihin.

Jokisen oma ja rakas lippukunta on Turun Martinseurakunnan yhteydessä toimiva Tornipääskyt. Monista kiireistään huolimatta hän ehtii sen toimintaan edelleen mukaan ainakin kerran vuodessa.

– Yli 20 vuotta sitten keksimme uuden varainhankintakeinon. Lähdimme myymään kuumaa glögiä ja pipareita Turun joulurauhan julistamistapahtumaan. Olen itsekin siellä vuosittain myymässä muutaman tunnin. Se on hieno tapa kohdata ihmisiä, pitkän linjan partiolainen hymyilee.

Kuva: Larissa Byll Cataria. Heidi Jokinen (vas.) ja WAGGGSin hallituksen jäsen Jayne Wachira.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.