Helsingin tuomiokirkon portailla otettiin historiallinen yhteiskuva – ”Me ollaan naimisissa!”

Yhteinen hääkuva 2018

Perjantai-iltapäivänä 29. kesäkuuta Helsingin tuomiokirkon portailla otettiin yhteiskuva naimisiin menneistä samaa sukupuolta olevista nais- ja miespareista.

Paikalle oli kokoontunut paljon eri-ikäistä väkeä tuulisesta ja tihkusateisesta säästä huolimatta. Yhteiskuvaan valmistautuneet keskustelivat toistensa kanssa hyväntuulisesti tavaten samalla myös tuttujaan.

Joidenkin paikallaolijoiden varusteista löytyi sateenkaarivärejä ja usealla oli sateenkaarenvärisiä sateenvarjoja mukanaan. Kotimaa24:n saamien tietojen mukaan yhteiskuvaan ilmoittautuneita aviopareja oli 37 paria eli 74 henkeä. Paikalla oli myös jonkin verran avioparien lapsia ja heitä vihkineitä pappeja.

Tilaisuuden avasi Espoon hiippakunnan piispaehdokas ja yliopisto- sekä kisapappi Leena Huovinen, joka toivotti kaikki tervetulleiksi.

– Ihmiselle on tärkeä tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin on, ja siksi iloitsen suuresti, että olette täällä tänään.

– Muutama ajatus näistä tuomiokirkon portaista. Tulee tietysti mieleen, miksi emme ole kirkon sisällä tai alttarin äärellä. Yhteiskunta on jo mennyt alttarille avioliiton suhteen, se kuuluu kaikille. Kirkko vielä empii täällä portailla, miettii kuka saa vihkiä, keitä saa vihkiä ja missä saa vihkiä. Jumalan läsnäolo ei kuitenkaan vaadi kirkon seiniä, Huovinen sanoi auringon samalla pilkistäessä tummien pilvien takaa avioparien ylle ja ihmisten taputtaessa sekä hurratessa.

Huovisen alkusanojen jälkeen luettiin niin arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen kuin nykyisen arkkipiispa Tapio Luoman välittämät terveiset ja siunaukset tilaisuuteen osallistuneille aviopareille.

”Olette löytäneet rinnallenne kumppanin, jonka kanssa haluatte elämänne jakaa. Onnittelen teitä tapahtumaan osallistuvia aviopareja ja toivotan teille Jumalan siunausta ja hänen hyvää johdatustaan”, arkkipiispa Luoman jättämässä viestissä luki.

Vielä ennen varsinaista yhteiskuvaa Huovinen lausui siunauksen, jonka jälkeen laulettiin Akselin ja Elinan häävalssi.

Tuomiokirkon portaille kuvattavien eteen oli asetettu sateenkaaren väreissä oleva ryijy. Useampi silmäpari seurasi sivusta, kun avioparit asettuivat tuomiokirkon portaiden ylätasanteelle. Moni innostui ottamaan myös itsekin kuvia ryhmään asettuneista aviopareista.

Kuvaan asettuneet avioparit tuntuivat olevan silminnähden iloisia ja samaan aikaan myös liikuttuneita. Osa yltyi tuulettamaan tilanteessa.

– Me ollaan naimisissa!

Lempeä demonstraatio kirkon suuntaan

Tapahtuman ideoivat ja toteuttivat kaksi pariskuntaa, Arja ja Maija Majuri sekä Outi ja Aino-Maija Elonheimo. Arja Majuri ja Aino-Maija Elonheimo ovat myös tapahtuman järjestelytyöryhmän jäseniä.

Ajatus Yhteinen hääkuva 2018 -tapahtumasta syntyi, kun pariskunnat tutustuivat yhteisen ystävänsä Kersti Juvan ja hänen puolisonsa Juliette Dayn juhlissa viime syksynä. Pariskunnat muistelivat kesällä 2017 pidettyjä häitään: toisilla kirkon portailla ja toisilla puistossa kirkon muurin ulkopuolella.

– Kerroimme, kuuntelimme ja itkimme. Sitten tuntui, että meidän täytyy tehdä jotain konkreettista, ja aloimme kehitellä jotain lempeää demonstraatiota kirkon suuntaan, Aino-Maija Elonheimo kertoo puhuen myös kanssajärjestäjien puolesta.

Kristillinen kirkkojen rajat ylittävä tukiryhmä Yhteys, joka puolustaa ja edistää seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista erityisesti kirkkojen piirissä, tuli mukaan tukemaan toteutusta, ja Helsinki Pride otti tapahtuman ohjelmaansa.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta antoi luvan portaiden sekä kryptan käyttöön, ja henkilökunta tarjosi järjestelyissä apuaan.

– Tietenkin tilaisuuden mahdollistavat myös kaikki kuvattavat parit, sekä meitä tukeneet ja vihkineet sateenkaaripapit. Talkootyöllä, pienin resurssein sekä lujalla uskolla ja innolla tämä on toteutettu.

Tuomiokirkko valikoitui tapahtuman paikaksi, sillä se on Helsinki Priden samoin kuin monen muunkin tapahtuman luonteva ja kaunis näyttämö.

– Portailla saa juhlallisia kuvia ja krypta on hyvä paikka kakkukahveille. Toki se on hengellisyydestä kiinnostuneelle sateenkaarikansalle tuttu ja rakas paikka, sillä Sateenkaarimessu järjestettiin pitkään tuomiokirkon kappelissa ennen kuin se siirtyi Kallion kirkkoon, Elonheimo sanoo.

Syy juuri yhteisen hääkuvan ottamiselle on ajatus sen juhlallisuudesta ja intiimiydestä. Tarkoituksena on samalla kiittää Suomen lainsäätäjiä tasa-arvoisesta avioliittolaista ja juhlia yhdessä avioliittoja.

– Pari tuhatta samaa sukupuolta olevien avioliittoa on solmittu tasa-arvoisen avioliiton tultua voimaan. Samalla rekisteröityjä parisuhteita on muutettu avioliitoiksi. Yhteinen hääkuva osoittaa, että meitä on paljon, ja että avioliitto on yhteinen asia kaikille. Me olemme jo päässeet kirkon portaille, mutta tahtoisimme päästä sisälle kirkkosaliin asti.

Tapahtumalla on myös paljon symbolista arvoa ja merkitystä, myös paikalle pääsemättömille.

– Kirkko empii yhä, saako vihkiä vai ei, ja missä saa vihkiä. Haluamme näyttää, että meitä on paljon, me olemme täällä jo, ja ettei kyse ole mistään kummajaisista tai ”niistä”, vaan kirkon omista jäsenistä, joille kirkko on monin tavoin tärkeä ja rakas. Me olemme jo naimisissa ja solmineet avioliittomme Jumalan kasvojen edessä ja seurakunnan läsnä ollessa.

Tapahtuman järjestäjät toivovat, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko seuraisikin pian virallisesti muiden pohjoismaisten kirkkojen linjaa ja päättäisi vihkiä kaikki parit.

– Aika monet sateenkaari-ihmiset ovat menettäneet toivonsa kirkon suhteen ja pettyneet sen muutoksen hitauteen. Haluamme näyttää, että toivoa on, ja että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Niin myös kirkko.

Kuva: Virpi Talvitie / Kuvattavat avioparit yhteiskuvassa Yhteinen hääkuva 2018 -tapahtumassa.

59 kommenttia

 • Tomi Susitie sanoo:

  Vain Seija Rantanen voi kirjoittaa tuollaista törkyä toisten oletetuista lapsista. Hänellä itsellään varmaan on jo myös lastenlapsia. Onhan hän kertomansa mukaan naimisissa eikä enää kovin nuori.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Siis mitä ihmeen törkyä? Kysyi vain mahdollisten lasten lukumäärää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Grönros sanoo:

   Homoliikkeen agenda perustui valheeseen ja manipulaatioon, joka on onnistunut muuttamaan monien ihmisten käsitykset homoseksuaalisuudesta. Manipulaatio on siinäkin onnistunut, että jokainen ihminen joka uskaltaa sanoa totuuden homoseksuaalisuudesta, sen luonnottomuudesta ja todennetuista faktoista, niin häntä syytetään homofobiikoksi, homojen syrjijäksi ja homovihaajaksi. Yleisen ilmapiirin ollessa tällainen valheen ja manipulaation seurauksena, niin hyvin harva ihminen tai median edustaja uskaltaa kertoa asioista niin kuin ne ovat todellisuudessa. Homoliike on onnistunut valheen kautta manipuloimaan ja pettämään kokonaisia yhteiskuntia sekä saamaan heidät puolellansa. Homouden julkinen esiinmarssi hyväksytyksi tulemisesta perustuu valheen manipulaatioon.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Susitie: ” Hänellä itsellään varmaan on jo myös lastenlapsia. Onhan hän kertomansa mukaan naimisissa eikä enää kovin nuori.”

   Ihan vain mielenkiinnosta kysyn: miten tämä herra Susitien lohkaisu poikkeaa Seijan “törkykommentista”? Lisäksi olisi mukava tietää onko lapellisuus herra Susitien käsityksen mukaan jonkin sorttinen itseisarvo ihmiselämässä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   En oikein usko, että homofoobikoksi syytettäisiin ketään sellaista, joka ei sellainen ole.

   Lisäksi, jos puhut manipuloinnista ja valehtelusta, pitäisi sitteen kertoa kuka on valehdellut, millä tavalla ja missä. Miten on manipuloitu ja ketä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Grönroos: “Homoliikkeen agenda perustui valheeseen ja manipulaatioon”

   Juu, selvästi vanhan vihtahousun juonia.

   Jumala, jos olet, niin varjele meitä näiltä homofobisilta hörhöiltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Grönros sanoo:

   – Homoseksuaalisen agendan tulee muuttaa ihmisten tunteet, mieli ja tahto, suunnitellun psykologisen hyökkäyksen kautta, propagandan muodossa median kautta kansalle.

   – Propaganda luottaa enemmän tunteelliseen manipulointiin kuin järkeen, koska päämääränä on saada aikaan julkinen muutos.

   – Propaganda voi olla häpeilemättömän subjektiivista ja yksipuolista, eikä siinä ole mitään väärää.

   – Homoseksuaalinen agenda voi menestyä vastustajien häirinnän ja hämmentämisen kautta, vastustajien ennakkokäsitysten ehkäisemiseksi.

   – Esitä vastustajat näyttämään pahoilta linkitä heidät samaan sarjaan natsi kauhujen kanssa, joka auttaa ihmisiä näkemään homot uhreina, jolloin suurelle yleisölle tulee suojelevia tunteita homoja kohtaan.

   – Tarina natseista ja uhreista joutumisesta tulisi olla riittävä laukaisemaan ja käynnistämään toisinajattelijoiden parjaamisen.

   – Lannista toisinajattelijat kutsumalla heitä piilohomoiksi ja kutsu heitä homofobiikoiksi.

   – Me väitämme, että kaikissa käytännön tapauksissa homot ovat syntyneet homoiksi, siitäkin huolimatta, että useimmilla ihmisillä seksuaalinen suuntaus on seurausta monimutkaisesta vuorovaikutuksesta synnynnäisten taipumusten ja ympäristötekijöiden välillä lapsuuden ja varhaisteini-iän aikana.

   – Kaikki homoutta vastustavat mielipiteet tulee esittää homofobiana, homovihana ja ennakkoluuloina.

   – On hyväksyttävää sanoa ihmisiä homofobiikoiksi tai homovihaajiksi, jos he eivät hyväksy sataprosenttisesti homoseksuaalisia näkemyksiä, mielipiteitä ja käyttäytymistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Juha: Varmasti koet voimakasta ennakkoluuloisuutta meitä seksuaalivähemmistöihin kuuluvia lähimmäisiäsi kohtaan. Muuta en osaa teksteistäsi päätellä. Mutta kuule me olemme ihan saman rakastavan Jumalan omaksi kuvakseen luomia ihmisiä kuin sinäkin. Ei tarvita mitään agendaa, ei propagandaa, ei manipulointia, ei valehtelua. Ensi sunnuntaina joku meistä saattaa istua kirkonpenkissä vieressäsi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Varmasti koet voimakasta ennakkoluuloisuutta meitä seksuaalivähemmistöihin kuuluvia lähimmäisiäsi kohtaan. Muuta en osaa teksteistäsi päätellä.” —-

   -Seija, Juhan teksti ei ollut hänen omaansa. Vaan Marshall Kirkin ja Hunter Madsenin:

   https://www.amazon.com/After-Ball-America-Conquer-Hatred/dp/0385239068/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1530632786&sr=1-1&keywords=After+the+ball

   Oli tästä Petri Paavolan kirjoituksesta mietä mieltä tahansa, lainaus Kirkin ja Madsenin kirjoittamasta kirjasta on sanatarkka:

   http://www.kotipetripaavola.com/homoseksuaalitarvitseeeheyttamista.html

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kiitos Sari! Nyt ymmärrän paremmin Juhan kommentteja. Ne ovatkin minun korvissani kuulostaneetkin ikäänkuin keskustelusta irtileikatuilta eivätkä ole oikein vastanneet hänelle esitettyihin kysymyksiin.

   Mutta Juhalle tämän verran tiedoksi: Toisen henkilön tekstien kopioimista mainitsematta niiden lähdettä kutsutaan plagioinniksi. Akateemisessa maailmassa se on suorastaan rikollista. Ja ihan näin somemaailmassakin se on varkaus ja petos. Mitäs meille kristityille kymmenessä käskyssä opetettiinkaan varastamisesta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   On myös terveellisiä ja tarpeellisia fobioita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Herra Grönros taisi ampua itseään jalkaan, koska yrittää ilmeisesti esittää fiksumpaa kuin on jättämällä sitaattiensa lähteen ilmoittamatta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantanen. “En oikein usko, että homofoobikoksi syytettäisiin ketään sellaista, joka ei sellainen ole”.

   Tämäpä on jännä uskomus. Mietipä vielä kertaalleen, mitä sanoit. MInä taas uskon, että sitä mukaan kun yhteiskunta saadaan tämän spn-agendan kautta muutettua, lopulta päädytään kaikkien mahdollisten vastustajien painostamiseen. Yksi pääasiallinen tapa tässä on on leimata ihmisiä homofoobikoikisi ja sitten tarjota “hoitoa”. Tulevaisuuden antikristillisessä yhteiskunnassa uskovat ovat marginaliosoituneet. Tällaisia yhteiskuntia on aina leimannut valhepropaganda jolla pyritään muuttamaan kaikkien ajattelu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “Tällaisia yhteiskuntia on aina leimannut valhepropaganda jolla pyritään muuttamaan kaikkien ajattelu.”

   Onneksi on päästy kuitenkin jo eroon kristinuskon nimellä kulkevasta valhepropagandasta johon pakotettiin kaikki uskomaan ja palvomaan mystisin rituaalein sen piiriin kuuluvia henkiolentoja vielä vähän reilu sata vuotta sitten.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Kyllä nyt täytyy kovasti ihmetellä kirkon entisen ja nykyisen arkkipiispan toimintaa.

  Kuinka moni kirkossa kristilliseen avioliittoon vihitty mies ja nainen on saanut liitolleen sekä entisen että nykyisen arkkipiispan terveiset ja siunauksen toivotukset?!!?

  Sananpalvelijat herätys seurakunnassa/kirkossa!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Millä tavalla arkkipiispojen terveiset ja siunauksentoivotukset ovat sinulta ja sinun joko olemassaolevalta tai mahdollisesti tulevalta puolisoltasi pois? Ajatteletko, että siunauksen toivottaminen on kristityillä jotenkin kortilla? Että jos nyt on toivotettu siunausta parille xx niin sitten Jumala laittaa hanat kiinni ja parille yy sitä ei sitten riitä?

   Ei syytä huoleen: kyllä Jumala meitä lapsiaan siunaa. Vuosisatoja oli sellainen tilanne, ettei meitä seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kirkossa kukaan siunannut, päinvastoin kirosi. Muttei Jumala meitä kuvakseen luotuja lapsiaan ole koskaan hylännyt. Ihmiset ovat hylänneet vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kautta aikain ja mitä erillaisimmilla verukkeilla, mutta Jumala ei koskaan.

   Ja tosiaan: Olen kanssasi samaa mieltä: Sananpalvelijat seurakunnassa/kirkossa: Ei ole tarvis pihistellä siunauksentoivotuksissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Suni: “Kyllä nyt täytyy kovasti ihmetellä kirkon entisen ja nykyisen arkkipiispan toimintaa.”

   “Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.”

   Suni: “Kuinka moni kirkossa kristilliseen avioliittoon vihitty mies ja nainen on saanut liitolleen sekä entisen että nykyisen arkkipiispan terveiset ja siunauksen toivotukset?!!?”

   Tuota pitäisi varmaan kysyä heiltä itseltään, mutta eivätköhän hekin liene joitain pareja ainakin pappisvuosiensa aikana vihkineet.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Suni. “Kyllä nyt täytyy kovasti ihmetellä kirkon entisen ja nykyisen arkkipiispan toimintaa”. MInua ei ihmetytä entisen arkkipiispan toiminta, kun hänen näkemykset olivat koko ajan tiedossa. Hänet aikanaan valittiin ajamaan tätä homoagendaa kirkossa. Sensijaan uuden arkkipiispan toiminta kyllä ihmetyttää. Häntähän ei valittu ihan samoin odotuksin kuin Mäkistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “Häntähän ei valittu ihan samoin odotuksin kuin Mäkistä.”

   Jospa hän on virkaanastumisensa myötä valaistunut tai saanut peräti jumalallisen ilmoituksen muuttaa käsityksiään.

   Eihän tämä nyt ole ensimmäinen kerta kun ihmiset tulevat järkiinsä ja korjaavat käsityksiään oikeaan suuntaan milloin mistäkin asiasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Wallentin.”Jospa hän on virkaanastumisensa myötä valaistunut tai saanut peräti jumalallisen ilmoituksen muuttaa käsityksiään”.

   Tai sitten on vaan uudenlaiset paineet uuden viran myötä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “Tai sitten on vaan uudenlaiset paineet uuden viran myötä.”

   Onkos sillä nyt niin väliä mistä syystä on mielensä muuttanut? Pääasiahan on, että on tullut järkiinsä ja korjannut ajatuksiaan oikeaan suuntaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Erkki O Auranen sanoo:

  Arkkipiispat siunaavat julkista haureuden harjoitusta! En olisi Luomasta uskonut! Luulin että hän on Pyhällä Hengellä täyttynyt arkkipiispa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Auranen: “Arkkipiispat siunaavat julkista haureuden harjoitusta!”

   Eikös se ole niin, etteivät arkkipiispat – eikä kukaan muukaan ihminen – mitään siunaa, vaan se on se Jumala joka siunaa tai sitten on siunaamatta? Pyydetäänhän sitä Jumalan siunausta rakennuksille, teille ja silloillekin. Miksei sitten toisiaan rakastaville ihmisille heidän elämänsä tärkeinä hetkinä.

   Eihän se siunauksen pyytäminen sellaisille, jotka katsovat sitä elämässään tarvitsevansa mitään maksa. Voihan sitä pyytää, vaikkei saisikaan. Eihän se keltään ole pois.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Aika erikoinen käsitys avioliitosta hra Aurasella.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Olen onnellinen jo eläessäni, ettei minun tarvitse kuoltuani joutua samaan paikkaan kuin nämä “hyvät” kristityt. Kulttuurikristitty silti olen, emeritusprofessori Räisäsen määrittelemällä tavalla. Ja se ei riipu siitä, kuulunko kirkkoon vai en – toistaiseksi olen kirkon jäsen ja toivottavasti piakkoin selviää, jätänkö tämän tekohurskaiden yhteisön.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Korhonen. “Olen onnellinen jo eläessäni, ettei minun tarvitse kuoltuani joutua samaan paikkaan kuin nämä “hyvät” kristityt. Kulttuurikristitty silti olen, emeritusprofessori Räisäsen määrittelemällä tavalla”.

   Sinun on hyvä tietää, että professori Räisäseltä Suomen Kuvalehden haastattelussa vähän ennen hänen kuolemaansa ksyttiin, minne hän joutuu kuoltuaan. Hän vastasi:”Se on siinä. Tietoisuus sammuu”. Voit olla ihan varma, että kulttuurikristittynä saman minimin sinäkin saat. Minäkään en usko, että joudumme samaan paikkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Ja te “hyvät kristityt” kuvittelette, että tietoisuus säilyy vaikka tietoisuuden synnyttävät ja xlläpitävät aivosolut hajoavat luonnon ikuiseen kiertokulkuum? Siinä mielessä iankaikkinen elämä on totta, aine ei häviä vaan muuttaa muotoaan. Tietoisuutta tässä aineella ei ole, Heikki Räisänen on siinäkin oikeassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Korhonen. “Siinä mielessä iankaikkinen elämä on totta, aine ei häviä vaan muuttaa muotoaan. Tietoisuutta tässä aineella ei ole, Heikki Räisänen on siinäkin oikeassa”. Uskova ihminen on uudestisyntynyt iankaikkisesta Hengestä ja näin liittynyt Jumlan iankaikkiseen valtakuntaan. Hän elää ikuisesti eikä tällä ole ensi kädessä tekemistä aivosolujemme kanssa. Uskoon tulo on hengellinen tapahtuma.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “Uskoon tulo on hengellinen tapahtuma.”

   Juu, tästä olemme samaa mieltä. Pelkkää henkimaailman puuhastelua on rituaaleineen päivineen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Wallentin. “Pelkkää henkimaailman puuhastelua on rituaaleineen päivineen”. Uudestisyntyminen Pyhästä Hengestä ei ole puuhastelua eikä minkään rituaalin toimittamista, vaan hengellinen herääminen joka iittää meidät Jumalan iankaikkiseen valtakuntaan. Tässä on iankaikkisuusja meille iankaikkinen elämä Jumalan yhteydessä. En moiti ketään joka ei tätä ymmärrä. Minäkään en ymmärtänyt, ennekuin itse koin sen. Sitten minun ei ole koskaan tarvinnut epäillä palastustani vaan olen aina ollut tietoinen iankaikisuudesta sydämessäni. Juuri tätä tietoisuutta ei herra Räisäsellä ollut, mikä on surullista, kun hän samalla antoi koko lahjakkuutensa Raamattu-tutkimukselle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: ” Juuri tätä tietoisuutta ei herra Räisäsellä ollut”

   Jaa, mistäs tiedät, että sinulla on, mutta Räisäsellä ei ollut. Mitenkäs se semmoinen tietoisuus ilmenee?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Wallentin. “Jaa, mistäs tiedät, että sinulla on, mutta Räisäsellä ei ollut. Mitenkäs se semmoinen tietoisuus ilmenee?” Tässä minulle tärkeintä onkin ymmärtää, mitä Räisäsellä ei hänen omasta mielestään ollut, eikä se, mitä minulla on. Tässä kommentini:

   “Sinun on hyvä tietää, että professori Räisäseltä Suomen Kuvalehden haastattelussa vähän ennen hänen kuolemaansa ksyttiin, minne hän joutuu kuoltuaan. Hän vastasi:”Se on siinä. Tietoisuus sammuu”.

   Totesin siis tämän herra Korhoselle, joka oli huolissaan siitä, joutuuko hän samaan paikkaan kuoltuaan kuin minä. Hän halusi mielummin samaan paikkaan Räisäsen kanssa. SEn siis uskon onnistuvan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Anttikos nyt onkin se, joka taivaan portteja aukoo ja sulkee? Minä kun ihan luulin, että se on ”suuremmas käres”.

   Ilmoita asiaton kommentti