Helsingin teologinen tiedekunta sai aloituspaikkansa täytettyä – ”Viime vuosi oli poikkeus”

Edellisenä vuonna teologinen tiedekunta kelpuutti lähes 40 opiskelijaa vähemmän, kuin mitä tiedekuntaan olisi voitu ottaa. Syynä tähän oli se, ettei tarpeeksi moni hakija yltänyt valintakokeen vähimmäispisterajaan, joka oli asetettu ehdoksi valinnalle. Uutisen viimevuotisesta tilanteesta voit lukea täältä.

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan varadekaanin ja valintatoimikunnan puheenjohtajan Tuula Sakaranahon mukaan tiedekunnalla ei ollut huolta siitä, että edellisvuoden kaltainen tilanne toistuisi. Tilanne edellisvuoteen on normalisoitunut.

– Viime vuosi oli poikkeus. Tiedekunnassa ei ole ollut erityistä huolta, koska kyseessä oli yksittäinen vuosi. Jos valinnan tilanne olisi pysynyt muuttumattomana viime vuodesta, tiedekunnassa olisi jouduttu miettimään syvemmin syitä ja toimenpiteitä.

– Yksittäisen vuoden perusteella ei voi tehdä kovin suuria päätelmiä kiinnostuksesta suuntaan tai toiseen, mutta tiedekunnassa iloitaan siitä, että tänä vuonna teologia ja uskonnontutkimus kiinnostivat. Tästä kertoo esimerkiksi se, että 771 hakijasta 336 oli ensisijaisia hakijoita.

Tänä vuonna Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan hyväksyttiin 161 uutta opiskelijaa. Aloituspaikkojen oli 160.

– Kyseessä on todennäköisesti tasapistetilanne, jossa valintaperusteisiin kirjattujen tasapistesääntöjen soveltamisen jälkeen kahdella tai useammalla hakijalla on täsmälleen sama sija valinnassa siten, ettei ole mahdollista valita tasan 160 opiskelijaa. Tällöin kaikki samalla sijalla olevat saavat opinto-oikeuden, Sakaranaho selittää.

Todistuksen perusteella Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan valittiin 30 opiskelijaa, joista ensikertalaisia oli 24. Valintakokeen perusteella paikat jakautuivat siten, että 70 hakijaa, joista 56 oli ensikertalaisia, valittiin valintakokeen ja ylioppilastodistuksen lähtöpisteiden yhteismäärän perusteella. Pelkän valintakokeen perusteella valittiin 60 hakijaa, joista ensikertalaisia oli 48.

– Tiedekunnassa on näkemys, että pääsykoe on edelleen tärkeä. Olemme opetusministeriön toiveesta siirtyneet hakumenettelyyn, jossa osa tulee suoraan todistuksen perusteella ja osa pääsykokeella.

Valintakoetta muutettiin tänä vuonna siten, että ennakkomateriaalina oli kirjan sijaan artikkeleita, jotka julkaistiin haun alkaessa. Hakijoilla oli siten vähemmän ennakkomateriaalia kuin aiempina vuosina.

– Tämän vuoden valintakoevastausten taso oli korkea. Hakijat olivat perehtyneet ennakkomateriaaliin huolella ja osasivat myös soveltaa sitä.

– Tiedekunnan päämääränä on saada mahdollisimman hyviä ja motivoituneita opiskelijoita. Tänä vuonna tuo tavoite näyttää toteutuneen erittäin hyvin. Odotamme innolla uusia opiskelijoita ja toivotamme heidät tervetulleeksi tiedekuntaan, Sakaranaho päättää.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Helsingin teologinen tiedekunta luopui pääsykoekirjasta – osa opiskelijoista valitaan ilman koetta

Helsingin teologisen aloitti pienin kurssi vuosikymmeniin – ”Hakijat eivät lukeneet pääsykoekirjaa”

Edellinen artikkeliKolumni: Paavali muistutti teologian kanssa näperteleviä vapaudesta, yhteydestä ja aikuisuudesta
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Missä lapsi kastetaan?

Ei näytettäviä viestejä