”Herzog edustaa kvanttimystiikkaa”

Evankelista David Herzog (kuvassa) on saanut karismaattiset piirit väittelemään ihmeiden ja Pyhän Hengen teologiasta. Toimittaja Pasi Turunen Lähetyssäätiö Patmoksesta kutsuu Herzogia kvanttimystikoksi.

Karismaattista uskon sana -suuntausta edustava esirukoilija ja julistaja David Herzog sai aikaan valtavan mediamylläkän. Järjestäjien mukaan TV7 rikkoi katsojaennätyksensä ja media on uutisoinut Ihmeiden aika -tapahtumaa ennätyksellisen paljon.

Suurtapahtuman kävijämäärä jäi kuitenkin murto-osaan odotetusta. Tapahtuman järjestivät Good News For Everyone ry, David Herzog Ministries ja Unelma Suomesta ry.

Kutsujajärjestön toiminnanjohtaja Mika Jantunen pitää syynä monien ihmisten poisjääntiin kärkevää kritiikkiä, jota ainakin Patmos, Ristin Voitto ja One Way Mission esittivät Herzogia kohtaan suoraan tai epäsuorasti.

Lavalla parempi

Sekä Lähetyssäätiö Patmoksen toimittaja Pasi Turunen että Ristin Voitto -lehden päätoimittaja Leevi Launonen katsovat, että he eivät ole kehottaneet ketään olemaan menemättä Herzogin tilaisuuksiin.

Sekä Turunen että Launonen sanovat arvostavansa Mika Jantusen evankeliumin julistamisen näkyä ja hänen huoltaan Suomen hengellisyyden tilasta.

Molempien kriittinen suhtautuminen Herzogin julistukseen nousee hänen kirjoistaan, joiden teologiassa on heidän mielestään klassiselle kristinuskolle vieraita elementtejä. He uskovat, että Suomessa Herzog on pyrkinyt sovittamaan missiopuheensa täkäläiseen evankeliseen ympäristöön ja pitämään kritiikkiä saaneet korostuksensa taka-alalla.

‒ Herzogin julistuksessa on läsnä kaksi todellisuutta. Häneen ihastutaan lavajulistajana ja hän pitää lavalla hyviä saarnoja. Kirjoissa dokumentoitu kirkkauden tasoilla ja ääniaalloilla pelaava teologia on kuitenkin ongelmallista, Launonen sanoo.

Launosen mukaan Herzog opettaa kirjoissaan, että kirkkauden korkeammalla tasolla toimiessaan ihminen voi tuottaa puheellaan ääniaaltoja ja tehdä Jumalan tavoin luovia ihmeitä.

Ihmisen molekyylirakenne voi myös kirkkauden kosketuksesta muuttua niin, että hän voi kävellä vaikka seinän läpi. Uskon sanaa korkeammalla värähtelytaajuudella puhumalla ihminen voi ottaa auktoriteetin esimerkiksi sairauksista.

‒ Tässä häviää Luojan ja luodun välinen ero, Launonen sanoo ja vertaa Herzogin ajattelua panteismiin.

‒ Panteismissa kaikki on jollakin tavalla jumalallista.

Kaitsenta puuttuu

Helluntaiseurakunnissa ollaan oltu perillä Herzogin kirjoitusten ongelmista, koska seurakunnat eivät lähteneet mukaan suurtapahtuman järjestäjiksi, Launonen arvioi.

Hänen mukaansa julistajaa arvioitaessa tulee tarkastella sitä, miten keskeisessä asemassa risti ja sovitus ovat hänen puheessaan ja millaista hedelmää julistus kantaa pitkän ajan kuluessa: ovatko parantumisen kokeneet ihmiset parantuneet aidosti ja ovatko uskoon tulleet ihmiset juurtuneet seurakuntiin.

‒ Hengellisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että julistajilla olisi suosituksia seurakunnista ja seurakuntatausta.

Launosen mielestä on ongelmallista, että Herzog ei toimi minkään seurakunnan teologisen kaitsennan alaisuudessa.

Pasi Turusen mukaan David Herzog edustaa Yhdysvalloissa nousussa olevaa kvanttimystiikkaa.

Hän arvioi, että karismaattisuus on Yhdysvalloissa tienhaarassa, jossa perinteisen karismaattisuuden vaihtoehtona on new age -ajattelusta ammentava suuntaus.

David Herzogin kvanttimystiikka, puheet luovista ihmeistä ja niin kutsutusta vetovoimalaista (the law of attraction) ovat Turusen mielestä selvää lainaa 1900-luvun uushenkiseltä Mind Science -liikkeeltä.

‒ Tässä yritetään puhdistaa new age -teorioita ja kastaa ne kristinuskoon. Herzog antaa kirkkauden invaasiota käsittelevässä kirjassaan ymmärtää, että Jumalan Henki on jollakin tavalla materiaalista ainetta. Tämä on kristinuskon valossa erittäin ongelmallinen näkemys, Turunen arvostelee.

Talous meni kuralle

‒ Höpö höpö! järjestäjien edustaja Mika Jantunen vastaa Leevi Launosen ja Pasi Turusen kritiikkiin.

Good News for Everyone -järjestön toiminnanjohtajana työskentelevä Jantunen pitää kritiikin todellisena syynä taistelua ilmoitustiedosta. Jumala on jo Kristuksessa sovittanut koko maailman synnit ja lisäksi hän on myös kantanut kaikki meidän sairautemme. Tämän totuuden julkitulemisesta taistellaan nyt, Jantunen tulkitsee.

Jantunen ei kadu, että hän vuokrasi Olympiastadionin, vaikka tapahtuman budjetti on osallistujien vähyyden vuoksi kuralla.

‒ Jumala pitää meistä huolen. Olen tehnyt hyviä kampanjoita kahdeksan vuotta, eikä sekulaari media ole koskaan uutisoinut niitä niin kuin nyt.

Miten Jantunen on kokenut David Herzogiin kohdistuneen kritiikin?

‒ En ymmärrä, mikseivät kriitikot ole halunneet tavata Herzogia itseään ja kysyä häneltä, mitä hän kirjoituksillaan oikein tarkoittaa. Olen tarjonnut heille siihen mahdollisuuden, Mika Jantunen sanoo.

David Herzog puhuu ja rukoilee Helsingin Kulttuuritalolla vielä jatkotapahtumassa torstaihin saakka.

Lue myös: ”Herzogin tapahtuma toi uuskarismaattisuuden näkyväksi”

Edellinen artikkeliVainajan lonkkaproteesit tukevat katastrofityötä
Seuraava artikkeliLähetysseuralta tukea Gazaan

Ei näytettäviä viestejä