Heinimäki: "Vuoden kristillinen kirja -palkinto muutettava Juhani Rekola -palkinnoksi"

Kirjailija-pappi Jaakko Heinimäki arvostelee Vuoden kristillinen kirja -kilpailua ja ehdottaa Facebook-kommentissa sen nimen ja luonteen muuttamista.

"Tässäpä kirjallisuuspalkinto, joka ei ylitä uutiskynnystä kuin kaikkein sisäpiirittyneimmissä medioissa. Ei juuri näkynyt ennakkospekulaatiota eikä valinta herättänyt mitään intohimoja", Heinimäki kirjoittaa.

"Kristillinen kirja on juuri niin ghettoutunut tuote kuin tästä voi päätellä."

Heinimäki listaa kilpailun suurimmiksi ongelmiksi ehdokasasettelun, liian leveän lajityyppien kirjon sekä kilpailun nimen, sillä "kirjan kristillisyys on kovin monitulkintainen asia". Ehdokasasettelu ei perustu Heinimäen mukaa laatuun vaan siihen, että kisan järjestäjien, eli kristillisten kustantajien, tuotteet pääsevät varmasti esille.

"Palkinto voisi olla nimeltään Juhani Rekola -palkinto, uskoa kirjallisuudessa viisaasti pohtineen Rekolan mukaan. Palkinto annettaisiin kirjalle, joka puhuttelevalla tavalla peilaa kristillistä todellisuuskäsitystä. Kirjallisuuden laji olisi edelleen vapaa", Heinimäki ehdottaa.

Heinimäki sanoo ymmärtävänsä, että ehdokasasettelulla haetaan teoksille näkyvyyttä.

"Mutta kun kisa ei käytännössä näy missään, vähän hassusta ehdokasasettelusta luopuminen ei olisi menetys kenellekään."

Juhani Rekolan (1916–1986) postuumisti ilmestynyt Irlantilainen päiväkirja oli ehdolla Vuoden kristillinen kirja 2015 -kilpailussa. Jaakko Heinimänen Outo hartauskirja ja Anne Friedin Avoimin silmin jakoivat vuonna 1997 Vuoden kristillinen kirja -palkinnon.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Jutta Urpilianen: Kristilliselle kirjalle on tilausta

Vuoden 2015 Vuoden kristillinen kirja on Ystäväni Seija