Helsingin Hietaniemen hautausmaa sai opaskirjan – Myös Malmin hautausmaasta ilmestyi kirja

Kävelyretki Helsingin Hietaniemen hautausmaalla on kuin matka Suomen historiaan. Hautausmaalla lepää tunnettuja suomalaisia Albert Edelfeltistä Hugo Simbergiin ja Mika Waltarista Tove Janssoniin sekä seitsemän Suomen presidenttiä – kaksi on haudattu muualle. Hautakivissä ja muistomerkeissä heijastuu pääkaupungin kehitys 1800-luvun alun käsityöläis- ja kauppakaupungista tieteen ja taiteen keskukseksi.

Pitkän uran Helsingin kaupunginmuseossa tehnyt Marja Pehkonen on kirjoittanut kirjan Opas Hietaniemen hautausmaalle. Kirjan on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Teos jakaa hautausmaan viiteen alueeseen (Vanha alue, uusi alue, Hietaniemen alue, Uurnalehto, Suomen kaartin hautausmaa). Alueiden lisäksi kirjaan on lisätty neljä teemallista polkua. Valmiiden kävelyreittien avulla voi tutustua Hietaniemen taiteilijoihin, tieteentekijöihin, urheilijoihin ja sotien sankareihin. Kirjaa täydentää kattava henkilöhakemisto sekä taiteilijan mukaan aakkostettu luettelo muistomerkeistä ja veistoksista.

Pehkonen on julkaissut myös teoksen Hauraita muistoja Helsingin hautausmailta (2008, toinen painos 2010).

Aiemmin Hietaniemen hautausmaasta on ilmestynyt muun muassa Voitto Viron pikkutarkka Vanha hautausmaa – Helsingin Hietaniemen hautausmaan opas. Alun perin kirja ilmestyi jo 1977, toinen uudistettu laitos 1993.

Hietaniemeen haudattujen merkittävien henkilöiden luettelo hautapaikkakoordinaatteineen löytyy myös Helsingin seurakuntien sivulta.

Myös Helsingin Malmin hautausmaasta on ilmestynyt kirja, Kai Sadinmaan Kuolleiden kirja (Into), alaotsikoltaan Eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkaudenkaipuusta ja puista.

Sadinmaan kirja ei ole varsinainen opaskirja, vaikka sen rakenne perustuu käynneille 40 hautamuistomerkillä. Sadinmaa tarinoi muun muassa Tauno Palon, Armi Aavikon, Tapio Saranevan, Laila Kinnusen, Arndt Pekurisen ja Matti Pellonpään haudoilla.

Kuva: Olli Seppälä. Magnus von Wrightin hauta Hietaniemessä. Muistokivessä on Walter Runeberg toteuttama marmorireliefi, johon on kuvattu taitelijan paletti ja rauhankyyhky.

Lue myös:

Presidentti Koiviston muistomerkki paljastettiin Hietaniemen hautausmaalla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.