Helsingin tuomiokapitulilta harvinainen päätös – kaksi pappia pidätetty virantoimituksesta

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli

Helsingin tuomiokapituli on 10.10.2018 alkaen toistaiseksi pidättänyt virantoimituksesta kaksi pappia. Kapitulin päätöksen mukaan papit eivät heistä johtuvista syistä voi suorittaa asianmukaisesti virkatehtäviään.

Päätökset tehtiin tuomiokapitulin istunnossa tänään keskiviikkona. Kapituli toteaa, että tapaukset eivät liity toisiinsa.

Tuomiokapitulin mukaan asia on ei-julkinen. Päätöksessä viitataan julkisuuslakiin (24 § 3, 6, 25, 26).

Kirkkolain kuudennen luvun mukaan tuomiokapituli päättää papin viran ja lehtorin viran haltijan virantoimituksesta pidättämisestä ja papin pidättämisestä pappisviran toimittamisesta. Ennen päätöstä viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla asiassa kuulluksi. Lain mukaan virantoimituksesta pidättämisestä päättäneen toimielimen tulee seurata virantoimituksesta pidättämisen perusteita ja tarvittaessa olosuhteiden muututtua tehdä asiasta uusi päätös.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

13 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Onko aikaisemmin, jos pappi on erotettu virastaan, tällä tavoin salailtu eroon johtavia ja vaikuttavia asioita ja tekijöitä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Kirkon salailulinja ja väärinkäytöksien peittely jatkuu. “Totuuden Henki, johda Sinä meitä”. Kirkossa ei tämä ajatus ole korkeassa kurssissa, se on nähty monta kertaa. En halua olla mukana tällaisessa laitoksessa, eroan kirkosta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Minusta on sinulta hyvä päätös erota kirkosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Eroa saman tien valtiosta. Julkisuuslaki on valtion laki.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Teemu Kakkuri, oletko olevinasi vitsikäs? Laki on niinkuin se luetaan, lain kirjaimen takana on paljonkin liikkumavaraa. Entisenä lautamiehenä sen tiedän. Kun kirkko ja tuomiokapituli haluavat salailla, se käy helposti julkisuuslakiin vetoamalla.

   Antti Hämäläiselle, kiitos kannustuksesta. En todellakaan aio olla mukana tässä porukassa, vuodenvaihteessa tiemme eroavat.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Tuskin kyseessä on mikään kirkon salailulinja. Kysehän on todennäköisesti ko. pappien suojelusta ja julman soterumban kohteeksi joutumisen estämisestä. Mehän emme, ainakaan minä en, tiedä ollenkaan syitä, miksi tuomiokapituli on kyseiset päätökset tehnyt.

  Mitä tulee itsekunkin kirkosta eroamiseen niin se on jokaisen henkilökohtainen asia. Mielestäni kirkosta ei kannata erota esim. tämän uutisen vuoksi, koska silloinhan ei itsekään tiedä omaan eroonsa johtanutta syytä, muuta kuin mielikuvittelemalla. Eri asia on sitten se, jos jollain eroaikeissa olevilla henkilöillä on jotain kautta sisäpiiritietoa esim. ko. papeista ja eron syistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Korjaus edelliseen “ko. papeista ja eron syistä.” Pitää olla ko. papeista ja virasta pidättämisen syistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juho Kössi sanoo:

   Erilaista linjaa nyt. Laajasaloa ei ole säästelty millään lailla somelta. Kirkon,kuten arkkipiispankin linja,ei ole vakaa/tasapuolinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Totta on, että Laajasaloa ei suojeltu vaan hutkittiin joka puolelta ja sama hutkiminen näyttää jatkuvan K24 toisen uutisen kommenteissa. Vanhaa soppaa lämmitellään siellä uudelleen ja samoja syytöksiä tuodaan edelleen esille, vaikka tuolle tutkimiselle on jo laitettu piste.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Salme, en todellakaan eroa kirkosta parin papin takia, enkä edes kirkkoherra Laajasalon pikkurötösten vuoksi (mahdolliset isommat rötökset ovat nyt syyteharkinnassa), vaan sen peittelykulttuurin takia, mihin te kunnon uskovaiset olette oikein joukolla syyllistyneet. Nämä krskustelut ovat kypsyttäneet ja vahvistaneet päätöstäni, Totuuden Henki ei teitä johdattele.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Tiedotteesta ei ilmene, pidätetiinkö ko. papit pappisviran toimituksesta vai papin viran toimituksesta vaiko sekä että. Sikäli kun papin virassa oleva on pidätetty pappisviran toimituksesta, niin tulee kyseeseen joko henkilön siirto muihin työtehtäviin tai palkattomalle virantoimituksen keskeytykselle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kalle Elonheimo sanoo:

  1. “ei-julkinen” Onpa Hgin tuomiokapituli jälleen keksinyt termin, jota laista ei löydy. Julkisuuslain 24 § koskee salassa pidettäviä asiakirjoja. Päätöksen tarkemmat tiedot ovat siis salassa pidettäviä. 2. Kun jutussa mainitut § 24 kohdat luin, saatoin päätellä, että a) kyseessä on asioita, joista on todennäköisesti tehty rikosilmoitus, b) sekä kantelu, ja c) asioihin liittyy todennäköisesti muita asianosaisia, joiden itsensä tai lähiomaisten arkaluonteisia terveyteen tai sosiaaliseen asemaan liittyviä tietoja suojellaan salassa pitämällä. Näin siis hyvällä tahdolla luin uutista. Salassa pito tuskin kuitenkaan e.m. kohdan mukaan koske kyseisten pappien henkilöllisyyttä. Mielestäni tuomiokapitulin olisi tullut tiedotteella ilmoittaa, ketkä papit on pidätetty virantoimituksesta (ja kuinka pitkäksi aikaa) ja samalla ilmoittaa, että virantoimituksesta pidättämisen tarkemmat syyt sisältävät salassa pidettävää tietoa. Tämä olisi mielestäni tärkeätä sen vuoksi, että pappisvirka on julkinen virka, minkä vuoksi tieto pappisviran voimassaolosta on julkista tietoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Mielestäni Kalle Eloheimon tulkinta on jokseenkin osuva.

   Ehkä olisi tosiaankin tarpeen tietää minkä nimiset papit on pidätetty virantoimituksesta. Siksikin, jos joku pyytää heitä toimittamaan kirkollisen kasteen, vihkimisen tai hautaamisen tietämättä, että ko. pappi on estynyt koska on pidätetty virantoimituksesta.

   Ilmoita asiaton kommentti