Helsingin teologinen tiedekunta luopui pääsykoekirjasta – osa opiskelijoista valitaan ilman koetta

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan valintakokeeseen valmistautuvat eivät lue tänä vuonna pääsykoekirjaa. Toukokuun lopussa järjestettävän kokeen ennakkomateriaali koostuu kolmesta tieteellisestä artikkelista.

Tiedekunnan valintakokeet nousivat puheenaiheeksi viime syksynä, kun Helsingin teologiseen hyväksyttiin lähes 40 opiskelijaa vähemmän kuin kiintiöt olisivat antaneet myöten. Syynä oli se, että tarpeeksi moni hakija ei yltänyt valintakokeessa pisterajaan, jonka tiedekunta oli määritellyt sisäänpääsyn vähimmäisehdoksi. Erityisesti kirjallisuuskysymys osoittautui monelle kynnyskysymykseksi ja vaikutti siltä, että osa hakijoista ei ollut lukenut pääsykoekirjaa, tiedekunnan valintalautakunnan puheenjohtaja Aura Nortomaa kertoi tuolloin. Kotimaa24:n viimesyksyisen uutisen asiasta voi lukea täältä.

Vuoden aikana tiedekunnassa on Nortomaan mukaan keskusteltu paljon siitä, millaiset opiskelijavalinnat teologiseen halutaan.

– Olemme pohtineet, mitä haluamme hakijoiden lukevan ja millainen materiaali kuvaa parhaiten tiedekunnan tutkimusta ja opetusta. Tulimme siihen tulokseen, että nykyaikana tutkimusartikkelit ovat ketterä tapa esitellä tehtyä tutkimusta.

Pääsykokeeseen luettavat artikkelit ovat Meri-Anna Hintsalan
Elämää uskonrukouksessa. Eletty usko vanhoillislestadiolaisten ehkäisykeskustelun valossa,
Mikko Sillforsin
Ateismin lähteillä. Jumalattomuuden alkuperän ja yleistymisen tarkastelua sekä Ilkka Lindstedtin ja Nina Nikin
Polemiikki identiteetin muodostuksen välineenä Raamatussa ja Koraanissa.

– Aineisto on tuoretta, raikasta ja monipuolista, Nortomaa luonnehtii.

Kolmessa artikkelissa on lähdeluetteloineen yhteensä 54 sivua. Onko toiveissa, että aineisto jaksettaisiin tällä kertaa lukea?

– Se on yksi toive, Nortomaa sanoo.

Hän jatkaa opetus- ja kulttuuriministeriön määränneen, että valintakokeeseen luettavan materiaalin on oltava riittävän suppea.

– Se pitäisi pystyä omaksumaan noin kuukaudessa. Lisäksi tieteelliset artikkelit voivat olla tekstimateriaalina vaativampia kuin kirja, Nortomaa sanoo.

Suunta kääntyi – hakijoita reippaasti viimevuotista enemmän

Tänä vuonna kaikkien tiedekuntaan hakevien ei tarvitse osallistua pääsykokeeseen lainkaan. Aiemmin opiskelemaan on päässyt joko ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispisteillä tai pelkästä valintakokeesta saaduilla pisteillä. Tällä kertaa 30 teologisen tiedekunnan päähakuun osallistuvaa valitaan pelkän ylioppilastodistuksen perusteella.

Taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön toive siitä, että yliopistot keventäisivät pääsykokeitaan.

Kandiohjelmaan hyväksytään korkeintaan 190 opiskelijaa. Heistä 160 valitaan päähaussa. Avoimen yliopiston merkitystä sisäänpääsyn väylänä pyritään lisäämään, Nortomaa kertoo.

Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan hakeneiden määrä on pienentynyt viime vuosina reippaasti. Vuonna 2017 hakijoita oli 13,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tänä vuonna suunta näyttää kääntyneen. Kandiohjelman päähaussa tiedekuntaan pyrki 717 hakijaa, mikä on 14,4 prosenttia viimevuotista enemmän.

Nortomaa uskoo, että asiaan on vaikuttanut tiedekunnan tehokas markkinointi. Opiskelijat ovat kiertäneet lukioissa mainostamassa oppialaansa. Tiedekunta on uusinut nettisivunsa ja tuottanut opiskelusta kertovia videoita.

Teologiset tiedekunnat päättävät valintakokeistaan itse

Teologian opiskelijoita valitaan tulevanakin kesänä Helsingin yliopiston lisäksi Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun ja Åbo Akademiin Turkuun.

Itä-Suomen yliopistoon haki läntistä teologiaa opiskelemaan 162 ihmistä. Aloituspaikkoja on 59. Viime vuonna hakijoita oli 195. Pääsykokeeseen osallistuvat lukevat Kirkon tutkimuskeskuksen viime vuonna julkaiseman, 262-sivuisen kirjan Monien uskontojen ja katsomusten Suomi.

Åbo Akademissa aloituspaikkoja on 22 ja hakijoita 24. Hakijamäärä romahti viime vuodesta, jolloin hakijoita oli 48. Åbo Akademissa teologian pääsykokeeseen ei ole määritelty ennakkomateriaalia lainkaan.

Teologisen tiedekunnan valintakokeet järjestetään Åbo Akademissa 17.5., Itä-Suomen yliopistossa 18.5. ja Helsingin yliopistossa 24.5.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Helsingin teologisen aloitti pienin kurssi vuosikymmeniin – ”Hakijat eivät lukeneet pääsykoekirjaa”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMikä on #metoo taivaassa? – Kotimaan perinteinen vappuvitsikimara on täällä taas
Seuraava artikkeliKommentti: Kirkon julkisuuskuvaa ei voi hallita – silti pitää yrittää

Ei näytettäviä viestejä