Horisontti: Piispa Heikka luovuttaa saamansa vihapostin tutkimuskäyttöön

Heikka_Mikkox205

– Sitä on tullut tavattoman paljon, oikeastaan hämmästyttävän paljon. Aion toimittaa sen kansallisarkistoon, jossa tutkijat saavat sitten tutkia tätä mielenkiintoista aikamme piirrettä vihapuhetta, Heikka sanoo.

Hän kertoo saaneensa jyrkän kielteistä palautetta erityisesti toiminnastaan kirkon parisuhdetyöryhmän puheenjohtajana. Työryhmä pohti muun muassa evankelisluterilaisen kirkon suhtautumista rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin kirkon työntekijöihin.

– Toinen alue, mistä olen saanut paljon tämän tyyppistä postia on maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuskysymys. Kun virkakauteni alkuhetkillä pidin itsenäisyyspäivän saarnan, jossa otin kantaa maahanmuuttajien puolesta, niin minulla on taas siltäkin ajalta monta mapillista tosi kovaa tekstiä.

Kysymykseen onko postin mukana tullut myös tappouhkauksia, Heikka vastaa näin:

– No kaikenlaista on tullut, mutta niistä ei sen enempää.

Vihapostia on saapunut hänen mukaansa eripuolilta yhteiskuntaa.

– Kaikkia tahoja on edustettuna sekä kirkon että politiikan puolelta. Postia on tullut myös eri väestöryhmistä. Kun katsoo poliittista tilannetta ja maailman taloustilannetta, niin tilanne on äärimmäisen hämmentävä ja epävarma. Ihmiset ovat epätietoisia siitä mihinkä ollaan menossa, ja tulevaisuus on sumea ja pimeä. Tämmmöisessä tilanteessa ihmisten mieli menee maahan, ja johonkin sitä sitten täytyy purkaa. Me päättäjät olemme yksi ukkosenjohdatin, ja sitä varten me olemme olemassa.

– Toki internet ja sosiaalinen media saavat aikaan sen, että palautetta on helppo antaa, mutta jotakin se kertoo tästä meidän ajasta enemmänkin, että vihaposti on niin voimakasta ja jyrkkää. Vähän kun aika menee eteenpäin ja pöly laskeutuu, niin tutkijoiden tehtävänä on selvittää, että mikä tämä ilmiö oikein on. Ehkä se liittyy siihen, että tämän päivän yhteiskunnassa ihmisten välinen etäisyys kasvaa koko ajan. Tämä on jonkinlainen epätoivoinen lähestysmisyritys, että jos ei muulla tavalla saada kontaktia niin sitten lähetetään vihapostia, Heikka sanoo.

Mikko Heikan haastattelu on kuultavissa Yle Radio 1:n sunnutaina13.11. klo 11. lähetettävässä Horisontti-ohjelmassa.

Horisontti on uskontoihin keskittyvä makasiiniohjelma, jota tuottaa kirkon tiedotuskeskuksen radiotoimitus, yksi Kotimaa24:n yhteistyökumppaneista.