Himopaastoajan seitsemän vinkkiä ekopaastoon

Ruisleipä

Huomenna kristitty maailma aloittaa paaston, ja samalla pyörähtää käyntiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Kirkon ulkomaanavun Changemaker-verkoston ja Marttojen yhteinen ekopaastokampanja. Ekopaastoa vietetään tänä vuonna jo viidettä kertaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius on osallistunut paastokampanjaan useana vuonna peräkkäin.

– Olen sen verran yllytyshullu, että pakko tähän on tavalla tai toisella lähteä taas mukaan, Stranius sanoo.

Stranius tunnetaan ekologisesta elämäntavastaan, joka toisinaan herättää myös kummeksuntaa. Straniuksen nelihenkinen perhe asuu suomalaisten nykystandardeilla mitattuna tiiviisti, 60 neliön asunnossa. Lisäksi Stranius liikkuu pyörällä ympäri vuoden, välttää lentokoneita, noudattaa vegaanista ruokavaliota ja syö aamupuuronsa kylmänä säästääkseen energiaa. Pyyteettömän maailmanparantajan viittaa hän ei kuitenkaan suostu pukemaan ylleen.

– Saan useimmista ympäristövalinnoista paljon muitakin hyvinvointi-, kustannus- tai tehokkuushyötyjä. Esimerkiksi pyöräily on nopea ja terveellinen tapa liikkua, ja raaka puuro on heti valmista ja maistuu paremmalta.

Vain yhden sellaisen valinnan Stranius kertoo tehneensä, joka todella tuntuu luopumiselta. Ekosyistä hän ei harrasta lainkaan lomalentoja.

– OIisihan se joskus kivaa käydä viikonloppuna Berliinissä tai lentää marraskuussa Etelä-Eurooppaan, mutta ympäristösyistä en sitä tee.

Mistä sitten ekopaastota, jos tekee ympäristön näkökulmasta fiksuja valintoja ympäri vuoden? Stranius on kysellyt vinkkejä paastoon ystäviltään ja Facebook-kavereiltaan. Vinkeistä toteutettavaksi on valikoitunut ainakin yksi.

Stranius aikoo joka päivä seitsemän viikon ajan kirjoittaa jollekin sellaiselle yritykselle tai yhteisölle, jonka palveluita hän käyttää ja pyytää sitä vaihtamaan ekosähköön. Postia saattavat lähiviikkoina saada ainakin Straniuksen taloyhtiö, suosikkiravintola ja lähikauppa sekä jotkut hänen suosimansa tavaranvalmistajat.

Seitsemän paastolupausta

Leo Stranius laati Kotimaa24:n pyynnöstä seitsemän paastolupausta, yhden kullekin paastoviikolle. Yksilön näkökulmasta eniten vaikutusta hiilijalanjälkeen on asumisella, liikkumisella ja ruualla, ja niinpä myös Straniuksen paastovinkeissä keskitytään niihin. Oman ekopaastonsa voi toteuttaa esimerkiksi näin:

1. Tee ekosähkösopimus

Ekosähköön vaihtaminen on helppo ja halpa tapa vaikuttaa. Pyydä sähköyhtiöistä tarjouksia ja valitse paras.

2. Luovu autosta

Jätä auto viikoksi kotiin ja kokeile liikkumista julkisilla tai pyöräillen.

3. Pidä kasvisruokapäivä

Kokeile lihasta luopumista. Jos ruokavaliosi on jo valmiiksi kasvispainotteinen, voi pitää yhden vegaanipäivän.

4. Älä osta mitään

Tarkkaile kulutustasi ja vietä yksi sellainen päivä, jonka aikana et osta mitään.

5. Tee vapaaehtoistöitä

Ota yhteyttä johonkin yhdistykseen, järjestöön tai liikkeeseen ja kysy, olisiko lahjoillesi käyttöä.

6. Lahjoita

Lahjoita valitsemallesi hyväntekeväisyysjärjestölle rahaa tai tavaraa oman tilanteen mukaan.

7. Jaa kokemuksesi

Ota yhteyttä poliittiseen päättäjään tai muuhun vaikuttajaan ja yritä vaikuttaa yhteiskunnallisesti niin, että muutkin voisivat elää ekologisemmin.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Ekopaasto haastaa kokeilemaan ekologisia ruokatapoja

Seitsemän tapaa paastota – valitse omasi

3 kommenttia

 • Jari Haukka sanoo:

  Yllä luetellut asiat ovat hyviä ja kannatettavia, mutta niillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä Kirkon paaston kanssa. Minusta paastoa ei kannata lähestyä maallisesta lähtökohdasta vaan valmistautumisena Herran pääsiäiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salla Tyrväinen sanoo:

   Eikö ulkoinen luopuminen ja rajoittaminen vaikuta myös itsetuntemukseen ja sisäiseen kokemukseen. Juuri sitä voi rukouksessa käydä läpi. Yksi paaston tarkoituksista on myös jakaa tarvitseville (ja myös kristinuskon päämääristä kaikkiaan): nämä ohjeet auttavat siinä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salla Tyrväinen sanoo:

  Jaan Leon ristiriidan lennoista pidättäytymisen ja maailmannäkemisen innon välillä. Olen tehnyt tässä kompromissia: yksi lento (Eurooppaan) per vuosi. Lipsumista on tullut (mikä tosin kompensoitui, kun on ollut myös lennottomia vuosia), kun Islannin suuren tulivuoren purkauksen takia lentoliikenne oli osittain jumissa viikon parin ajan: sen vaikutus päästöihin oli mitätön. Mutta ekovihje matkailuun: upea eurooppalainen kaupunki Pietari on junamatkojen päässä.

  Ilmoita asiaton kommentti