Homokeskusteluun tarvitaan myös ortodoksisia lähtökohtia

ortoroks_kirkko_risti205Jukka Korpelan kirjasta, jossa hän esittelee miesparien siunaamiseen idän kirkossa keskiajalla käytettyjä rukouksia.

Aiheesta on 90-luvulla kirjoittanut myös toimittaja Tapani Kärkkäinen, jonka mukaan homoseksuaalisuudesta käytävään keskusteluun tarvitaan ortodoksisessa kirkossa enemmän faktaa ja ortodoksisia lähtökohtia.

– Nykyään tuntuu, että omia lähtökohtia on keskustelussa hämmästyttävän vähän ja keskustelussa toistetaan läntisten fundamentalistikristittyjen argumentteja, Kärkkäinen sanoo.

Hänen mukaansa on epäselvää mikä 900 -luvulta  1300-luvulle käytössä olleiden veljesliittojen merkitys on ollut tuon ajan ihmisille.

– Aihetta tutkinut John Boswell oli sitä mieltä, ettei voi sanoa, etteikö niillä olisi ollut joillekin ihmisille myös eroottisen rakkauden merkitystä.

– Ystävyyden, rakkauden ja avioliiton instituutiot ovat muuttuneet vahvasti. Tällainen romanttisen rakkauden malli, joka meillä on, on aika tuore asia. Avioliittokin on aiemmin ollut paljolti omaisuusjärjestely.

– Silloin kun näin on, myös samaa sukupuolta olevien ihmisten väliset ystävyyssuhteet ovat saaneet sellaisia muotoja, jotka nykyään ajatellaan kuuluvan romanttisen rakkauden piiriin, Kärkkäinen sanoo.

Lue Tapani Kärkkäisen aihetta käsittelevä artikkeli, joka julkaisiin Aamun Koitto lehdessä vuonna 1997.

Edellinen artikkeliHS: Presidentti Haloselta vahva ei vihapuheelle
Seuraava artikkeliKirkon jäsenyys puhuttaa ulkosuomalaistyössä

Ei näytettäviä viestejä