Hiippakunnassa syytös hyväksikäytöstä – Luoma: "Oli sana sanaa vastaan – mitä voin piispana tehdä?"

Espoon tuomiokapituli

Pastori Kai Sadinmaa julkaisi blogissaan eilen tiistaina nimettömänä esiintyvän teologiaa opiskelevan naisen avoimen kirjeen Espoon piispa Tapio Luomalle. Kirjeessä annettiin ymmärtää, että Luoma suhtautui vähättelevästi ja kylmäkiskoisesti naiseen, joka kertoi joutuneensa Espoon hiippakunnassa työskentelevän papin hyväksikäyttämäksi.

Luoma on vastannut Facebook-sivullaan Sadinmaalle ja todennut, että jokaiseen seksuaalisen häirinnän väitteeseen tulee suhtautua ehdottoman vakavasti myös kirkossa.

"Kokemuksena häirintä voi olla syvästi haavoittavaa. Juuri tästä näkökulmasta olen tässä tapauksessa halunnut suhtautua asiaan. Mutta myös seksuaalisesta häirinnästä syytetyksi joutuminen on vakava asia, joka aiheettomana voi olla yhtä lailla haavoittava kokemus", Luoma kirjoitti.

Keskustelu nauhoitettiin

Kotimaa24:lle Luoma kertoo, että nyt esillä olevat tapahtumat ovat yli vuoden takaa. Viime vuoden lokakuussa Luoma tapasi naisen, joka kertoi joutuneensa papin hyväksikäyttämäksi. Luoma sanoo ottaneensa kuulemansa erittäin vakavasti. Hän oli yhteydessä kyseiseen pappiin ja kuuli tältä kokonaan toisenlaisen kertomuksen tapahtumista.

– Siinä oli sana sanaa vastaan. Mitä voin tilanteessa piispana tehdä? Tiedossani oli myös, että asiaa oli jo selvitelty papin osalta.

Luoma kertoo puhuneensa noin kuukauden kuluttua tapaamisesta naisen kanssa puhelimessa. Nainen nauhoitti tämän keskustelun, jonka Kai Sadinmaa kertoo kuulleensa ja syyttää sen perusteella blogissaan Luomaa muun muassa epäempaattiseksi.

– Olen pahoillani, jos keskustelusta tulee tuollainen vaikutelma, Luoma sanoo.

Keskustelun jälkeen Luoma sanoo jääneensä siihen ymmärrykseen, että nainen oli itse vienyt asian poliisiviranomaisten tutkittavaksi ja olisi ollut menossa kuultavaksi.

Luoma sanoo toivovansa, että nyt viimeistään #metoo-kampanjan esille nostaman häirintä- ja hyväksikäyttökeskustelun seurauksena myös kirkossa luotaisiin selkeät ohjeet ja toimintamallit siitä, miten tunnistaa seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia ja miten esille tulleiden tai epäiltyjen tapausten kanssa tulisi edetä.

"Ei liity arkkipiispanvaaliin"

Kai Sadinmaa sanoo pitävänsä naisen kertomusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä uskottavana. Hän ei etukäteen tuntenut avoimen kirjeen kirjoittanutta teologian opiskelijaa, vaan tämä otti yhteyttä Sadinmaahan.

– Yhteydenotto tapahtui pari kolme kuukautta sitten. Ehkä hän piti minua rohkeana puuttumaan epäkohtiin kirkossa. Olin aluksi sitä mieltä, että asiaa ei kannata tuoda julkisuuteen, ja niin sovimme. Mutta kun piispa Luoma otti vastaan haasteen lähteä mukaan seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön vastaiseen kampanjaan kirkossa, nainen otti uudestaan yhteyttä ja päätimme tuoda asian julki, Sadinmaa sanoo Kotimaa24:lle.

Sadinmaa kieltää kysyttäessä, että hänen blogikirjoituksellaan olisi mitään tekemistä arkkipiispanvaalin kanssa, jossa Luoma on yksi viidestä ehdokkaasta.

– En ole kenenkään ehdokkaan takana.

Sadinmaan blogista ja piispa Luoman vastauksesta Facebookissa kertoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki.

Kotimaa24:n saaman tiedon mukaan avoimen kirjeen kirjoittaja ei anna haastatteluja.

Kuva: Olli Seppälä

38 kommenttia

 • Risto Valtasaari sanoo:

  Piispapeliähän tässä selvästi pelataan. On hurskastelua sanoa, ettei ole kenenkään piispaehdokkaan takana, kun on selvästi jotakin ehdokasta vastaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Christer Lindholm sanoo:

  Eiköhän se kaikkein tärkein kysymys tässä ole se, mitä mieltä uhri itse on piispa Luoman tavasta käsitellä hänen asiaansa. Koska uhri ei ainakaan yllä olevan tekstin perusteella ole millään tavoin ilmaissut tyytymättömyyttään tästä saa kyllä sellaisen vaikutelman, että Kai Sadinmaalla on tässä asiassa oma lehmä ojassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Luitko Sadinmaan blogin? Keskustelua seuranneena havaitsee, ettei ole viitsitty lukea huolellisesti edes K24:n referointia Sadinmaan blogista. Kommentit lähtevät asenteista, selkäytimestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Jos sana on sanaa vastaan, ehdotan, että sanojat saatetaan kasvotusten piispan kaitsennassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Jos nyt muistaisin jotain mikä on tapahtunut vuosi sitten kutsuisin ko papin kanssani piispan luo keskustelemaan asian halki ja pinoon. Ja molemmat kertoisivat siinä samassa tilassa kasvotusten piispan läsnä ollessa mitä tapahtui vuosi sitten. Enkä nauhoittasi keskustelua.

  Ja mieluummin olisin tehnyt tämän kaiken silloin vuosi sitten, kun jotain tapahtui. Koko juttu kuulostaa nyt höpsöltä kieroilulta.

  Ilmoita asiaton kommentti