Hiippakuntadekaani: Kirkko voi vihkiä nais- ja miespareja – kapitulin ohjeistus riittää

Kirkollista lainsäädäntöä ei tarvitse muuttaa, koska säädöksissä ei puhuta mitään vihittävien sukupuolesta, kirjoittaa Helsingin hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen Helsingin Sanomissa Vieraskynä-palstalla.

Liimatainen kirjoittaa, että uuden avioliittolain on määrä tulla voimaan maaliskuun 2017 alussa, ja että arveltu samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tulevan luterilaiselle kirkolle vuosikymmenten sisäinen vääntö.

– Näin ei välttämättä tarvitse käydä. Katson, että papit voivat alkaa vihkiä nais- ja miespareja heti kun uusi laki tulee voimaan. Siihen on sekä juridiset että teologiset perusteet, Liimatainen sanoo.

Liimatainen arvioi, että käytännön muotoutumiseen riittää kapitulin antama ohjeistus.

– Juridisesti muutos näyttää yllättävän helpolta. Kirkkolain mukaan tarkemmat ohjeet kirkollisista toimituksista antaa tuomiokapituli. On tärkeää, että erityisesti Helsingin hiippakunta antaa ohjeistuksen, jonka nojalla pappimme pääsevät mahdollisimman nopeasti palvelemaan kaikkia seurakuntien jäseniä.

Liimataisen mukaan ainoat sanat, joiden voi katsoa määrittävän avioliittoon vihittävien sukupuolta, ovat käsikirjan termit sulhanen ja morsian.

– Yksinkertaisin ohje voisi olla, että pariskunta ilmoittaa vihkijälle, kumpaa vihittävistä kutsutaan sulhaseksi ja kumpaa morsiameksi.

Liimatainen tosin myöntää, että "teologisesti asia on monimutkaisempi, muttei niin yksioikoinen kuin yleisesti on annettu ymmärtää".

Lue myös:

Lain suoma mahdollisuus samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen hämmentää kirkkoa

Tapaus Keskinen paljastaa: pappi voisi vihkiä homoparin