Helsingin synagogaan ensimmäinen suomalainen rabbi

Livson_Simon420

Helsinkiin vuonna 1906 rakennettu synagoga saa kesäkuussa historiansa ensimmäisen suomalaisen rabbin. Tehtävään vihitään pian 30-vuotta täyttävä Simon Livson. Jerusalemissa syntynyt Livson on sukutaustaltaan Suomen juutalainen. Lapsuutensa hän on viettänyt Jerusalemin lisäksi Savon sydämessä.

– Muutimme vanhempieni kanssa Jerusalemista Korpijärvelle Varpaisjärven kuntaan, kun olin seitsemänvuotias. Elimme seuraavat kaksitoista vuotta maatilalla. Idea oli lähtöisin isältäni, joka tunsi luonnon itselleen läheiseksi ja halusi viljellä maata. Hän myös koki, että asuminen Suomessa lähempänä sukulaisia on helpompaa, Livson sanoo.

Hänen Helsingistä lähtöisin oleva isänsä päätyi Jerusalemiin 22-vuotiaana opiskelemaan arkeologiaa.

– Äidin hän haki perässä vähän myöhemmin. Olemme kuitenkin Suomen juutalaisia eli kantonisteja, joita suurin osa Suomen juutalaisista on.

Kantonistit työskentelivät Venäjän tsaarin armeijassa, ja ensimmäiset heistä saapuivat Suomeen jo 1800-luvulla, kuusi sukupolvea sitten. Livsonin isoisän isä saapui Helsinkiin vuonna 1905, vuotta ennen Helsingin synagogan rakentamista. Kesällä 107 vuotta myöhemmin Simon Livsonista, isoisoisänsä nimikaimasta, tulee Suomen juutalaisten historian 17. rabbi.

– Tiedän varmasti sen, että olen ensimmäinen suomenkielinen rabbi. Koska perheeni on täältä, minulla on erityinen yhteys seurakuntaan. En ole vain täällä töissä vaan myös elän täällä.

Suomen ensimmäinen rabbi, joka toimi Helsingissä vuonna 1861, oli nimeltään Naftali Amsterdam. Hän oli Musar-liikettä johtaneen rabbi Israel Salanterin parhaimpia oppilaita. Livsonin mukaan Suomen juutalaiset ovat rabbi Amsterdamista ylpeitä.

– Aina kun joku ihmettelee, että Suomessa on ylipäänsä juutalaisia sanon, ettei täällä ole pelkästään juutalaisia vaan meillä on ollut rabbi, jonka tietämys on ollut hyvin korkeatasoista.

Livson on itse opiskellut tulevaan tehtäväänsä Jerusalemissa ja New Yorkissa, jossa opinnot ovat loppusuoralla. Hän kiinnostui Israelin historiasta arkeologi-isänsä kautta. Kipinä syvempään perehtymiseen syttyi Helsingissä asuneen yhdysvaltalaisen Chabad Lubavitch -liikkeen rabbin myötä.

– Lähdin hänen kauttaan opiskelemaan Jerusalemiin vuonna 2006. Palasin sieltä Suomeen ja olin erittäin kiinnostunut tietämään lisää. Silloin seurakunta lähestyi minua ja minulle kerrottiin, että he voisivat tukea opintojani, jos tulisin heille myöhemmin rabbiksi, Livson sanoo.

Livsonin suvulla on kosketus myös Helsingin synagogan rakentamiseen.

– Ainakin äitini isoisä Mooses toimi seurakunnassa. Äitini mukaan hän värjäsi synagogassa esillä olevien 10. käskyn kuvituksena olevat leijonat.

Suomessa asuu noin 1500 juutalaista.